dabradio test
ElektronikLyd

DAB+ Radioer. Vi gennemgår de bedste og mest solgte

0

Efter at det klassiske DAB-signal blev fjernet i 2017, er det blevet nødvendigt at have en radio, der kan fange det nye DAB+ signal. Der er rigtig mange muligheder, når man leder efter en DAB radio, og jeg har i denne artikel forsøgt at finde de bedste i 2022 til dig. Fordelen ved en DAB radio, over en klassisk FM-radio, er, at den kan fange mange flere kanaler samtidig med, at den leverer en meget bedre lydkvalitet.

Kort sagt: En DAB-radio er en fantastisk måde at lytte til dine yndlingsradiostationer på uden at skulle bekymre dig om statisk støj eller dårlig modtagelse.

De mest populære DAB+ radioer i Danmark:

 

i samarbejde med PriceRunner

> DAB radioer med Internet radio
> DAB radioer med CD-afspiller

Test af DAB-radioer

Er du ikke helt overbevist om at Argon er noget for dig, kan du i det nedenstående læse om andre gode bud på DAB radioer, som jeg tidligere har testet.

 1. IRC The Transistor
 2. Philips AE5220/12
 3. Pure Pop Midi
 4. Nordklang DAB1200
 5. Nordklang DAB300

Philips AE5220/12

Philips AE5220B
Philips AE5220/12

> Se den hos Proshop.dk

Hvis du er typen, der bare vil have, at tingene virker, så skal du læse godt med her. Philips AE5220/12 er en DAB radio, der kan, hvad en DAB radio skal kunne – og den gør det til og med rigtig godt. Philips AE5220/12 kan bruges som helt almindelig DAB radio i køkkenet, eller tages med på farten ved hjælp af det smarte metal håndtag. Den har et flot look i lyst træ med et klassisk display. Med andre ord en testvinder uden det store bøvl!

Kvalitetsradio uden problemer

Når man står med et Philips produkt i hånden, så ved man som regel, at det er et kvalitetsprodukt man holder. Philips er en af de største på markedet, når det kommer til elektroniske produkter med lyd og skærm, og det kan man også nemt mærke (og høre), når man står med Philips AE5220/12.

Radioen serverer aldeles god lyd i et smukt design. Designet tager dig tilbage til de klassiske transistorradioer med træpaneler og metal front. Yderligere er radioen udstyret med de klassiske trykknapper, imens volumen kan styres med en anden gammel kending, nemlig drejeknappen. Det er bestemt en radio med stor brugervenlighed, der kan bruges af alle uanset erfaring.

Kvaliteten på Philips AE5220/12 er et stort plus, der kun bliver større, når man tager det i betragtning sammen med prisen. DAB Radioen har en særdeles konkurrencedygtig pris til trods for, at der hverken er sparet på materialer eller kvalitet fra Philips’ side. Med andre ord får du altså en kvalitetsradio til køkkenet eller stuen, uden at du skal ud og bruge de helt store penge, som ved så mange andre kvalitetsradioer.

Et plus ved Philips AE5220/12 er, at det ikke kun er stuen eller køkkenet, som den er bundet til. DAB Radioen har nemlig plads til batterier. På den måde er du altid sikker på, at der er strøm nok, så længe du bare har batterier ved hånden. DAB radioens bærehåndtag og robuste ydre gør den yderligere oplagt til at have med på tur i det fri eller bare til at have den med i campingvognen eller sommerhuset. Radioen vejer kun lige under 1400 gram, så det er hverken tungt eller besværligt at have den med.

Philips AE5220/12 kan både tage FM og DAB signaler og har plads til hele 20 forudindstillede programmer. Der er derfor stor sandsynlighed for, at når du først har indstillet dine yndlingsprogrammer én gang, så bliver det aldrig nødvendigt at ændre på dem igen. Med 20 forskellige programmer er der nemlig plads til dem alle.

