fugefræser
ElværktøjVærktøj

Fugefræser. Det bedste køb til fræsning af fuger

0

En fugefræser er ikke et stykke værktøj, der kan bruges til et stort antal opgaver. Det er derimod et værktøj, der kan bruges til en meget specifik opgave. Den bruges nemlig til at fræse gammel mørtel ud, hvis du skal lave nye fuger mellem murstenen i dit murværk.

Hvis det er en opgave, som du står over for, er det derfor en fugefræser, der skal komme dig til undsætning. Er du på jagt efter en fugefræser, skal du dog vide, at der er mange at vælge mellem. For at gøre det lettere for dig at vælge, har vi herunder samlet en række gode fugefræsere, som du roligt kan investere i.

Du kan både få fugefræsere, som er lavet til professionel udfræsning af fuger eller du kan anvende en vinkelsliber med fugefræseklinge, hvis du ikke har behov for at fræse så meget. 

Til mindre opgaver kan du bruge: 

  1. Vinkelsliber:
    Se de bedste her 
  2. Fugefræseklinge: 

Til professionel fugefræsning: 

  1. Fugefræsesål:
  2. Skær

Komplet fugefræsersæt til professionelle: 

Hvad er en fugefræser?

En fugefræser kan du faktisk bedst beskrive som en moderne version af den gamle klassiker: et bræt med et søm i, som blev brugt til at fjerne den gamle mørtel, når det var tid til at lave nye fuger. På trods af, at et bræt og et søm stadig kan bruges, så er det dog ikke helt så effektivt, og er desuden også meget lavpraktisk.

Det er i høj grad noget, der gør sig gældende, hvis der er et stort areal, der skal bearbejdes med en ny omgang fugning. I et sådant tilfælde vil en fugefræser hurtigt vise sig at være hver en krone værd. Det skyldes, at den vil få arbejdet til at skride en del hurtigere frem, end det ville med bræt og søm eller med hammer og mejsel.

En fugefræser er dog ikke en selvstændig maskine. Det er derimod en form for forlængelse af en vinkelsliber, hvorpå der er monteret et lille fræsejern. Når du tænder for din vinkelsliber, vil fræsejernet fungerer som en lille, men dog effektiv hammer og mejsel, der selv sørger for blot at banke løs, når maskinen er tændt.

Hvordan bruger man en fugefræser?

Du skal ikke bekymre dig for, om du kan finde ud af at bruge en fugefræser. Det er nemlig ganske let at gøre brug af den. Til en start skal du selvfølgelig sørge for, at du får den monteret korrekt på din vinkelsliber. Hvis du ikke får monteret den korrekt, kan det går meget galt, hvorfor det er uhyre vigtigt, at du sikrer dette.

Når du har fået den monteret korrekt, så skal du blot tænde for den. Når den er i gang, skal du følge fugerne stille og roligt i dit murværk. På den måde kan du være sikker på, at den får alt den gamle mørtel ud af dine fuger. Når du er færdig med at bruge fugefræseren, er der plads til at få lagt nye og flotte fuger i murværket.

På de fleste fugefræsere kan du finde en såkaldt sål, der gør det muligt for dig at montere en støvsuger. Det er en god idé, at du gør det, da det på effektiv vis kan fjerne noget af alt det støv, skidt og snavs, der ellers vil ende med at hvirvle rundt i luften. Det giver både bedre udsyn, og sparer dig for en del oprydning derefter.

Her er det dog vigtigt, at det gøres klart, at det ikke er en god idé, at du gør brug af en almindelig støvsuger, som du bruger til at støvsuge stuegulvet med. En sådan model vil nemlig ikke være særlig gode til at optage al mørtlen. Du vil være langt bedre tjent ved at bruge en industristøvsuger, der er lavet til et sådant formål.

Købe eller leje fugefræser?

Det er ikke alle, der har brug for at købe deres egen fugefræser. Det kan være, at du blot skal bruge den til at rense et par enkelte fuger ud, fordi de er gået i stykker. I et sådant tilfælde kan det ofte bedre betale sig at leje en maskine. Hvis du skal bruge den på et større areal, kan det godt betale sig at have sin egen.

Har du din egen, så er det også nemt og hurtigt at reparere dine fuger andre steder på huset, hvis der skulle blive brug for dette. Derfor afhænger det i høj grad af, hvad dine behov er, om du har brug for at købe din egen fugefræser. I mange tilfælde kan det dog godt betale sig, da de ikke er billige at leje.

Når alt kommer til alt, er det dog op til dig selv at vurdere, om det kan bedste kan betale sig for dig at leje eller købe én. Hvis du er helt sikker på, at du kun kommer til at bruge den en enkelt gang, er det dog sjældent, at det giver mening at købe en. I stedet skal du finde et sted, hvor det er muligt for dig at leje en.

Der er forskel på priserne på fugefræsere

Hertil bør det dog også gøres klart, at der er forskel på, hvad du skal betale for en fugefræser. Du kan sagtens finde en fugefræser til en ganske sober pris, men det kræver dog, at du i forvejen har en vinkelsliber. Har du ikke det, er det en større pose penge du skal finde frem, hvis du skal erhverve dig en fugefræser.

Hvis du i forvejen har en vinkelsliber, så kan det selvfølgelig typisk bedst betale sig at købe, fremfor at leje, da du allerede har den dyre del af købet. Dertil er det også værd at tage op til overvejelse, om du kunne få brug for en vinkelsliber i andre sammenhæng. I så fald kunne det også være værd at investere i én.

Vælg fugefræser efter egne behov

Du kan finde en lang række fugefræsere på det danske marked. Derfor skal du ikke være i tvivl om, hvorvidt du kan finde en løsning, der harmonerer med dine behov. Det vidner dog også om, at det er vigtigt, at du har fokus på at vælge din fugefræser med afsæt i dine egne behov.

Det er ikke sjovt at stå med en fugefræser, der ikke kan dække dine behov. Omvendt er der dog heller ikke nogen grund til at betale overpris for en fugefræser, der er mere avanceret eller kraftfuld, end hvad du reelt set har brug for.

Giv denne post en karakter

Gulvsliber – Stor guide med prissammenligning

Tidligere artikel

Mini Kompressor. Find bedste lille bærbar kompressor

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj