VærkstedsindretningVærktøj

Bordrundsav. 15+ populære modeller

0

Uden min bordrundsav var jeg uden tvivl ikke kommet så godt igennem mine træprojekter til hjemmet. Den har blandt andet være med til at skære træet ud til mit plankebord, som nu bliver brugt med stor glæde i spisestuen. Der er derfor ingen tvivl om at en bordrundsav kan være en stor fordel, hvis du gerne vil lave dine egne træmøbler eller lignende. I denne artikel kan du læse mere om mine gode råd til brug af en bordrundsav.

Hvad er en bordrundsav?

For at forstå, hvad en bordrundsav egentlig er, skal du i første omgang vide, hvad en rundsav er. En rundsav er en sav med en motor, hvor selve klingen er lavet på en rundskive med tænder til at save i forskellige typer af materiale med roterende bevægelser. Du kan bruge en rundsav til at save i materialer som træ, sten, plastik og metal. I almindelige hjem bruges den dog oftest til træ, hvis du for eksempel vil lave dine egne træmøbler.

En bordrundsav er sådan set bare en rundsav, som er vendt på hovedet og monteret til et bord. Det betyder, at du kører træet igennem saven frem for saven henover træet. Klingen kan indstilles til den ønskede savehøjde og vinkel, så du kan bruge den til mange forskellige opgaver. Der findes også forskellige typer af bordrundsave, så du kan finde den, som passer bedst til din formål.

Du kan for eksempel få en mindre bordrundsav, som kan stå på dit bord derhjemme, også kaldet en bordmodel. Du kan også få en model, som kan flyttes rund på et stativ på hjul. Dette er nok den mest populære model, da den både kan bruges til mindre og større opgaver, samtidig med at den er mobil. Du kan derfor både bruge den i hjemmet eller på et værksted. Der findes også en stationær bordrundsav, som er beregnet til at blive stående på et sted og mest henvender sig til professionelle.

Hvad bruger man en bordrundsav til?

Hvis du er glad for træarbejde, kan du få rigtig meget ud af at have din egen bordrundsav i hjemmet. Jeg har selv brugt min til at skære træ til et plankebord, såvel som lavet mine egne lister til hjemmet. Du kan altså bruge en bordrundsav til rigtig mange hjemmeprojekter, der især har med træ at gøre.

Det er oplagt at bruge en bordrundsav, hvis du skal masseproducere ens elementer til for eksempel en reol eller lignende. Masseproduktion af træelementer, kan simpelthen ikke gøres lettere og hurtigere på andre måder.

Bordrundsaven kan bruges til store plader, som er svære at håndtere, og den er formentlig det eneste værktøj, som kan lave et vinklet snit hele vejen langs en tynd liste. Du kan altså lave et hav af forskellige opgaver i hjemmet med en bordrundsav. Det er både en fordel for dig, hvis du synes det er sjovt at arbejde med træ, men også hvis du vil spare nogle penge på at gøre det selv.

Gode råd når du skal købe en bordrundsav

Hvis du overvejer at købe en bordrundsav, er der naturligvis nogle ting, du bør overveje inden. Der findes for eksempel adskillelige egenskaber, som du skal være opmærksom på, at den bordrundsav du kigger på har. Her er der nogle ting, som du bør tjekke op på inden, du køber din bordrundsav.

  1. Du bør tjekke om, der er bordforlængere i siden og fortil, som kan være med til at forøge bordarealet og støtte større elementer. Dette er vigtigt, hvis du er på udkig efter en bordrundsav, som kan hjælpe dig med at skære i større materialer.
  2. Vinkleanslaget på bordrundsaven skal helst glide let. Derudover skal det også være let at montere og indstille, så du ikke ender i en situation, hvor saven volder dig mere bøvl end gavn.
  3. En beskyttelsesskærm på en bordrundsav skal helst være helt gennemsigtigt, da det giver dig mulighed for at se, hvor der saves. Her er det også en stor fordel, hvis der er støvsugerstuds, som fjerner spånerne.
  4. Parallelanslaget skal gerne have en meget tydelig millimeterskala og være let og simpel at indstille.
  5. Et håndhjul gør det lettere at indstille din savklinge i højden, så den passer til det givne projekt. Denne funktion har du mulighed for at afprøve, før du køber den, så du kan se om, det fungerer som, du ønsker.
  6. Der skal være en sikkerhedsafbryder. Sikkerhedsafbryderen sørger nemlig for, at saven ikke begynder af sig selv, efter at strømmen har være slukket.
  7. Hvis det er en bordrundsav på stativ, så skal du undersøge, at stativet ikke vipper og står solidt. Det er også en fordel at vælge en med et stativ, som let kan klappes sammen og har hjul, så du kan flytte rundt på det.

Vælg den rette bordrundsav

Når du skal købe en bordrundsav, er det ikke kun vigtigt at tjekke op på de forskellige funktioner. Du skal også vælge en bordrundsav, som passer til dig og dit formål. Det er enormt vigtigt, at du vælger den rette bordrundsav, hvis du vil have de bedste resultater i sidste ende.

Hvis du for eksempel ikke har den helt store erfaring og kun vil starte med nogle mindre projekter, er det oplagt at vælge en lille bordrundsav, som kan stå på bordet. Den fungerer nemlig bedre til mindre emner, og er derfor en god løsning til førstegangskøb.

Skal du bruge din bordrundsav til lidt større elementer og hjemmeprojekter, så er det altid en god løsning at vælge en bordrundsav på stativ. Dette er uden tvivl den mest populære løsning til brug i hjemmet. En større bordrundsav hører som regel til på et værksted, og er derfor kun noget, du skal investere i, hvis du er professionel og har et sted, hvor der er plads til den. Det er også vigtigt, at du overvejer prisen, når du skal købe en bordrundsav. Du kan få bordrundsave i vidt forskellige prisniveauer, men det er vigtigt, at du husker, at pris og kvalitet ofte hænger sammen. Især med et værktøj som en bordrundsav er det vigtigt, at du sikrer dig høj kvalitet, da det ellers kan gå ud over din egen sikkerhed. Du skal derfor overveje dit budget grundigt, før du tager din beslutning.

Se flere bordrundsave

Makita bordrundsavDeWalt bordrundsavBosch bordrundsav

4.7/5 - (18 votes)

Rørbukker til kobber, aluminium og rustfrie rør. Stor Guide

Tidligere artikel

Hængeparasol. Bedste køb af Hængeparasol

Næste artikel

Du kan måske også lide