Philips AE5220/12 er til dig, der vil have en DAB radio, som bare virker, og som virker længe. Denne radio er et kvalitetsprodukt omringet af et smukt design, der giver lidt ekstra i køkkenet eller stuen. Med det høje antal af programmerbare kanaler er du sikker på, at du altid kan finde lige den kanal, du leder efter. Med Philips AE5220/12 er der ikke andet end at sige; læn dig tilbage og nyd simpelheden ved god lyd.  

Egenskaber ved denne radio:

 • FM og DAB+ signal.
 • Stor mobilitet.
 • Mulighed for hele 20 forudindstillede kanaler.
 • Alsidigt design.

> Se den hos Proshop.dk

IRC The Transistor

IRC The Transistor

Modellen er desværre udgået

IRC The Transistor er en lille, enormt mobil DAB radio. Radioen er i et meget flot, stilrent design, der gør, at den bestemt vil være den flotteste radio, du kan have med til sommerens grillfester. Selvom radioen er lille, så har den virkelig god lyd og er samtidig meget brugervenlig. Med andre ord får du her en DAB radio, der kan det hele og er det hele. Et flot design, dannet af kvalitetsmaterialer fra danske IRC!

Dansk design og kvalitetslyd

IRC The Transistor er fra danske IRC, der er kommet langt ud i verden, siden de startede deres produktion. Det er også til at forstå, når man kigger på IRC The Transistor, for det er ikke til at tage fejl af, at man her har en kvalitets DAB radio. Der er kælet for detaljerne, og radioen er både smuk at se på og rar at lytte til.

Designet er hentet fra de klassiske, smalle transistorradioer, hvorefter IRC har tilføjet en god mængde dansk designkultur. Kanterne er runde, imens der foran radioen er sat et blødt stykke fleece over højttaleren. Der er ingen tvivl om, at vi altså har at gøre med et dansk produkt, hvor intet er efterladt til tilfældighederne.

IRC The Transistor har kun 6 knapper, som alle sidder for oven på radioen. Det er færre end mange af de andre DAB radioer har. Samtidig er de nemme at finde og mærke sig frem til, så du skal ikke være bange for, at det er svært at ramme ’play’ – selv i mørke er det nemt. Dette kommer især til sin ret, hvis du tager brug af radioens mobilitet og tager den med ud til hyggeaftener i det fri, når den danske sommer kommer.

Især mobiliteten ved IRC The Transistor er værd at bide mærke i. Radioen er lille og let at have med i tasken, samtidig med, den har en flot læderrem, som den kan bæres i. Det er bestemt også tiltænkt, at radioen skal med ud på tur. IRC har nemlig givet den et genopladeligt batteri, der kan holde strøm i omkring 6 timer, før den igen skal tilsluttes et lader-kabel.

IRC The Transistor kan tilsluttes via bluetooth og AUX-kabel. Bluetooth versionen er den lynhurtige 4.0 version, så du ikke kommer til at skulle vente på din lyd. Det gør, det derfor oplagt at have DAB radioen med ved stranden, ved picnic i skoven eller bare når du står og mangler kvalitetsmusik på turen.

Denne nymoderne transistorradio er spækket med fremtidssikret teknologi, der med garanti vil få den stilbevidste forbruger til at klappe i hænderne. IRC The Transistor er for dig, der gerne vil have god lyd på farten, uden at gå ned på design. Hvis du både har brug for en transportabel højttaler og en kvalitetsradio til hjemmet, i stærk dansk kvalitet, så burde du nok overveje at kigge lidt nærmere på IRC The Transistor.

Egenskaber for denne radio:

 • Bluetooth sammenslutning.
 • 6 timers genopladeligt batteri.
 • FM og DAB+ signal.
 • Design skabt fra dansk designhistorie med stor mobilitet.

Pure Pop Midi

Indtil videre har alle testens radioer været inspireret af den klassiske transistorradio på hver deres måde. Nu går vi videre til noget helt andet med det måske mest innovative design i vores test. Pure Pop Midi er en velfungerende DAB radio, der leverer lyd med stor kvalitet samtidig med, at den fylder forbavsende lidt. Designet får tankerne hen på de nye transportable højttalere. Så med Pure Pop Midi får du altså en kvalitetsradio i nyt spændende design – perfekt til afspilningen af morgenradio fra sengebordet.

Innovativ radio med mange muligheder

Pure Pop Midi er udviklet af britiske Pure, der er verdens førende varemærke inden for digitale radioer. DAB radioen er altså ikke udviklet af hvem som helst, hvilket betyder, at du med garanti står med et stærkt kvalitetsprodukt i hånden, når du køber en Pure Pop Midi.

Pure Pop Midi fylder meget lidt, men der er bestemt ikke sparet på funktionerne. Radioen kan både stå i køkkenet, soveværelset, stuen eller kan tages med på tur, og uanset hvad du vælger, så er der en funktion, der passer dig.

Pure Pop Midi er udstyret med vækkeur, sådan at du altid kan vågne fredfyldt til lyden af din yndlingsradio. Samtidig er der mulighed for at indstille to forskellige vækkeure, hvis nu arbejde kalder på forskellige tidspunkter af døgnet for dig og din partner. Dette gør Pure Pop Midi ideel til soveværelset, og hvis du savner musik til morgenkaffen i køkkenet, så er den nem lige at tage under armen, når du vågner.  

Pure Pop Midi kan også bruges i køkkenet, hvor den både kan vise klokken, men også indstilles som nedtællings-ur. Med Pure Pop Midi er du sikker på, at dit nye nedtællings-ur altid kan spille dine yndlingssange og radiokanaler.

Pure Pop Midi er også oplagt at tage med på farten. Til DAB radioen kan tilkøbes et genopladeligt batteri, der giver radioen hele 20 timers kontinuerlig afspilning. Hvis du hellere vil høre din egen musik end DAB signalets radiokanaler, så kan du tilslutte mobilen ved hjælp af et AUX-Kabel – så kan radioen også bruges som en regulær højttaler.

Denne radio kan indstilles med hele 20 forskellige forudsindstillede kanaler, som let kan tilføjes de fem knapper, der er dedikeret til formålet på toppen af radioen.

Pure Pop Midi er til dig, der ønsker en fremtidssikret DAB radio med mange funktioner. Uanset hvor du kunne tænke dig at have din nye radio til at stå, er der med Pure Pop Midis begrænsede størrelse garanteret plads. Med det flotte rektangulære design får du en moderne DAB radio, der ligeledes følger trenden med de nye transportable højttalere – og som i den grad også kan bruges som en, ved tilkøb af et batteri. Med andre ord en rigtig velfungerende DAB+ radio med mange funktioner, til en meget overkommelig pris.

Egenskaber for denne radio:

 • DAB+ og FM-signal.
 • Plads til 20 forudinstillede kanaler.
 • Kompakt størrelse i moderne design.
 • Stor mobilitet.

Nordklang DAB1200

Hvis du leder efter en radio med god lyd og et minimalistisk design, så er Nordklang DAB1200 nok noget for dig. Radioen har et flot hvidt design med runde kanter, der gør, at den passer ind i næsten alle rum. Kabinettet er i den store ende, hvilket har gjort det muligt at få mere lyd ud af højttalerne – alt sammen for en overkommelig pris. Her er radioen til dig, der vil have et velfungerende, nordisk produkt til billige penge.

Dansk kvalitet i minimalistisk design

Nordklang er et nordisk brand, der primært laver radioer for Dansk Supermarked. At de ikke er at finde i de store radioforretningerne, skal der ikke lægges det store i, der er nemlig masser af god lyd og skarpt design at hente alligevel. Nordklang laver både mindre og større DAB radioer, og DAB1200 er i den store ende. Det betyder, at der er mere plads i kabinettet og dermed mere plads til at få en god lyd fra radioens højttalere. Radioen er derfor også blevet udstyret med stereo-højttalere, der bestemt ikke lader sig ønske noget fra lyden.

Designet af nordisk, og det kan man hurtigt se på det minimalistiske look. Der er fokus på at skabe en radio, der passer ind i de fleste nordiske hjem med de traditionelle hvide farver. Hjørnerne er rundet af og det giver DAB1200 et hjemligt og varmt udseende. Alt dette gør, at denne DAB radio både får et professionelt, men også et hyggeligt, dansk udseende, der bestemt gør sig i hvilket som helst rum, du ønsker.

Der er ingen tvivl om, at DAB1200 er skabt med brugervenlighed for øje. Radioen er bygget som de traditionelle, klassiske radioer med tryk- og drejeknapper, der gør den let anvendelig og meget intuitiv. På radioen kan 12 stationer indkodes, hvilket giver dig masser af plads til at indstille alle dine favoritkanaler på DAB+ signalet.

Hvis du er bange for, at det hele bliver lidt for simpelt, så frygt ej. Med Nordklang DAB1200 kan du både tilslutte telefonen via AUX-kabel, men du kan også bruge bluetooth. På den måde kan DAB1200 både fungere som de klassiske radioer, samtidig med, at du får en ny, moderne højttaler til telefonen. Med andre ord er du sikker på, at denne DAB radio kan understøtte alle dine behov.

Nordklang DAB1200 er en alsidig radio, der kan bruges af alle, og som passer godt ind i det danske hjem. Radioen er for dig, der ønsker et nordisk kvalitetsprodukt, med god lyd og flot, minimalistisk design, uden at du behøver at pantsætte hus og hjem. Nordklang er den perfekte køkkenhøjttaler, der med garanti vil sikre, at du får sød musik under madlavningen – uanset om sangvalget skal være radioens eller dit eget.

Egenskaber for denne radio:

 • Bluetooth og AUX-kabel til sammenslutning.
 • Muligt at programmere 12 stationer.
 • Nordisk design.

 

Nordklang DAB300

Jeg slutter vores liste med anbefalinger, ligesom jeg startede den – med et produkt fra det nordiske Nordklang. Den sidste anbefaling på vores liste er lidt af en prisbasker. Med Nordklang DAB300 får du en billig DAB Radio med mange af de funktioner, der mangler på de lidt dyrere produkter på markedet. Hvis dit mål er at finde en DAB Radio med teknisk kunnen, og til en meget overkommelig pris, så behøver du ikke lede længere. DAB300 er formentlig den DAB Radio, som du har ledt efter.

Kvalitet til billige penge

Nordklang leverer DAB Radioer i alle størrelser. Den første radio jeg gennemgik, var DAB1200, som har et kabinet, der ligger i den større ende af produktlinjen. Men med DAB300 går vi lige en størrelse ned, selvfølgelig uden at gå ned på antallet af funktioner. DAB300 er nemlig en alsidig DAB radio, der finder sig perfekt til rette i fælleskøkkenet, hvor alle kan samle sig om den.

Nordklangs DAB300 er muligvis ikke nogen designperle, men med dens fuldendte hvide ydre passer den ind i de fleste køkkener. Hvis du går og ærgrer dig over, at DAB300 er hvid, så frygt ej, Nordklang har sørget for, at den også findes i sort til dig, der har en kærlighed for de mere dunkle farver.

DAB300 er en af de billigste DAB radioer, der kan tilsluttes telefonen via bluetooth. Det betyder, at du slet ikke behøver at skulle vikles ind i kabler eller andet, så længe du bare tilslutter mobilen med højttaleren på trådløst vis. Selvfølgelig har du dog mulighed for at bruge AUX-kabel, hvis du har lyst. DAB300 har yderligere den funktion, at hvis du tilslutter et USB-kabel og smider telefonen til, så kan du lade smartphonen op via radioen imens du afspiller dine favoritnumre.

Nordklang DAB300 er en brugervenlig og enkelt radio, der passer godt til alle, uanset om du er med eller uden erfaring med DAB radioer. På det oplyste display vises klokken og de enkelte trykknapper er alle at finde rundt om drejeknapper på forsiden af radioen. DAB300 kan sagtens bruges som ekstra radio med placering i soveværelset, og er yderligere også indstillet med vækkeur som funktion.

Selvom DAB300 er en DAB radio i den mindre ende, både størrelses- og prismæssigt, så er lyden ikke til at tage fejl af. Radioen har en fyldestgørende og tilfredsstillende lyd, der bestemt ikke får dig til at føle, at yndlingsnumrene mangler noget, når de afspilles fra den lille DAB radio.

DAB300 er til dig, der ønsker en radio, der kan det hele og til få penge. Hvis du står og mangler god lyd til køkkenet eller bare vil prøve din første DAB radio, så er denne model nok noget for dig. At radioen kan tilsluttes bluetooth er meget unikt for modeller i denne prisklasse, og bestemt noget, der er værd at betale for. Der er altså ingen grunde til ikke allerede at være en smule forelsket i prisbaskeren Nordklang D300.

Egenskaber for denne radio:

 • FM og DAB+-signal
 • Bluetooth
 • Vækkeur
 • Meget konkurrencedygtig pris

Værd at vide om DAB radioer

> Se også min liste med DAB radioer, der har Internet radio.

Det kan være svært at vælge, hvilken DAB radio der passer netop dig. Det er tydeligt, selv efter vores liste, hvordan mange af modellerne minder meget om hinanden og kun varierer på få punkter, såsom design, funktioner og lyd.

Men det er slet ikke en dum ide at sætte sig godt ind i, hvilke behov man har for sin DAB radio, da priserne nemt kan variere selvom radioernes funktioner ikke gør.

For at hjælpe dig med at finde ud af, hvilke behov du har for din nye DAB Radio, har jeg opstillet de følgende spørgsmål og svar. Her håber vi, at du kan finde inspiration til, hvilke spørgsmål du selv kan stille, når du går på jagt efter en ny radio.

Spørgsmål:

 1. Skal jeg betale for lyd?
 2. Hvor småt eller stort?
 3. Skal det være en designperle eller ej?
 4. Bluetooth, vækkeur eller radio?

Skal jeg betale for lyd?

Selvom prisen ikke altid hænger sammen med radioens funktioner, så hænger den som regel sammen med kvaliteten på lyden. En velspillende DAB radio kan nemt komme til at koste mange penge, hvorfor det er værd at kigge lidt på, hvor god en lyd, du rent faktisk ønsker dig.

Det kan være svært at bestemme, hvor meget man vil betale for lyd. Det er nemlig ikke altid, at alle kan høre forskel på rigtig god lyd og almindelig god lyd. Hvis dit behov for en DAB radio mest af alt er en velfungerende radio, der kan spille musikken ud i glimrende toner, så har du ikke så meget at være urolig for.

Problemerne opstår, når du ønsker en DAB radio, der sagtens kan spille dine yndlingsnumre under støvsugningen, uden at lyden komprimeres. Her kræver det nemlig, at du muligvis går lidt op i størrelse på din DAB radio, da mange små radioer ikke har den fysiske størrelse til at kunne øge lyden helt i vejrs. Det betyder ikke, at du ikke kan få exceptionel lyd fra en mindre højttaler, det betyder bare, at du oftest vil finde problemer med at få bassen og lyden til at være fyldestgørende, når volumen skal helt i top.

IRC The Transistor er eksempelvis en DAB Radio, hvor der uden tvivl er god lyd. Men som det digitale medie Alt Om Data skriver, så er det ”ikke ligefrem nogen party-lydmaskine”. Meget af grundene til dette er simpelthen The Transistors størrelse (som også er en af dens styrker), der ikke kan levere samme størrelse på lyden, som andre DAB radioer formår at kunne.

Det er derfor vigtigt at spørge dig selv om, hvor meget du vil betale for lyd og samtidig, hvor vigtig lyd er for dig? Oftest er der et tvunget kompromis, hvis du ikke ønsker en fyldig DAB Radio, men i stedet en lille, kompakt en.

Et godt råd er at tage ind i en butik og høre lyden. Det er mange gange den sikreste måde at blive tilfreds med den på.

Hvor småt eller stort?

Et andet vigtigt spørgsmål, der går i forlængelse af lyden, er størrelsen på din DAB radio. Altså, hvornår er småt for småt og stort for stort?

Den nemmeste måde at finde størrelsen på din DAB radio er at se på, hvor den skal stå henne i dit hjem. Hvis du leder efter en radio med vækkeur, men der er begrænset plads ved dit natbord, så er du tvunget til også at begrænse dig i størrelsen på din DAB Radio.

Hvis du derimod er på udkig efter en radio til køkkenet eller stuen, hvor der oftest er masser af plads, så kan du kigge mod, hvor meget plads du egentlig vil bruge. Hvor stor er rummet og hvor meget lyd skal du bruge? Hvis radioen skal spille et stort rum op, kræver det naturligvis mere kraft på volumen, end hvis rummet er småt.

Andre spørgsmål omkring størrelsen går på, hvor stor radioen må være, før det bliver for irriterende, hvis du nu godt kunne tænke dig DAB radioen på køkkenbordet. Og i forlængelse af sidste spørgsmål; om det er værd at investere i en lidt større radio, sådan at du får mere power på lyden.

Det er meget individuelt og skal tilpasses lige din situation. Men det er en rigtig god ide at kigge på dine generelle lyd- og størrelsesbehov, før du går ud og køber en DAB radio, der måske lige er lidt for lille eller lidt for stor til dine behov.

Skal det være en designperle eller ej?

Det tredje spørgsmål i afklaringen af dine behov handler om det altid nærværende spørgsmål, når det kommer til produkter til hjemmet – skal jeg betale for designet?

Især med elektroniske produkter, såsom DAB radioer, er det vigtigt at kigge på, hvilken slags design, man vil have. Det er især fordi, at disse produkter ofte allerede er dyre på grund af deres funktioner, og dermed bliver endnu dyrere, når der er brugt ekstra penge på designet. Med andre ord kan du spare en del penge ved at gøre det klart for dig selv, om du skal prioritere design eller ej.

> Se min liste med de billigste DAB-radioer

Designet kan være med til at give din DAB radio et ekstra plus, da en flot radio kan være med til at gøre indretningen i rummet, hvor radioen står, til lidt ekstra. Hvis du derimod bare ønsker lyd, så kan du hurtig få en god DAB radio til billige penge, som f.eks. ved Nordklang DAB300.

I sidste ende er det kun dig selv, der ved, hvordan du ønsker din DAB radio skal se ud. Men pas på med ikke at betale for meget for noget, du ikke er vild med. DAB radio-markedet er stort, så sandsynligheden for, at du kan finde samme kvalitet i et mindre designorienteret udseende er stor.

Bluetooth, vækkeur eller radio?


Her til sidst er det selvfølgelig enormt vigtigt at spørge sig selv, hvilke funktioner man ønsker i sin DAB radio. Der er et væld at vælge imellem, så det kan sagtens være, at du finder en radio, der har dele af de funktioner du ønsker dig, imens den mangler andre. Måske har den bluetooth, men mangler vækkeur – eller omvendt? Der er kun at lede videre, for der skal nok være lige præcis den DAB+ radio på markedet, som du ønsker dig.

Den første funktion, der er værd at bide mærke i, er om der skal være bluetooth eller ej i radioen. Bluetooth gør, at du kan tilslutte din telefon eller tablet trådløst og spille musik i køkkenet, imens du sidder i stuen. Det kan være enormt brugbart, hvis du gerne vil have DAB radioen til at stå et stykke fra der, hvor du er, og sådan, at du ikke hele tiden behøver at rejse dig for at skifte kanal eller sang. Det kan også være, at du foretrækker hurtigt at kunne trække din telefon op af lommen for at skifte kanal eller sang.

Mange DAB radioer har mulighed for at tilslutte telefonen og tabletten via AUX-kabel, men det kræver selvfølgelig, at telefonen altid skal være i ledningsafstand til radioen. Det kan godt være et problem, hvis du har en DAB radio, du kan tage med dig. Det kan både være besværligt, men også potentielt faretruende for din telefon at skulle have den liggende på radioen, hvis du er gående eller på anden vis på farten.

