ElværktøjVærktøj

Slagboremaskine. Se danskernes fortrukne i 2023

0

Har du også oplevet, at din almindelige boremaskine ikke har været tilstrækkelig, og at du har brugt unødige kræfter på at bore igennem? Det har jeg. Derfor købte jeg mig en slagboremaskine. Herunder giver jeg dig nogle råd til, hvordan du anskaffer dig den optimale slagboremaskine.

Hvad er en slagboremaskine?

En slagboremaskine er en bestemt slags boremaskine. Modsat den almindelige boremaskine, så nøjes en slagboremaskine ikke med at bore. Den slår også igennem materialet, når du bruger den. Det sker på den måde, at der i slagboremaskinen er monteret to diske, der roterer mod hinanden. Når disse diske roterer mod hinanden, så genererer det små slag. De små slag gør, at du med en slagboremaskine kan bore igennem hårdere materialer, end du kan med en almindelig boremaskine. Den har lidt det samme udseende, som en almindelig boremaskine. Der er naturligvis et bor, som er monteret på et håndtag, hvor du også trykker tænd-knappen ind. På de fleste slagboremaskiner er der yderligere et håndtag i forhold til en almindelig boremaskine. Det ekstra håndtag er med til at du, trods de små slag, stadig kan holde boremaskinen stabilt, når du borer.

Hvad bruger man en slagboremaskine til?

En slagboremaskine bruges i situationer, hvor en almindelig boremaskine ikke rækker. Hvis du fx har forsøgt at bore et hul i væggen, fordi du vil hænge et billede op, og en almindelig boremaskine ikke vil klare arbejdet, så vil en slagboremaskine helt klart være løsningen. En slagboremaskine kan netop bore igennem hårdere materialer, såsom beton, grundet de små slag, som den også laver. Det er ofte i forbindelse med projekter i facaden, fx i mursten eller betonvægge, at slagboremaskinen tjener sin pligt.

En skruemaskine med slag i

En slagboremaskine kan også bruges til andet end at bore. Det afhænger lidt af hvilken model, du køber. Hvis du køber en slagboremaskine, der også kan bore med en lavere hastighed, så kan den også fint bruges som en skruemaskine. Det vil altså sige, at du med en slagboremaskine også får mulighed for fx at skrue skruer i væggen. Det er dog værd at pointere, at det ikke skal være mange skruer. Slagboremaskinen er nemlig væsentligt tungere end en almindelig skruemaskine. Hvis du har mange skruer, du skal have skruet i, kan det derfor blive hårdt at løfte slagboremaskinen.

En slagboremaskine fungerer altså fint som en skruemaskine. Slagboremaskinen kan dog også slå de små slag i forhold til en almindelig skruemaskine. Og det er slagene der gør, at du lettere kan bore igennem hårdere materialer.

Hvad skal jeg holde øje med?

Markedet tilbyder en del forskellige slagboremaskiner. Det kan derfor være svært at vide, hvilken slagboremaskine, man bør vælge. Nogle af de ting, du kan holde øje med, når du skal ud og købe en slagboremaskine er:

  • Er slagboremaskinen batteridrevet eller med ledning?
  • Er der et eller to håndtag på slagboremaskinen?
  • Hvad koster slagboremaskinen?

Det kan være forskelligt, hvad der er den helt rigtige slagboremaskine er for dig. Det afhænger i høj grad af, hvad det er du helt konkret vil bruge din slagboremaskine til. Mange slagboremaskiner fås også som akku, dvs. uden ledning. Disse batteridrevede slagboremaskiner har den fordel, at du slipper for at være begrænset af en ledning. Ledningen går heller ikke i vejen for dit arbejde.

I en sådan slagboremaskine sidder batteriet i skaftet. Du kan derfor blot lade batteriet op igen og igen, så er din slagboremaskine altid klar til brug. Du slipper til gengæld for at oplade din slagboremaskine, hvis du vælger en eldrevet slagboremaskine. Til gengæld har du så ledningen. Fordelen ved denne type slagboremaskine er også, at de som regel har en lidt større kraft end slagboremaskiner uden ledning. Hvis du ofte skal bore i meget hårde materialer, vil det altså være en fordel at vælge en slagboremaskine med ledning. En batteridrevet slagboremaskine kan dog udmærket bruges til almindelig brug.

En anden væsentlig faktor at holde øje med, er hvorvidt slagboremaskinen har et eller to håndtag. En slagboremaskine med en enkelt håndtag kan sagtens være fin til almindeligt brug. Men hvis du fx skal bore vinkelret, vil det være mest praktisk at købe en slagboremaskine med to håndtag. Det gør boringen meget mere stabil, så du sikrer dig, at din boring bliver præcis. Nogle slagboremaskiner har også mulighed for, at man kan koble et ekstra håndtag på.

For det tredje kan du holde øje med prisen. De mange forskellige slagboremaskiner, har også mange forskellige priser. Du kan godt få en slagboremaskine, der koster under 1000 kr. Det er typisk slagboremaskiner med ledning. Hvis du derimod ønsker en slagboremaskine i en akku-model, skal du regne med at skulle give over 1000 kr. De meget kraftige og professionelle slagboremaskiner kan godt koste omkring 3000 kr. Det afhænger igen også lidt af, hvad du skal bruge den til og hvor ofte du vil bruge den.

Andre gode råd

Hvis du køber en akku slagboremaskine, vil jeg anbefale, at du køber dig et ekstra batteri. På den måde undgår du, at du er nødt til at stoppe dit projekt, fordi du løber tør for strøm. I stedet for at vente på, at din slagboremaskine igen er opladet, kan du derfor blot skifte batteriet ud.

Det kan desuden være en fordel at bruge en dybdemåler, når du borer. Du skulle fx helst ikke komme til at bore helt igennem væggen. Nogle slagboremaskiner har også indbygget en dybdemåler funktion. Den kan altså måle helt præcist, hvor dybt du borer. Ofte vil den også have den funktion, at den stopper med at bore, når du når en bestemt dybde i materialet.

Egenskaberne ved din slagboremaskine er selvfølgelig det vigtigste. Men det kan også være, at du kan overveje, hvilket mærke, du ønsker at din slagboremaskine skal have. Det kan fx være, at du har andet værktøj i samme mærke. Nogle mærker arbejder med en løsning, hvor man kan bruge det samme batteri i flere stykker værktøj. Blandt de mange forskellige mærker kan nævnes brands som Bosch eller DeWalt. Det er op til dig, om du foretrækker et bestemt mærke til din slagboremaskine.

 

5/5 - (1 vote)

Pull Up Bar – stort udvalg til træningen

Tidligere artikel

Bosch hækkeklipper batteri. Det bedste valg i 2023

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj