Vådskærer
VærkstedsindretningVærktøj

Vådskærer – Guide til de 10 mest solgte modeller

0

Skal du skære fliser til, kommer du nok næppe uden om at støde på vådskæreren som begreb. Jeg vil i dette indlæg gå i dybden med, hvad vådskæren kan, samt fortælle lidt om forskellige modeller.

Hvad er en vådskærer?

En vådskærer er i og for sig det samme som en fliseskærer eller en stenskæremaskine Dens hovedbestanddele er defineret ved en vandpumpe og en diamantklinge:
Vandpumpen køler diamantklingen ned under arbejdet. Det er et større redskab, der kan fås i et stort prisspænd, hvilket jeg vil uddybe mere senere hen. Skal du skære fliser, er en vådskærer et must, du sent vil fortryde at investere i.

Med en vådskærer bliver processen med at skære fliser faktisk både sjov, men til tider også udfordrende. Dog er dette på den der helt rette måde, som gør, at jeg – og sandsynligvis også du – brænder for håndværksfaget.

Fliseskærere fås i en lang række af forskellige modeller. Her vil jeg gerne fremhæve, at man blandt andet kan vælge en bordmodel frem for den klassiske, der selv står med stativ og hele molevitten. På den måde kan du gøre dig dine egne overvejelser om, hvad der er mest praktisk for dig.
Personligt kan jeg rigtig godt lide en fliseskærer, der kan stå på et bord, men det kræver selvfølgelig, at du har en flade, som du ikke er alt for øm overfor.

Hvad bruger man en vådskærer til?

En vådskærer bruges til at skære fliser med. Den kan bruges i en lang række af forskellige materialer, hvilket vidner om en stor fleksibilitet. Desuden kan fliseskærere også indstilles forskelligt, så du alt efter den enkelte situation kan skære dine fliser på den præcist rette måde.

Med en god fliseskærer kan du skære i en lang række af forskellige materialer, for eksempel nedenstående, som er hvad jeg lige kan komme i tanke om på stående fod:

  • Keramiske fliser
  • Porcelænsfliser
  • Klinker
  • Marmor
  • Granit
  • Tagsten
  • Belægningssten
  • Mursten

Moralen er, at der ikke er meget, der begrænser en god fliseskærer. Det kan derfor være praktisk at have denne all-round type af maskine, da den kan bruges i stort set enhver situation, der har med tilpasning og skæring af fliser at gøre. Ikke desto mindre er der dog stadig en række forholdsregler, der kan være gode at tage. Dette gælder ikke mindst i forhold til sammenhængen mellem pris og kvalitet.

Hænger pris og kvalitet sammen?

Det korte svar er kort og godt ja. Der er i min optik ganske simpelt ingen vej udenom det faktum, at vådskærere til billige penge desværre også har det med at performe derefter: Det vil sige mildest talt ikke imponerende. Det bedste, man kan sige om billige vådskærere, i hvert fald så vidt jeg selv har oplevet, er, at de er billige. Der er altså ikke rigtigt andre positive ting at sige, men mindre man er umanerligt heldig, og falder over et godt tilbud, hvor kvaliteten stadig er god også. I så fald har du gjort et kup, du skal være glad for.

En af de primære grunde til, at en billig vådskærer kan være en fælde, er de ofte meget begrænsede anvendelsesmuligheder, der følger med.
Hverken på punkter såsom præcision, konstruktion, motorstørrelse,  materialestørrelse, arbejdshøjde eller endda levetid klarer disse billige vådskærere sig synderligt godt. Af den grund vil min anbefaling være at investere i noget lidt mere holdbart i en højere prisklasse, hvis du ønsker dig
et godt redskab, der kan holde længe.

Gode overvejelser at gøre dig inden du køber en vådskærer

Som ved enhver anden større maskine eller investering er det relevant at overveje sagen grundigt, inden man køber. Jeg er selv typen, der kan tænke over den slags i ugevis inden jeg beslutter mig for mit køb. Dette er dog langt fra nødvendigt, og vi har naturligvis alle forskelligt temperament og gåpåmod. Jeg vil dog her hjælpe dig lidt på vej med en kort guide over relevante punkter at overveje, hvis du står og gerne vil købe en fliseskærer.

Det er først og fremmest utroligt vigtigt at kigge på maskinens nærmere specifikationer. Hvis du allerede nu på forhånd ved, hvordan dine fliser skal skæres, og hvordan materialet er, er det en strålende idé at holde dette op imod de forskellige modellers ydeevne. Hvad er skærelængden og skæredybdens kapacitet for eksempel i forhold til hvor lange og tykke dine
flisematerialer er?

Motorstørrelsen er en anden relevant pointe. Skæredybden kan være nok så god, men hvis ikke der er en god motorkraft bag maskinen, kommer du nok næppe specielt langt. Du skal dog heller ikke gå all in uden grund: Find så vidt muligt en motorstyrke, der passer til maskinens generelle formål.

Din vådskærer skal kunne give god støtte til emnet undervejs i skærearbejdet. På den måde kan du være sikker på, at skæringen sker præcist, fordi materialet er velfikseret. Udover dette anbefaler jeg også at kaste et ekstra blik på typen af diamantklinge. Denne påvirker for eksempel både din finish i sidste ende, men også helt lavpraktiske funktioner såsom hastigheden på dine tilskæringer.

Andre gode pointer at tage med sig

Jeg har et par andre punkter, som jeg gerne vil slå et slag for, inden jeg overlader dig helt til beslutningsprocessen. Jeg har valgt at skrive disse i punktform, hvor jeg kort uddyber hver af dem. Det er nemlig ikke altid åbenlyst, at disse faktorer også er noget, man bør se efter.

  • En optimal arbejdshøjde er essentiel. Det kan derfor være utroligt vigtigt at kigge på dette, så du blandt andet undgår at få dårlig ryg. Som nævnt tidligere findes der også forskellige bordmodeller, der selvfølgelig yder en god fleksibilitet hvad arbejdshøjde angår.

  • Skal du have din vådskærer med dig omkring, er muligheden for  transport ikke noget, du må gå ned på. Det kan af den grund være yderst relevant at orientere dig på områder såsom muligheden for  transport samt hurtigheden for, hvor nemt skæremaskinen kan gøres klar til brug.

  • Renligheden er det sidste punkt, men også utroligt vigtigt. Ingen gider arbejde med en ulækker maskine, og på den front er letheden, hvormed maskinen kan gøres rent, altså fuldstændigt central.

5/5 - (2 votes)

Svejsetang – vi guider dig til det rigtige køb

Tidligere artikel

Elastikbind – god støtte under sport

Næste artikel

Du kan måske også lide