Her er det også nærliggende at spørge, om du skal kunne tage din DAB radio med dig. Mange radioer har en størrelse, hvor det er muligt nemt og hurtigt at kunne tage dem med sig. Men det er ikke alle, der er lavet til det. Hvis DAB radioen ikke har et batteri, der tillader den at være væk fra en stikkontakt i længere tid, så kan radioen være nok så kompakt og med nok så meget mobilitet. Derfor er det også værd at overveje, om du vil sætte pris på muligheden for at bruge din DAB radio som en transportable højttaler og ikke kun som en stationær musikafspiller.

Opsummerende

Hvilke ting skal du tænke på, når du køber en DAB radio? Det har jeg forsøgt at hjælpe dig med ved de ovenstående spørgsmål, som jeg håber, har taget dig på rette vej mod din nye radio.

Disse ting er gode at overveje, når du køber en DAB radio:

 • Hvor god lyd ønsker du dig?
 • Hvor stor må den være?
 • Er design vigtigt for dig – og værd at betale for i dine øjne?
 • Hvilke funktioner er værd at prioritere?
  • Bluetooth – Skal forbindelsen være trådløs eller med AUX-kabel?
  • Mobilitet – Skal radioen kunne tages med?
  • Vækkeur – Skal der være vækkeur? Skal der kun være ét?

> Se også min liste med DAB radioer, der har Internet radio.

Lidt om radiosignaler

Det kan være spøjst, at din radio nu hedder DAB+ i stedet for DAB. Men det har en ganske simpel årsag. I 2017 lukkede DR for DAB-signalet, og overgik i stedet til det signal, som disse radioer kan tage, nemlig DAB+.

DAB+ har plads til flere landsdækkende kanaler og dermed giver det potentielt mulighed for at udvide radionetværket i Danmark.

DAB+ er et elektronisk radiosignal, og ved siden af radiokanalerne, der sendes på DAB+, sendes der også radiokanaler på det analoge FM-signal, som DR har benyttes sig af i en længere årrække.

Du har måske hørt rygter om, at FM-signalet lukker i Danmark eller at din radio pludselig bliver uduelig. Men dette er blot rygter, der formentlig er kommet til, fordi det i Danmark har været omdiskuteret, om man skulle lukke FM-signalet.

Det er der dog faldet en aftale på plads om og politikerne har fastslået, at FM-signalet ikke kan lukke før mindst 50 % af Danmarks radiolyttere lytter til deres radio over DAB+ signalet. Yderligere skal der gå 2 år, efter at man har konstateret, at DAB+ signalet har 50 % af Danmarks lyttere, før man kan lukke FM-signalet.

Du skal altså ikke være bange for, at dine klassiske radiokanaler forsvinder lige pludseligt. Der er formentlig et stykke tid til, at FM-signalet kan lukkes. Inden man skiftede DAB-signalet ud med DAB+, var der 38 % af husstandene i landet, der havde DAB radioer. I stedet for at skifte DAB radioen ud med en DAB+ radio valgte mange husstande dog at skrue over på FM-kanaler i stedet. Derfor ved man ikke helt endnu, hvor mange lyttere der er på DAB+ Signalet.   Men der er rigtig meget indhold, som du går glip af, hvis du ikke har en radio, der kan modtage DAB+ signaler. Med en ny DAB+ radio ved du, at du er sikret mod fremtiden, uanset om det bliver FM eller DAB+ som fremtidens kanaler kommer til at køre på. Næsten alle DAB+ radioer kan også modtage FM, så med andre ord er du dækket godt ind til hvilke som helst udviklinger på radionetværket.

Er din radio klar til DAB+? Du kan læse mere om det her:  https://www.dr.dk/hjaelp/digtal-radio/saadan-finder-du-ud-af-om-din-dab-radio-er-klar-til-dab

4.5/5 - (36 votes)

Afstandsmåler – de mest solgte modeller

Tidligere artikel

Trådløs højttaler. De bedste trådløse højtalere lige nu

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elektronik