Excentersliber
ElværktøjVærktøj

Excentersliber. Stor guide til bedste køb

0

Jeg har gang i et større slibeprojekt derhjemme, da jeg vil male alle mine døre. Derfor har jeg undersøgt en masse om forskellige slibemaskiner og min kærlighed er faldet på en excentersliber. Denne kærlighed vil jeg gerne dele med dig.

Hvad er en excentersliber?

Som navnet også antyder, så er en excentersliber en slibemaskine. Der findes andre typer af slibemaskiner, som jeg nok skal komme tilbage til, så du kan være helt sikker på, om en excentersliber er det rigtige valg for dig.

Den kan bruges til at slibe alle træoverflader, som du har brug for. Både når det kommer til at fjerne gammelt maling eller til finpudsning. Det gør en excentersliber til et fornuftigt valg, når du skal vælge en sliber.

excentersliber

Hvad bruger man en excentersliber til?

En excentersliber kan bruges til det meste. Den kan slibe det grove arbejde og den er også god, hvis du skal have en flot finish på et stykke træ. Det gør den yderst anvendelig, når du arbejder med træ.

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge den til. Udover at grov- og finslibe træ, kan du også bruge den til at fjerne gammel maling. Så hvis du har en dør, du gerne vil male i en ny farve, så kan du bruge excentersliber til at gøre den klar.

Du kan også benytte den til at polere. Her kræver det, at du tilføjer en såkaldt lammeskindspolerskive.

Det gode er, at du kan få den som akku eller med ledning. Det er lidt en smagssag, hvad du bedst kan lide, da der er fordele og ulemper ved begge dele.

En excentersliber med akku kræver opladning, så hvis du har gang i et større projekt, kan det ende med at være irriterende. Dog kan en ledning komme lidt i vejen for dit arbejde, så mange bryder sig ikke om excentersliber med ledning. De kan nogenlunde klare det samme arbejde i dag, hvis du har ladet din excentersliber med akku helt op.

Forskellige typer af slibemaskiner

Det er ikke sikkert, at en excentersliber er det bedste valg for dit byggeprojekt. Jeg er glad for den, fordi den kan ordne alt mit træarbejde. Den kan fjerne min maling, finslibe mit træ og polere det. I min verden er det alt, som du behøver, når det kommer til en sliber.

Men du kan faktisk også få andre slibemaskiner:

Når det kommer til at vælge slibemaskine, så kan de ikke det samme, derfor kommer det an på, hvad du skal arbejde på.

En multisliber er en finsliber, som er velegnet til at slibe både på store flader og i hjørner. Den er ikke så hurtig, hvis du gerne vil fjerne gammel maling osv. Den er heller ikke så anvendelig til krumme flader. Du kan dog få en masse tilbehør til en multisliber, som gør, at den får nogle andre fordele.

En rystepudser er virkelig god til slibning af et stort areal, men den er ikke så god, hvis du skal slibe et besværligt sted eller på krumme flader. Jeg anbefaler den ikke på store flader, hvis du skal fjerne tykke lag maling, men ellers er den klart den hurtigste slibemaskine til store flader.

En trekantsliber er god til at slibe i hjørner, men den bruger for lang tid til større arealer, så der vil jeg ikke anbefale, at du benytter den. Du skal bruge den til finslibning og hovedsageligt til hjørner.

Det er her, at jeg er utrolig glad for min excentersliber, for den er måske ikke den bedste, når det kommer til hjørner og besværlige steder at slibe. Men til alle andre slibe-projekter vil jeg foretrække den. Den kan være god at kombinere med en trekantsliber, hvis du skal slibe noget med hjørner. På den måde kommer du hele vejen rundt.

Gode råd ved køb af excentersliber

Du ved nu, at den er et godt valg, hvis du arbejder meget med træ. Men måske har du undret dig over, hvad du så skal kigge efter, når du skal have en excentersliber. For det er sjældent nok at kigge på mærket, da de fleste mærker har en række forskellige modeller. Du kan altid kigge nærmere mod DeWalt, Bosch, Makita og Metabo. Dem har jeg ofte stor held med og jeg er glad for deres akkue excentersliber.

Herudover vil jeg anbefale, at du undersøger disse punkter nærmere:

  • Hastighedsregulering
  • Slibesål
  • Motor
  • Greb
  • Støvfilter
  • Akku eller ledning

Du skal lede efter en med et spænd på mellem 4.500 og 12.000 omdrejninger i minuttet, så du kan slibe større flader hurtigere. Hvis du skal bruge den til store projekter, så vil jeg anbefale, at du kigger efter en med så høj hastighed som muligt.

Ved slibesål skal du tjekke, hvordan slibeskiven sættes fast. Hvis det er velcro, så skal du tjekke, om den sidder godt fast, for ellers risikerer du, at skiven skrider, når du arbejder. Det vil gøre, at du ender med et utilfredsstillende arbejde. Med motor er det en god idé at gå med en på 250 W og over.

Mange glemmer at afprøve grebet, når de køber en slibemaskine. Det er en kæmpe fejl. Jeg går altid meget om i grebet, når jeg skal vælge en god excentersliber, fordi du skal kunne arbejde med den i lang tid ad gangen. Du bør vælge en, hvor du let kan holde den med to hænder. Gå gerne efter 2-3 greb, så du på den måde kan skifte greb, hvis du bliver træt i dit arbejde.

Det er godt med et godt støvfilter. Da du skal bruge den i din garage derhjemme, bør du også undersøge, om du kan tilslutte den til værkstedsstøvsuger. Det sidste er klart at foretrække og du bør få sådan en, hvis du ikke allerede har det. Jeg er så glad for min.

Ledning eller akku er lidt en smagssag og handler nok også om, hvor længe du arbejder ad gangen med at slibe. Så vælg det som passer dig bedst.

Find de bedste mærker her: 

Ryobi excentersliberDeWalt excentersliberMakita excentersliberBosch excentersliber

4.3/5 - (15 votes)

Bosch bordrundsav. Find laveste priser her

Tidligere artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj