Båndsav til træ og metal
VærkstedsindretningVærktøj

Båndsav til træ og metal

0

Hvis du sætter pris på træarbejder og laver en del af det i din fritid, kan det være, at du skal overveje at få en båndsav. Jeg har blandt andet brugt en båndsav til at flække træplanker og udskære unikke detaljer ved flere af mine projekter med træmøbler. Det kan være en rigtig stor hjælp, og det er derfor uden tvivl et værktøj, du bør overveje at købe, hvis du arbejder meget med træ.

Hvad er en båndsav

Hvis du har bare den mindste smule erfaring med træarbejde, så ved du også, at der findes et hav af forskellige save. En båndsav er dog en af de mest effektive og essentielle save, du kan bruge, når det kommer til arbejde med udskæring af træ.

Helt generelt, består en båndsav af en lang klinge af metal med tænder, som er strakt imellem to eller flere hjul. Klingen fungerer lidt som et bånd, fordi den hele tiden roterer mellem hjulene, lidt ala et kassettebånd.

Selvom klingen hele tiden er i bevægelse, så er det kun en lille del af den, du rent faktisk kan se og bruge. Klingen kommer op igennem overfalden af bordet, hvor du kan fører dit materiale henover for bruge saven og lave nedskæringer. Fordi det er en meget tynd og lille klinge, kan du lave enormt detaljerede nedskæringer, hvilket ofte er en fordel, når du arbejder med træ, og gerne vil skabe nogle helt præcise detaljer.

Det er ikke kun træ, hvor båndsaven er brugbar, men også i forhold til metal arbejde. Der findes flere forskellige typer, og derfor bør du vælge en særligt beregnet til metal, hvis det er det formål du har. Saven kommer også i forskellige størrelser, så du kan vælge den, som passer bedst til din situation. Helt generelt har saven den fordel, at du kan skære kurvede og anderledes former på grund af dens størrelse, hvad end du arbejder med metal eller træ.

Hvad bruger man en båndsav til?

Det er som sagt oplagt at bruge en båndsav, hvis du skal lave nogle projekter med træ. Træarbejde er uden tvivl det der oftest forbindes med en båndsav, da det er oplagt at bruge den for at skabe detaljerede og anderledes nedskæringer. Du kan bruge den lille klinge til at skabe nogle snit, der ikke kan lade sig gøre ved hjælp af en større sav.

Hvis du arbejder med træ og vil bruge en båndsav, er der faktisk ikke nogle grænser for, hvad du kan bruge den til. Jeg har for eksempel brugt min båndsav til at udskære et klædeskab af træ. Jeg kunne både bruge maskinen til at lave træpladerne, men den var også en stor hjælp, når jeg skulle udskære unikke detaljer til skabet. Den hjalp mig derfor ikke kun med at skabe et funktionelt klædeskab, men også et smukt klædeskab med unikke og flotte detaljer i træværket.

Du kan også bruge din båndsav, hvis du arbejder med metal og skal bruge den til særlige udskæringer i den type metal. Desuden kan du også få båndsave, som kan bruges til udskæring af kød. Dette er dog sjældent brugbart til hobbyprojekter, men kan være en stor fordel, hvis du har en slagter eller en fabrik, hvor der produceres store mængder af kød.

Der er altså ikke mange grænser for, hvad en båndsav kan bruges til, og den har nogle helt særlige egenskaber, som du ikke finder hos nogen anden type sav.

Metal vs. Træ

Hvis du skal bruge en båndsav til enten metal eller træ, er det vigtigt, at du forstår forskellen på båndsavene, der bruges til de forskellige formål. Selvom båndsave kan bruges til en lang række af forskellige materialer, så er det oftest træ eller metal, som er hovedfokusset. Derfor vil jeg gerne give et overblik over forskellen på de to typer af båndsave.

Helt generelt er der ikke den helt store forskel på båndsave, som bruges til metal. Forskellen ligger faktisk kun i klingen, som er en del af maskinen. Her bliver der designet special klinger til metal, som kan mindske spild og give bedre kontrol.

Båndsave er som standard lavet til at skære i træ, så her skal du ikke bruge en special klinge. Der findes dog mange forskellige typer af klinger, som kan variere alt efter hvilke behov, du har i forhold til træskæring.

3 forskellige typer af båndsave

Båndsave kan som sagt bruges til mange forskellige materialer, og der findes også mange forskellige typer og modeller. Jeg giver her et bud på 3 forskellige typer af båndsave, som du kan bruge.

  • Gulvstående båndsav:

En gulvstående båndsav er ofte brugt blandt de fleste professionelle. Det er en større model, som har enormt meget kraft og styrke. Den fylder dog også en hel del, hvilket er en af grundene til, at den sjældent ses i almindelige husstande. Du kan dog sagtens bruge den derhjemme, men her er det klart mest oplagt, hvis du har et skur eller en garage, hvor du har dit værktøj og laver dine projekter.

Du kan få denne type i forskellige størrelser, så hvis du vil have en derhjemme, er det en bedre idé at købe en af de mindre udgaver. Desuden er det også en dyr båndsav i sammenligning med andre modeller, så du skal være stor træentusiast før, det kan betale sig.

En stor fordel ved denne model er, at du har god bordplads, som gør det lettere at lave unikke udskæringer.

  • Håndholdt båndsav:

Folk forbinder normalt ikke en båndsav med en håndholdt sav. En håndholdt båndsav kan dog rent teknisk godt defineres som en båndsav på grund af måden, hvorpå klingen bevæger sig og er indbygget. Den skal dog bruges til helt andre formål end en traditionel båndsav.

De giver nogle helt andre muligheder, når det kommer til positionering, og bruges derfor ofte til trimning af træ, fordi de er lette at komme rundt med og transportere. Det er dog sjældent en båndsav, som du bruger til større projekter og materialer.

  • Bordbåndsav:

En bord båndsav er sådan set bare en mere mobil version af en gulvstående båndsav. Denne type er designet, så den kan fastsættes en flad overflade, som derefter fungerer som savens base.

En bord båndsav kan være lige så kraftfuld som en gulvstående båndsav, men tager blot mindre plads og er lettere at flytte rundt på. Det er derfor også en rigtig god løsning, hvis du gerne vil have en god og effektiv båndsav, som du kan bruge derhjemme. De kan også fås i vidt forskellige størrelser, så du let kan finde en, som passer til dit formål.

Forskel på en båndsav og en dekupørsav

Sidder du og tænker over, hvad forskellen på en båndsav og en dekupørsav er, så får du en kort forklaring her. Dekupørsaven kan starte inde midt på et stykke træ/metal, hvilket båndsaven ikke kan. Båndsaven er hurtigere end dekupørsaven, da den ikke skal op med klingen. 

4.2/5 - (5 votes)

Hængeparasol. Bedste køb af Hængeparasol

Tidligere artikel

Dekupørsav. Find bedste til udskæring i træ

Næste artikel

Du kan måske også lide