ElværktøjVærktøj

Rystepudser. Alt du behøver at vide inden du køber

0

Det er ved at være på tide at give sofabordet en opfriskning. Derfor har jeg undersøgt markedet, og du kan her læse om de forskellige typer af rystepudsere, der kan bruges til projektet, samt hvad du bør kigge efter, inden du investere i sådan et værktøj til gør-det-selv-projekterne.

Hvad er en rystepudser?

En rystepudser er en håndholdt slibemaskine. Bundpladen er beklædt med sandpapir, og maskinen udfører hurtige vibrationer drevet af en elektromotor, hvilket sliber overfladen på dit materiale. Sandpapiret skiftes på maskinens sål, hvor der sidder 2 klemmer, så du nemt kan sætte sandpapiret på. Rystepudseren egner sig primært til fingere slibning af plane flader, men er ikke optimal til at fjerne større ujævnheder. En rystepudser er en meget nyttig og alsidig maskine for enhver gør-det-selv-mand og bør være til at finde i ethvert værksted, da den egner sig godt til diverse finere slibeopgaver grundet de små, hurtige vibrationer.

Hvad bruger man en rystepudser til?

Holder du lige så meget af spændende gør-det-selv-opgaver som mig? Så er en rystepudser et must have i din samling af værktøj, da den kan klare alverdens finere slibeopgaver i hjemmet. En rystepudser kan bruges til et hav af opgaver, for eksempel virker den suverænt til følgende opgaver:

  • Slibning af produkter i træ såsom møbler eller udendørs træværk
  • Slibning af diverse lakerede overflader, hvor du ønsker at fjerne den overskydende lak
  • Slibning af spartelmasse for at skabe en glat og mere ensartet overflade
  • Maskinen bruges typisk til slibning af køkkenbordsplader, sofabord eller vindueskampe

Da jeg ønsker at friske mit sofabord op, vil jeg bruge rystepudseren til at slibe den øverste overflade af, for at jeg dernæst kan male det. Mulighederne er mange med en rystepudser, og den er velegnet til en masse opgaver, hvor der skal finslibes eller mellemslibes større emner såsom døre, lange paneler eller bordplader. Rystepudseren er altså rigtig god til at pudse større flader og områder. Skal du i gang med rystepudseren, så husk at du altid skal slibe med træets åreretning. Dette vil mindske risikoen for at lave grimme mærker i materialet.

Forskellige typer af rystepudsere

En rystepudser er et udmærket valg til et hav af mindre gør-det-selv slibeopgaver i hjemmet. Den koster ikke dyre domme, og fås i to modeller: med ledning og akku. Disse typer vil jeg beskrive nærmere nedenfor.

  • Akku rystepudser
    Denne rystepudser er batteridreven, og giver dig ledningsfri slibning på steder, hvor der ikke er strømforsyning, eller hvor det er vanskeligt at etablere strømforsyning. Dette sikrer dig langt mere bevægelsesfrihed, når du arbejder med en akku rystepudser. Det kan også være, at du er træt af forlængerledninger og ledninger, der generelt er i vejen, når du arbejder. Så er en batteridreven rystepudser et ideelt valg for dig.
  • Rystepudser med ledning
    En rystepudser med ledning er ofte mere kraftfuld og kan holde til større og længerevarende opgaver. Sørg for at tjekke, om ledningen er lang nok til det projekt, du skal i gang med. Det er en god ide at have mindst 2,5 meter ledning, så du kan arbejde på større flader med maskinen. Skal du i gang med et større projekt, bør du tjekke om rystepudseren har en kraftig nok motor. For at sikre dig at motoren er kraftig nok, kan du med fordel vælge en maskine med mindst 300W.

Udover disse to typer rystepudsere, så er der to andre former for rystepudsere, der er nært beslægtede. Det er den orbitale rystepudser, og excenter rystepudseren, og dem vil jeg komme nærmere ind på her.

  • Den orbitale rystepudser
    Den orbitale rystepudser bevæger sig i små cirker, som navnet også antyder. Sålen er typisk en aflang firkant eller et rektangel, men formen kan også være trekantet. Er sålen trekantet, kaldes det en delta-sål. Den orbitale rystepudser er velegnet til et hav af forskellige opgaver, og kan med sin firkantede pudsesål nå ud i hjørner, hvor andre pudseværktøjer ikke har mulighed for at nå. Med rystepudserens rektangulære sål har du mulighed for at slibe helt tæt op til kanter og i hjørner, der er 90 grader eller støre.
  • Excenter rystepudseren
    Denne rystepudser er nært beslægtet med den typiske rystepudser. ’Excenter’ betyder, at slibesålen på denne type rystepudser drejer rundt, som en pudseskive på en boremaskine, men samtidig også bevæger sig rundt i en cirkel. Sålens bevægelse gør, at slibningen lettere bliver pæn end med den klassiske orbitale rystepudser. Slibesålen er rund på excenter rystepudseren, så du kan altså ikke nå ud i hjørner på samme måde som med den orbitale rystepudser.

Det skal du kigge efter

Når du skal finde den rette rystepudser til projektet, så er der flere faktorer, du bør tage højde for såsom støj, ydeevne og brugervenlighed.

  • Vælg en rystepudser, hvor du kan sætte sandpapir på med både velcro og klemmer. På den måde kan du bruge det sandpapir, som er produceret til rystepudseren med velcro, og almindeligt sandpapir, der gør at rystepudseren bliver langt billigere i drift. Dette er at finde på mange af de ældre modeller.
  • Vælg en rystepudser med et godt greb, som sikrer dig bekvemt arbejde i alle retninger og arbejdsstillinger.
  • Vælg en rystepudser, der har en pose til opsamling af støv. På den måde vil slibningen ikke svine så meget, og du slipper altså for unødig rengøring. Du undgår også at støvet sætter sig i luftvejene. Når du arbejder med rystepudsere, så bør du alligevel bære en maske for at beskytte dine luftveje mod støv fra maskinen.
  • Sørg for at der medfølger punkteringsark til at lave huller i eget sandpapir, så det kan tilpasses den konkrete rystepudser.
  • Hvis du vælger en rystepudser med ledning, så sørg for at den har en gummiledning på 2-3 meter. Dette gør arbejdet en del lettere, hvis du kan komme rundt omkring med maskinen uden besvær med ledningen.
  • Sørg for at maskinens støjniveau er lavt.
  • Hvis du har behov for det, så bør du helt klart vælge en rystepudser, der giver dig mulighed for at komme helt ind til kanterne, der hvor du arbejder.
4.9/5 - (7 votes)

Kapsav. Stor 2023 guide til bedste køb af kapsav

Tidligere artikel

Temprakon Dyne. Find de bedste tilbud i vores Guide

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj