slibemaskine pris tilbud
ElværktøjVærktøj

Slibemaskine. Se bedste modeller lige nu

0

Når du kommer til slibning, så er det min erfaring, at man kommer længst med en slibemaskine. Derfor kan du her på testtest.dk læse mine anbefalinger til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe din slibemaskine.

Hvad er en slibemaskine?

En slibemaskine er et værktøj, der hjælper dig med at slibe. En slibemaskine har typisk en rug flade med slibekorn, som er monteret på et håndtag. Når maskinen bruges, så sliber slibekornene et meget lille stykke af det materiale, som du arbejder på. Det kan være forskelligt alt efter hvilken slags slibemaskine du bruger, hvilken størrelse den har og hvor kraftigt den sliber.

Hvad bruger man en slibemaskine til?

En slibemaskine er essentiel i mange situationer i forbindelse med gør-det-selv-projekter. Den kan slibe de fleste materialer alt efter, hvilken model der er tale om. En slibemaskine bruges ofte til at give dit materiale det sidste touch. Den sikrer, at dit materiale har en glat og blank overflade, så du ikke skærer dig på fx træsplinter.

Mange forskellige formål med en slibemaskine

En slibemaskine kan have mange forskellige formål. Derfor er der også lavet flere forskellige slags slibemaskiner, der hver især egner sig bedst til bestemt formål. Af slibemaskiner findes der blandt andet:

Som ovenstående liste antyder det, så findes der rigtig mange forskellige. Det hele afhænger af, hvad du skal bruge din slibemaskine til. Hvis det primært er betonelementer, som du ønsker at slibe, vil en betonsliber være det bedste. Skal man mere end bare slibe, kan en overfræser være den rette maskine. Den kan også skære i materialet.

En af de mest udbredte slibemaskiner er formentlig en excentersliber.

Bosch slibemaskineExcentersliberen er en multifunktionel slibemaskine. Den kan både bruges, hvis der blot er tale om en fin slibning, men også hvis en noget grovere slibning er nødvendig. Excentersliberen fungerer på den måde, at overfladen roterer sig i cirkler, samtidig med at centrum for cirkelbevægelserne forskyder sig hele tiden. På den måde afslibes der små stykker af materialet. Med en excentersliber sikrer du dig en flot slibning, der ikke efterlader slibesport. Excentersliberen er grundet dens mange funktioner et meget alsidigt værktøj, og passer derfor til de flest gør-det-selv projekter.

Hvis du arbejder professionelt med slibning, eller at du sliber forholdsvis ofte, kan det også være nødvendigt at anskaffe flere forskellige typer slibemaskiner. Nogle slibemaskiner har visse begrænsninger, som bliver dækket af andre. Fx kan den føromtalte excentersliber have problemer med at nå helt ind i hjørnet, hvis du sliber et materiale med kanter. Her vil en trekantsliber være essentiel, da den med sin trekantede overflade netop er designet til at nå helt ind i hjørnerne.

Det skal du holde øje med, når du køber en slibemaskine

Før du går ud og køber dig en slibemaskine, uanset hvilken type det end måtte være, så er der visse ting, der kan være væsentlige at holde øje med.

For det første kan du holde øje med, hvordan grebet er designet. Det er vigtigt, at grebet/håndtaget er ergonomisk i orden. Slibemaskinen skal gerne være rar at have i hånden. Et håndtag kan fx have monteret et særligt stykke af gummi eller andet materiale, der gør, at din hånd ikke skrider, når du arbejder med slibemaskinen. Nogle slibemaskiner fås også med to håndtag, eller med mulighed for at man kan montere et ekstra håndtag. På den måde sikrer du også, at du holder slibemaskinen stabil, når du arbejder. Det er vigtigt for et præcist stykke arbejde, at du har slibemaskinen under god kontrol. Ydermere skal knappen eller knapperne også være lette at betjene.

For det andet er det ikke en hemmelighed, at det godt kan svine lidt, når man sliber. Derfor kan det være en stor fordel, hvis du køber en slibemaskine, hvor der er tilkoblet en eller anden form for støvopsamler. Nogle har monteret en lille kasse, der opsamler støvet, mens andre kan tilkobles til en industristøvsuger.

For det tredje er det en stor fordel, hvis slibemaskinen kan hastighedsreguleres. Du har formentlig brug for at kunne slibe flere forskellige materialer. Derfor er det også nødvendigt, at hastigheden kan reguleres, da det er forskelligt hvor meget hastighed forskellige materialer kan holde til.

Også andre faktorer kan spille ind i købet af en slibemaskine. Afhængigt af, hvad du skal bruge den til, og hvor meget du bruger den, kan det også have betydning, hvor meget motorkraft der er i maskinen. Jo flere watt maskinen har, desto større og kraftigere arbejde kan den klare. Derudover kan du overveje, om du ønsker en slibemaskine med eller uden ledning. Slibemaskiner med ledning har som regel mere kraft end de batteridrevede slibemaskiner.

Vælger du alligevel en Akku slibemaskine, så slipper du til gengæld for, at ledningen begrænser dig i eller er i vejen for dit arbejde. Til gengæld skal du så også oplade din slibemaskine. Derfor kan det være en god idé at købe et ekstra batteri. Du kan også have fokus på, hvilke slibesåle, der følger med slibemaskinen og hvordan de monteres. På de fleste slibemaskiner monteres slibesålene med velcro, hvilket gør det nemt at skifte dem.

Andre parametre kan være pris og mærker. Prisen kan variere meget alt efter hvilken slibemaskine, du godt kunne tænke dig. Billige slibemaskiner vil som regel koste omkring 150 kr., mens de dyre slibemaskiner som regel vil koste omkring 800 kr. Det kan være værd at investere lidt ekstra i en god slibemaskine, for at få den bedste kvalitet. Det er typisk også de slibemaskiner, der har flest funktioner fx en excentersliber eller andre multislibere, der koster flere penge. Men der får du altså også flere muligheder med i købet.

Prisen kan også godt afhænge af mærket. Der findes flere forskellige brands inden for slibemaskiner. Deriblandt kan nævnes mærker som Bosch, DeWalt og Makita. Uanset om du har præference for et bestemt brand eller ej, så findes den helt rigtige slibemaskine også til dig. Hvilket som helst gør-det-selv-arbejde vil kunne have godt af en slibemaskine.

5/5 - (1 vote)

Makita bajonetsav. Find laveste priser på populære modeller

Tidligere artikel

DeWalt Borehammer. 10+ mest populære lige nu

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj