BoligHave og terrasse

Vertikalskærer. Se de mest solgte modeller her

0

En vertikalskærer er en havemaskine, der kan hjælpe dig med at give din græsplæne det udseende, du længe har drømt om. Den er i stand til at lufte din plæne, så græsset får de bedste vilkår for at gro. Ikke nok med det, så skærer den også mosset fra, så det let kan fjernes, og du derfor får en flot plæne – helt uden mos.

Gør du brug af en vertikalskære på din plæne, er du sikker på at få en flot og tæt plæne, der ikke er præget af mos. Du er også sikker på, at du sparer en del af det hårde arbejde væk, da du undgår at skulle fjerne mos på manuel vis med en mosrive. Derfor er der et utal af fordele ved at gøre brug af en sådan maskine.

Hvis du er på jagt efter en vertikalskærer, skal der ikke være nogen tvivl om, at du har mange muligheder. Du kan nemlig vælge blandt et stort udvalg, hvilket sikrer, at du også kan finde en model, der lever op til dine krav. Er du på jagt efter en god vertikalskærer, bør du tage et kig på udvalget, der er at finde herunder.

Hvordan fungerer en vertikalskærer?

En vertikalskærer fungerer på samme måde, som navnet antyder. Den er i stand til at skære riller vertikalt ned i plænen. Den er nemlig forsynet med en række små knive på en valse, der trænger ned og river op i din græsplænes overflade. Derved får den løftet det øverste jordlag, og det giver luft til græsrødderne.

Det er også derfor, at mange kender maskinen som en plænelufter. Rillerne medfører dog også, at vand har lettere ved at trænge ned til rødderne. Det er en fordel, da græsplænen også får mere ilt og næring. Det gør den bedre rustet til at tage kampen op mod mos og ukrudt, som har en tendens til at vokse i græsplænen.

Desuden trækker knivene også mos i plænen med op. Den formår derfor kun at efterlade græs. Har du netop fået anlagt ny græsplæne, skal du helst ikke bruge en vertikalskærer. Det skal nemlig have lov til at slå rødder først. Hvis den ikke får lov til det, så bliver det blot revet med op – og det er en skam, når det er nyanlagt.

Hertil bør det dog også nævnes, at det ikke er alle vertikalskærere, der er håndskubbere – det er fx muligt at købe en vertikalskærer til havetraktor, så du kan vertikalskære med din havetraktor.

Du kan bruge en vertikalskærer til to ting

En vertikalskærer er faktisk en effektiv maskine, der kan bruges til to ting. Du kan ikke blot brug den til at vertikalskære og fjerne mos i din plæne. Det er også muligt at bruge den, hvis du ønsker at skære riller ned i jorden. Det kan der være flere grunde til, at du gerne vil, men ofte er det for at få luft til græsrødderne.

Dertil er det også med til at sikre, at vand bedre kan trænge ned. Når du bruger en vertikalskærer, så kan du typisk skære en smule dybere, end når du fjerner mos. Derfor vil du også skulle bruge maskinen på en lidt anderledes måde, når du skal fjerne mos. Her skal du nemlig sikre, at knivene kun ridser i plænens overflade.

Der kan dog være behov for, at de kommer længere ned, men det afhænger af, hvordan din plæne ser ud. Det er nemlig udseendet af din plæne, der er med til at afgøre, hvor dybt de skal ned. Hvis din plæne ellers er fin og velholdt, så kan du nøjes med at gå cirka 3 mm ned i jorden. Er den ikke det, så er det en anden sag.

I så fald vil din græsplæne også have mere mos, som du skal have fjernet. For at sikre, at du får det hele væk, bør du vælge en model, der kan skære cirka 5 mm ned i dybden. Langt de fleste maskiner er dog forsynet med flere trin, du kan vælge mellem. Det betyder, at du kan vælge den dybde, der passer bedst til din plæne.

Hvornår bør jeg bruge min vertikalskærer?

Der er ikke nogen årstid, hvor du ikke må bruge din vertikalskærer. Det ændrer dog ikke på, at der er nogle tidspunkter på året, hvor det giver bedre mening at bruge den. Hvis du gerne vil sikre, at du har en flot, grøn plæne hele året, så anbefales det, at du giver den en tur med vertikalskæreren to til tre gange om året.

Det er en god idé at starte med den første omgang i marts. Det er dog kun, hvis vinteren er ovre på dette tidspunkt – og det er den desværre ikke altid. Er den ikke det, så skal du vente, til det ikke længere er vinter. Hvis du kan få lov til at køre med din vertikalskære i marts, så skal du køre den næste runde med den i maj.

Den sidste omgang bør du køre i løbet af efteråret. Det er vigtigt, at du husker at få det gjort, før det ender med at blive for koldt og vådt. I den forbindelse er det også en god idé, at du tager den i brug efter en periode på mellem tre og fem dage, hvor det har været tørt og solrigt, da fugten derved vil være trukket ud af mosset.

Det er en fordel, at du gør dette, da det vil medføre, at det bliver en tand lettere for din maskine at skære igennem det. Desuden vil det heller ikke være nær så tungt, når du skal fjerne det. Det er desværre ikke noget din vertikalskærer klarer for dig. Derfor skal du selv gå en runde derefter, for at få det hele fjernet.

Hvordan bruger jeg en vertikalskærer?

Når du skal køre rundt med en vertikalskærer, fungerer det på stort set samme vis, som med en plæneklipper. Du skal derfor starte i et hjørne af din græsplæne, hvorefter du begynder at køre i baner hele plæne over. Hvis der er en del mos, og den generelt ikke er velholdt, skal du måske køre i både lige og diagonale baner.

Ved at gøre dette, er du sikker på, at alt mos løsnes. Det er dog ikke kun for mos, at det gør sig gældende, da det også er gældende i forhold til alt andet ukrudt. I og med, at det har løsnet sig, så er det også lettere for dig at fjerne det. Dog skal du være opmærksom på, at dine plæne lidt medtaget ud efter en tur med maskinen.

Hvordan det vil se ud, når du har givet din plæne en tur med den, afhænger især af, hvor meget mos, der har været i plænen. Det er dog helt naturligt, at der vil være bare pletter efterfølgende. Alle de steder, hvor der har været mos og andet ukrudt, vil der nemlig være et hul ned til jorden.

Det er dog ikke noget, du skal tænke videre over, da det er meningen, at det skal være sådan. Hvis der er store, bare platter, som du gerne vil have gjort noget ved, så er det en god idé at efterså med græsfrø. Det kan også være en god idé at give plænen en gang gødning, når du har brugt din vertikalskærer.

Giv denne post en karakter

Regnvandstønde. Se de 15 mest solgte modeller her

Tidligere artikel

Batteri plæneklipper

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig