Selvom svejsning sjældent forbindes med projekter, der laves derhjemme, så er der faktisk mange gode muligheder, når det kommer til gør-det-selv. Der findes flere forskellige typer af svejseapparater, f.eks. elektrodesvejser. Jeg har blandt andet bygget min egen grill ved hjælp af en CO2 svejser, hvilket fungerede rigtig fint. Jeg vil derfor fortælle dig lidt mere om CO2 svejsning, og hvordan du selv kan svejse derhjemme.
Hvad er C02 svejsning?
For at forklare, hvad CO2 svejsning, er det vigtigt, først at få på den rene, hvad svejsning overordnet set er. Svejsning er en metode, hvorpå to materialer sammensmeltes. Det ses ofte ved brug af materialer, som metal eller termoplast.
Selve svejsepistolen er bygget op således, at der er en kontaktdysse i midten, hvor svejsetråden kommer ind fra og får tilsat strøm igennem. Der sidder gaskopper rundt omkring kontaktdyssen, som er med til at sikre, at beskyttelsesgassen bliver ført direkte ned i smeltebadet. Der bruges beskyttelsesgas, fordi der helst ikke skal komme ilt til, da det kan gøre svejsningen skør. Gassen er derfor med til at fortrænge ilten fra smeltebadet, så svejsningen kan hærde uden nogen ilt.
CO2 svejsning, også kaldt MAG-svejsning, er en form for svejsning, hvor der bruges aktiv gas, som fortrænger ilten og går i kemisk forbindelse med smeltebadet. Det er med til at styrke svejsningen og give den et flottere udtryk. Dette kan også gøre med blandgas, men CO2 er faktisk billigere og er derfor et oplagt valg.
Hvad bruger man CO2 svejsning til?
CO2 svejsning er ofte en metode, som bruges i værksteder, når der skal laves reparation og ombygning af biler. Det er dog også en metode, som du sagtens kan bruge derhjemme, da det faktisk er den letteste svejsemetode at lære.
CO2 svejsning kan for eksempel sagtens bruges til hjemmeprojekter, hvor du skal smelte to materialer sammen. Her har jeg selv lavet en lille grill ved denne metode, som viste sig at blive rigtig fin og brugbar. Du kan også lave meget andet end en grill. Det kan for eksempel sagtens lade sig gøre at lave møbler med en svejsemetode. Hvis du gerne vil lave nogle lidt anderledes og mere moderne møbler, kan du sagtens bruge metal. Det kan for eksempel fungerer som en ramme og bordben til et spisebord eller sofabord Laver du for eksempel et plankebord, kan metalbordben skabe en rigtig flot kontrast. Det vil også være flot med en marmorbordplade, hvor benene er lavet af metal.
Der er utallige muligheder for, hvordan du kan bruge CO2 svejsning derhjemme, og det handler simpelthen bare om at være en smule kreativ og tænke ud af boksen. Du kan lave nogle rigtig fine og anderledes projekter med metal, hvis du vil give din indretning et moderne og unikt udtryk.
Brug det rette udstyr, når du laver CO2 svejsning
Selvom du sagtens kan lave CO2 svejsning derhjemme, så er det også vigtigt, at du er opmærksom på sikkerheden. Her er det for eksempel en rigtig god idé at have det rigtige udstyr, så du holder sikkerheden i top. Her giver jeg derfor nogle bud på udstyr, du bør bruge, når du går i gang med svejsningsarbejde derhjemme.
- Svejseudstyr til øjnene:
Når du svejser, kan der komme en hel del gnister, som kan skade dine øjne. Det er derfor vigtigt, at du bruger noget beskyttelse for øjnene, hvis du vil undgå, at de tager skade. Her bruger de fleste en skærm, som kan sættes foran øjnene. Dette kaldes en svejsehjelm, som beskytter hele ansigtet, og bør have mørkt glas mærket DIN 9.
Find svejsehjelm hos Global Tools
- Udstyr til kroppen:
Din krop skal du også huske at beskytte, og det er derfor vigtigt, at hele din krop er dækket af tøj. Tøjet må ikke indeholde kunststoffer, da det let kan brænde din hud under svejsningen. Det er derfor vigtigt, at du har noget tøj på, som ikke er lavet af kunststof, og en klar fordel er at købe en hel beskyttelsesdragt, så du altid er på den sikre side.
- Udstyr til hænderne:
Dine hænder er meget udsatte under svejsning, da det er dem, som holder materialet, når der svejses. Her er det derfor vigtigt, at du beskytter dem med tykke læder handsker, der kan tåle en høj mængde af varme. Når du ikke er i gang med selve svejsningen, kan du bruge bomuldshandsker med nonslip-belægning, da disse giver dig et godt greb om for eksempel tænger.
- Udstyr til fødderne:
Hvis du vil beskytte dine fødder under svejsning, er det vigtigt, at du har helt lukkede sko eller støvler på. Her er det også vigtigt, at dine bukser går langt ned, så der ikke kommer et frit område omring anklen, der ikke er dækket af noget. Hvis bukserne ikke er lange nok, kan du risikere, at der falder gløder ned i skoene, hvilket ikke er en rar oplevelse. Det er derfor vigtigt, at du både har lange busker på og lukkede sko, hvis du vil beskytte dine fødder bedst muligt.
Brug en plade på bordet, når du CO2 svejser
Hvis du skal svejse derhjemme og planlægger at bruge dit eget almindelige arbejdsbord, så er der nogle forbehold. Hvis du blot svejser direkte på bordet, så kan det let tage skade af svejsningen. Desuden kan det også være et problem at lave CO2 svejsning på nogle borde, hvis det ikke har den rette tykkelse, så der kan spændes svejseemner fast dertil.
Skal du derfor svejse hjemme på dit arbejdsbord, bør du anskaffe dig en tyk jernplade. Jernpladen må gerne være omkring 10 mm tyk, og det er klart en fordel, hvis den går lidt ud over bordkanten. Går den ud over kanten, har du nemlig langt lettere ved at spænde svejseelementer fast ved hjælp af svejsetænger.
Du kan få forskellige typer og udgaver af svejsetænger, så det kan naturligvis tilpasses alt efter tykkelsen på din jernplade eller bordet. Nogle svejsetænger fås også i udformninger, som kan både gribe, holde og låse dit svejseemne fast. Det gør derfor selve CO2 svejsningen en hel del nemmere at have en jernplade oven på dit arbejdsbord, hvor du kan påsætte dine svejseelementer.