Dyksav priser tilbud
ElværktøjVærktøj

Dyksav. Se 10 populære modeller her

0

Den anden dag havde jeg brug for at skulle arbejde med træ, hvor jeg skulle starte mit snit midt på en træplade og her kunne jeg ikke bruge min rundsav.

Derfor havde jeg brug for at købe en dyksav, så jeg håber, at mine overvejelser kan hjælpe dig godt på vej, når du skal købe en dyksav.

Hvad er en dyksav

En dyksave bruges, når du arbejder med træ. Det kan være forskellige slags træ og den kan også skære i spånplader. Den bruges til, at du kan være sikker på, at du skærer helt lige, samtidig med at du kan starte dit snit der, hvor du har brug for at starte det. Du kan også nøjes med kun at skære delvist gennem træ, hvis du har brug for det.

Du har også mulighed for at indstille din dyksav, så du kan skære i hældninger. Det er især det med, at den kan skære i hældninger ned til 45 grader og den kan starte sit snit der, hvor du har brug for det, som adskiller en dyksav for en rundsav.

Den fås både som akku og med ledning. Mange af modeller, som du kan købe i dag, kommer som akku. Jeg foretrækker at arbejde uden ledning, når jeg arbejder med træ, fordi jeg altid er bange for, at jeg kommer til at skære ledningen over. Jeg har dog aldrig gjort det, så jeg ved ikke helt, hvad jeg er bange for. I sidste ende er det en smagssag, hvad du foretrækker og hvis du kan vælge en biligere dyksav med ledning, så ville jeg købe den.

Hvad bruger man en dyksav til

Som jeg allerede har været lidt inde på, så bruger du den til at arbejde med træ. Den kan det samme som en rundsav og så lidt mere. Når mange alligevel vælger rundsaven, skyldes det bl.a., at en rundsav ofte er billigere og den er god, hvis du kun skal bruge den til at skære træ ud.

Du skal kigge mod en dyksav, hvis du har større behov end det, når du kommer til at skære træ. Med en dyksav kan du også være helt sikker på, at den skærer lige, så det kommer helt an på, hvad du arbejder på.

Du bør altid vælge en dyksav, hvis du skal lave mange nøjagtige snit.

Fordele ved at bruge dyksav i forhold til rundsav

Jeg har allerede været lidt inde på det, men jeg tænker, at det er en god idé at gennemgå det lidt nærmere, fordi det er ofte noget af det, som jeg får flest spørgsmål til. Når folk spørger mig, om de skal vælge en dyksav eller en rundsav, så svarer jeg, at det kommer an på, hvor mange penge de vil bruge og hvad de skal bruge den til.

En dyksav giver som sagt mulighed for at starte med at save midt i en træplade. Det kan give en række fordele på projekter. Det er ikke, fordi at en rundsav ikke kan det, men det er blot langt sværere at gøre.

En rundsav vil ofte være billigere at vælge og derfor er den også mere udbredt. Tit kan du risikere et mere grovt snit, så hvis det er vigtigt for dig, at det ikke sker, så skal du vælge en dyksav. Det vil også spare dig for at skulle arbejde for meget med kanterne bagefter, da de vil være langt flottere med en dyksav.

Eneste ulempe er, at du ofte ender med at betale mere for en dyksav. Hvis du arbejder meget med træ, kan det være alle pengene værd, fordi du kan gøre så meget mere med en dyksav.

Anbefaling – Hvilken dyksav skal jeg vælge?

Det er svært at komme med anbefalinger, når det kommer til en dyksav, da der hele tiden sker noget nyt på markedet. I stedet vil jeg anbefale dig, at du kigger mod følgende mærker i stedet for. Bosch, DeWalt, Makita, Metabo, Festool og Milwaukee.

Hvis du følger med i, hvad de har udviklet af nye dyksave, så vil du helt sikkert vide, hvad du skal kigge efter. Så kan du altid overveje at købe en billigere model, hvis du har mulighed for det.

Alle mærker har både modeller med og uden ledning, men i de seneste par år er det blevet mere almindeligt med akku fremfor ledning. Jeg kan godt lide min batteridreven dyksav, fordi den stort set altid holder i hele den periode, hvor jeg skal arbejde med den. Når du holder pauser fra dit projekt, skal du huske at sætte den i opladeren. Hvis du gør det, så har du ikke brug for en dyksav med ledning.

Men jeg er ikke modstander af ledning, så hvis du kan finde en billig model med ledning, så bør du gå efter det. Det er mest en smagssag, om du ønsker det ene eller andet, når du arbejder med en dyksav.

Hvis du spørger mig direkte, så ville jeg helt klart altid vælge batteri, fordi så er du helt sikker på, at ledningen ikke kommer i vejen for dit arbejde. Især når der er tale om at skære noget ud, er det vigtigt, at der ikke kommer noget i vejen.

Gode råd ved køb af dyksav

Når du køber en dyksav, er det en god idé at tænke over prisen, effekten, savedybde, klingen, gering.

Effekten betyder, hvor stærk dyksaven er. Det er vigtigt, da det afgør, hvilke type træ som du kan arbejde med. Det samme gør sig gældende med savedybden, hvor du skal afgøre, hvad dit formål er med den.

Med gering tænkes på, om du kan indstille vinklen. På nogle kan du indstille ned til en 45 graders vinkel og det gør det muligt at arbejde med dyksaven på en anden måde.

Herunder ville jeg også se nærmere på dine muligheder for støvudsugning og lydniveau. Støvudsugning er især vigtigt, hvis du arbejder med din dyksav inden for. Hvis du altid arbejder med den i dit værksted, kan du sagtens spare nogle penge og gå med en model med dårlige støvudsugning.

Makita DyksavDeWalt dyksavBosch dyksav

4.4/5 - (5 votes)

El-terrassevarmer – nyd udendørslivet med en terrassevarmer

Tidligere artikel

Grouw hækkeklipper. Få hjælp til det rigtige valg her!

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj