Bedste slagnøgle
ElværktøjVærktøj

Slagnøgle. Se stor guide med bedste slagnøgle

0

Slagnøgler er et værktøj, der er uundværligt for mange mennesker, der arbejder med reparation og vedligeholdelse af maskiner og andet udstyr. De er nemme at bruge og er en af de mest alsidige værktøjer, der findes. I denne guide vil vi se nærmere på, hvad slagnøgler er, hvad de bruges til, og hvad man skal være opmærksom på, når man bruger dem. Jeg har desuden undersøgt forskellige slagnøgler på nettet og fundet nogle modeller, jeg finder interessante: 

Findes både som luftdrevne og elektriske

Slagnøgler findes både som luftdrevne og elektriske modeller. Valget mellem de to typer afhænger af formålet med værktøjet og de specifikke behov, man har.

Luftdrevne slagnøgler er ideelle til professionel brug, da de er kraftige, vejer ikke meget og kan bruges til at udføre store, kraftige slag. De kræver dog, at man har en luftkompressor til at drive dem, hvilket kan være en ulempe, hvis man ikke allerede har en sådan.

Elektriske slagnøgler er nemme at anvende og kræver ikke en luftkompressor. De findes både med ledning og batteri. De er typisk ideelle til hjemmebrug og mindre professionelle formål. De er dog generelt ikke så kraftige som luftdrevne slagnøgler og er derfor ikke egnede til store, kraftige slag.

Hvad er en slagnøgle?

En slagnøgle minder en smule om en boremaskine. En slagnøgle har, ligesom en boremaskine, et hoved, hvor der er monteret et håndtag med en tænd-knap. Den har altså det samme pistollignende udseende, som en boremaskine. Men i stedet for at bestå af et bor til at bore, så kan slagnøglen fægte bolte og nitter fast.

Hvad bruger man en slagnøgle til?

En slagnøgle er et essentielt stykke værktøj, når det kommer til montering og afmontering af bolte fx møtrikker. Med en slagnøgle kan du fx hurtigere skifte hjul på din bil, da maskinen løsner og spænder boltene for dig. På den måde er du fri for manuelt og bruge håndkraft på at skifte dine sommer- eller vinterhjul. Da det ofte er møtrikker, man bruger slagnøglen på, kaldes den også en møtrikspænder. Den kan også gå under navnet boltspænder.

Hvad skal en slagnøgle kunne?

Når du skal ud og købe en slagnøgle, er det vigtigt, at du vide hvad du skal bruge din slagnøgle til. Det kan nemlig være helt afgørende for, hvilken slagnøgle, der er den helt rigtige til dig. En slagnøgle kan have flere forskellige funktioner, som kan være hensigtsmæssige i netop din situation. Nogle faktorer, der kan være væsentlige at holde øje med er:

  • Størrelse
  • Drejningsmoment
  • Slagtallet og omdrejningstallet
  • Batteri eller ledning

Først og fremmest kan størrelsen på selve slagnøglen være væsentlig. Hvis du arbejder på begrænset plads, er det vigtigt, at maskinen ikke er for stor. Omvendt er det ofte de større slagnøgler, der har de flest funktioner.

Du bør også undersøge drejningsmomentet på slagnøglen. Jo mere krævende dit arbejde er, jo højere drejningsmomenttal kan være nødvendigt. Man kan også sige, at jo flere momenttrin maskinen har, jo mere præcist kan du arbejde.

En anden væsentlig faktor er slagtallet. Slagtallet viser, hvor mange slag slagnøglen kan lave i minuttet. Nogle slagnøgler kan have over 3000 slag i minuttet. Også omdrejningstallet kan være væsentligt. Det kan desuden være en stor fordel, hvis det er muligt at justere slagtallet og omdrejningstallet. Det gør det muligt at tilpasse det til netop den konkrete opgave, som du er i gang med. Slagtallet og omdrejningstallet siger meget om slagnøglens effektivitet. Jo højere disse tal er, jo mere effektiv er slagnøglen og kan dermed også klare flere forskellige opgaver.

Desuden kan en elektrisk slagnøgle både fås med eller uden ledning. Den eldrevede slagnøgle er som regel billigere end en batteridrevet slagnøgle. Du slipper desuden også for at skulle lade batterierne til slagnøglen op. Til gengæld slipper man for ledningen, hvis man vælger en akku slagnøgle. Du kan altså arbejde på større afstande, ligesom du ikke behøver at bekymre dig om, at ledningen går i vejen for dit arbejde.

Hvis du vælger den batteridrevede akku slagnøgle, bør du dog have fokus på at vælge en med en god driftstid. Det handler altså om at vælge en slagnøgle, der har et godt batteri, og som ikke tager alt for lang tid at lade op. Hold desuden også øje med, om der er monteret en batteriindikator, der kan fortælle dig, hvornår din slagnøgle er ved at gå tør for strøm. Du skulle gerne undgå, at du bliver stoppet i dit projekt, fordi din slagnøgle går tør for strøm. Derfor kan det også være en idé at anskaffe dig et ekstra batteri, så du sikrer dig, at du altid har et opladet batteri klar til brug.

Andre gode råd til valg af din slagnøgle

Foruden de ovenstående faktorer, som er væsentligt at holde øje med i forbindelse med dit køb af en slagnøgle, kan der også være andre elementer, som du kan kigge efter.

Udover en indikator, der fortæller om batteriets tilstand, kan det også være smart, hvis slagnøglen har en indikator, der viser motorens tilstand. Nogle slagnøgler har også en decideret funktion, der beskytter mod overbelastning. Hvis slagnøglen er overbelastet, så gearer den selv ned eller slukker helt. På den måde sikrer du dig, at din slagnøgle ikke bliver overbelastet, og dermed også, at den holder i længere tid.

Du vil formentlig også mene, at prisen er et væsentligt element i købet af din slagnøgle. Da der som nævnt findes mangle forskellige slagnøgler med mange forskellige funktioner, så kan priserne på en slagnøgle også variere en del. Man kan godt få en meget simpel slagnøgle, der koster helt ned omkring 500 kr. Større og mere avancerede slagnøgler er noget dyrere og kan koste omkring 4000 kr. Prisen kan altså også afhænge af, hvor meget det er nødvendigt for dig, at din slagnøgle skal kunne.

Derudover er det vigtigt at vælge en slagnøgle, der er ergonomisk i orden. Det er især vigtigt, hvis du vil bruge din slagnøgle ofte. I så fald kan en lettere slagnøgle også være en mulighed, da en tungere slagnøgle kan være hård at arbejde med i længere tid. Desuden vil en ergonomisk designet slagnøgle formentlig have en gummibelægning i forbindelse med håndtaget. Håndtaget kan også være formet specielt, så den ligger godt i hånden. Det er vigtigt, at man har en god komfort, når man arbejder med slagnøglen. Det er med til at sikre, at du ikke får skader, når du arbejder. Arbejdet bliver også mere præcist, fordi du har bedre kontrol over slagnøglen.

Det kan også være, at du foretrækker at din slagnøgle har et bestemt mærke. Blandt de forskellige mærker kan nævnes brands som Bosch og Bahco. Hvis du går efter en akku slagnøgle, har nogle mærker også den mulighed, at man kan bruge det samme batteri i flere forskellige stykker værktøj. Slagnøgler findes i mange mærker, så det er op til dig, om du foretrækker ét mærke frem for et andet.

3.7/5 - (4 votes)

Rondelsliber – Eksperternes bedste valg

Tidligere artikel

Senge 140×200. Se anbefalede modeller i 2023

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj