rondelsliber gulv
Værktøj

Rondelsliber til gulve

0

I foråret syntes jeg efterhånden, at min terrasse trængte til en kærlig hånd. Derfor besluttede jeg mig for at friske min træterrasse op, så den kunne blive pæn at se på igen. I den forbindelse undersøgte jeg, hvad der skulle bruges for at give de slidte træbrædder et nyt look. I nedenstående kommer jeg ind på, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal i gang med samme opgave.

 

Hvad er en rondelsliber?

En rondelsliber er en slibemaskine, der, som navnet antyder, er beregnet til at slibe forskellige emner, typisk gulve. Rondelsliberen er især velegnet til større arealer såsom gulve, der trænger til at blive frisket op. De fleste rondelslibere kan endda også bruges til efterfølgende at polere gulvet med olie, så det får et flot finish. Med en rondelsliber får du altså mulighed for selv at klare en gulvbehandling og spare en del penge på at gøre det selv frem for at leje en håndværker til at udføre arbejdet for dig.

Hvad bruger man en rondelsliber til?

En rondelsliber bruges som regel til at friske slidte træ- eller betongulve op, så de kan blive lækre igen. Der findes forskellige produkter, der kan bruges til behandling af trægulve, og sammen med rondelsliberen er der en lang række opgaver, du kan udføre, såsom:

 • Rondelsliberen kan bruges til at slibe betongulv.
 • Til mellemslibning af trægulve, der skal genlakeres, så du får et super flot finish på gulvet.
 • Til oliebehandling af trægulvet, hvor en rondelsvamp sættes på rondelslibemaskinen og bruges til at fordele olien og massere det ned i træet.
 • At rengøre et sæbebehandlet gulv, hvor en grovere rondelsvamp anvendes, så man kan rense og slibe gulvet på en og samme tid.
 • Sidst men ikke mindst er rondelsliberen et godt redskab til at gøre terrassen klar til sommer. Derfor er rondelsliberen et ideelt valg til mit terrasseprojekt, da jeg ønsker en pæn og vedligeholdt terrasse til de mange grillaftener med familien, hvor vi skal nyde et glas vin på terrassen.

Forskellige typer af rondelslibere

Der findes utrolig mange rondelslibere på markedet fra et hav af førende brands inden for gør-det-selv-branchen. Derudover findes de i mange afskygninger, og her spiller ens behov selvfølgelig ind. Valg af slibemaskine afhænger nemlig af, hvad det er for nogle emner, du skal slibe, og hvad maskinen skal kunne klare. En rondelsliber er et godt værktøj til gør-det-selv-folket, der ønsker at kunne udføre diverse slibeopgaver i hjemmet på egen hånd.

Den roterende rondelsliber er meget effektiv, når det kommer til let slibning eller forberedelse af for eksempel større parket- planke eller cementgulve. Værktøjets lave omdrejningstal betyder, at maskinen også er velegnet til finslibning af parketgulve, før de skal lakeres eller have oliebehandling. De fleste rondelslibere har også en støvsuger tilkoblet, som sørger for, at støvet suges ind imens du sliber. Den har altså til opgave at sørge for, at der ikke dannes unødvendigt støv, og sparer dig derfor for en masse rengøring bagefter. Derudover risikerer du dermed heller ikke at indånde en masse støv, som kan være skidt for din krop.

Har du derimod brug for en slibemaskine, der kan slibe mindre emner, så findes der alternativer til netop dette. Det kan være, at du skal slibe en masse træemner til eksempelvis hjemmelavet træbilledrammer. Her kan du med fordel vælge en rondelsliber, der kan monteres fast på bord eller bænk i stedet for en rondelsliber til gulvslibning. På den måde har du en sikker og effektiv løsning til slibning af mindre elementer. Det er også muligt at finde en håndholdt rondelsliber, som især er velegnet til, hvis du skal slibe lodrette overflader såsom en træfacade på dit hus eller lignende. En håndholdt version er langt mere ideel og effektiv til dette, da den er fleksibel til diverse slibningsopgaver rundt omkring inden- og udenfor hjemmet.

Det kan også ske, at du skal slibe et gulv, hvor der er hjørner og kanter. Dette kan rondelsliberen med sin runde slibeskive naturligvis ikke nå at slibe, og du må ty til andre alternative midler. Du kan for eksempel slibe kanter og hjørner med eksempelvis en rystepudser, kantsliber eller lignende værktøj, som med sine kantede former har mulighed for at nå ind i disse hjørner.

Værd at huske inden du går i gang med arbejdet

Inden du går i gang med at slibe dit eget gulv med en rondelsliber, så er det vigtigt, at du først sætter dig rigtig godt ind i, hvordan værktøjet fungerer. Det kan nemlig være svært at slibe sit eget gulv, hvis man ikke går ordentligt til værks. Jeg har i den forbindelse lavet en guide til brug af rondelslibemaskinen samt gode tips, så du nemt og hurtigt kan komme i gang med at få pudset dit gulv op, så det bliver så godt som nyt:

 • Justér først betjeningshøjden på maskinen –  det skal gerne passe sådan, at du har strakte arme ned langs låret og maskinens håndtag kan støtte på låret.
 • Tilslut el-kablet og læg det over skulderen.
 • Start med at aktivere et af de øverste håndtag.
 • For at opnå det bedste sliberesultat, skal du køre i bløde bevægelser frem og tilbage.
 • Læg en polérskive under maskinen første gang for at få føling med maskinens bevægelser.
 • Maskinen kører mod højre, når håndtaget hæves let med små bevægelser. Sænkes styrestangen derimod, så kører maskinen til venstre.
 • Maskinen skal være i konstant bevægelse, og må aldrig blive stående på samme sted.
 • Afbryd altid strømmen, når du skal skifte tilbehør.
 • Vær eventuelt 2 om at styre maskinen i begyndelsen, indtil maskinens bevægelser er indlært. Hjælperen kan holde maskinens håndtag for at styre den.

Står du selv og skal i gang med en slibeopgave med en rondelsliber, så kan du med fordel prøve rondelsliberen af med det fineste korn på et stykke af gulvet, som alligevel skal dækkes efterfølgende. Det kan for eksempel være dér, hvor opvaskemaskinen eller andre lignende genstande skal stå efterfølgende. På den måde kan du få en føling med maskinen, før du går rigtigt i gang med arbejdet med et grovere korn.

Giv denne post en karakter

160×200 Topmadras – mange modeller og tilbud

Tidligere artikel

Makita Vinkelsliber. Stort overblik over bedste 2022-modeller

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Værktøj