Det kan ikke blot være svært, men også tage lang tid at holde din have fri for løv. Det er især gældende, hvis du bruger en alm. rive e.l. til det. I et sådant tilfælde kan der gå mange timer hver uge med at samle blade og deslige sammen. Heldigvis er det noget du relativt nemt kan undgå. Du skal nemlig blot anskaffe en løvsuger.
Med en løvsuger er det muligt at suge løv, grene mv. op fra både terrasse, indkørsel, have osv. Derfor er det selvsagt markant lettere og hurtigere klaret, end med en rive, affaldssæk og håndkraft. Af den grund bør du heller ikke tøve med at investere i en af de løvsugere, der er at finde i udvalget herunder.
Kompakt og kraftfuld løvsuger med special-vinklet endestykke som giver et mere effektivt sug og blæs.
Desuden har den en meget lav vægt sammenlignet med de fleste løvsugere.
Selve teleskoprøret kan tilpasses i længden og kan også skubbes helt ind så løvsugeren fylder utrolig lidt under opbevaring.
Modellen har variabel hastighed, så blæse- og sugestyrken kan reguleres og...
Er der forskel på en løvsuger og en løvblæser?
Hvis du er gået på jagt efter en løvsuger, er du sikkert også stødt på begrebet ’løvblæser’. Der er mange, der tror, at det blot er et andet synonym for den samme maskine. Det er dog vigtigt, at du er klar over, at der er forskel på de to maskiner. Heldigvis viser navnene på de to maskiner ganske godt, hvad forskellen er.
En løvsuger er nemlig i stand til at suge løv og andet affald op. Løvet bliver suget op i en påsat opsamlerpose. Denne har typisk en kapacitet, der lyder på mellem 30 og 50 liter. Du kan endda finde modeller med indbygget kværn, som er i stand til at findele både blade og affald, før det finder sin vej til dens opsamlerpose.
En sådan kværn er i stand til at findele løvet helt ned til en tiendedel af dets oprindelig størrelse. Dette er en klar fordel, da dit affald derved bliver komposteret på mere effektiv vis. Hvad det også betyder er, at selve formuldningsprocessen også går betydeligt hurtigere, hvis det er blevet findelt først.
Der er mange løvsugere, der også kan blæse. Derved får du faktisk to maskiner i én. Der er dog også ulemper ved at bruge en løvsuger, hvilket er, at den kan blive tung. I takt med at posen bliver fyldt, vil maskinen også blive tungere. Heldigvis findes der flere letvægtsmodeller, der kan hjælpe en smule på dette.
Hvad er en løvblæser, så?
Som navnet indikerer, er en løvblæser ikke i stand til at suge. Du kan derimod bruge den til at blæse blade og andet plantemateriale væk. Det betyder, at den kan skubbe løvet hen, hvor du gerne vil have det hen. Derved er det muligt for dig at samle det hele på et sted, hvorefter du let og bekvemt kan samle det op.
Du kan dog også løfte det over i din kompost, hvis du ønsker dette. Har du ikke en kompost, men tænker, at det er en god idé, skal du først købe en kompostbeholder. Du kan ikke blot samle det i en bunke bagerst i din have. En løvblæser har desuden den fordel, at den er let – faktisk kan de veje helt ned til blot 1,5 kg.
Hvorfor skal jeg anskaffe en løvsuger?
Du kan bruge en løvsuger til at løse rigtig mange opgaver i din have. Det er derfor et rigtig godt redskab, hvis du ønsker at holde din have flot og fri for nedfaldne blade og løv. Dertil kan du også bruge den til at pleje din plæne, da du holder din græsplæne fri for blade, afklippet græs og deslige.
Ikke nok med det, så er det med til at forebygge mos og hvide pletter i græsset. Det kan være svært og tage lang tid at fjeren både blade, græs, mos og andet nedfald i haven, på terrassen eller et tredje sted. Det kan også være, at du har granitskærver i indkørslen, hvor det er svært at komme til med en rive.
Det er i sådanne tilfælde, at en løvsuger kan vise sig at være en god løsning. Du er nemlig sikker på at få alle blade og små grene fjernet. Desuden skal du ikke være bange for, at dine sten ikke bliver liggende, hvor de skal. Du kan også reducere risikoen for at blive hårdt ramt af dræbersnegle og øvrige skadedyr i haven.
Fx er dræbersnegle glade for at bo i bunker med græs eller blade. De lægger også gerne æg disse steder, og det kan resultere i, at der nærmest opstår en epidemi af dræbersnegle. Har du en løvsuger, er du dog sikret, at du hurtigt kan komme problemet til livs. Husk også, at det ikke kun er blade, du kan fjerne med den.
Løvsugeren fjerner meget andet, end kun blade
Som sagt kan du bruge en løvsuger til meget andet, end blot at fjerne blade. Du kan blandt andet også bruge den til at suge grankogler, mindre kviste og grannåle op. Hvis det har blæst en del, så er der naturligvis også en risiko for, at der er blade, små grene og afklippet græs, der har hvirvlet rundt i hele haven.
Det er dog ikke noget, der ændrer på, at de fleste bruger deres løvsuger til at fjerne blade, græs mv. Det gør de, da det – uden tvivl – er den letteste måde at få en flot og ren have på. Ellers er du nødt til at finde riven og affaldssækken frem, men det er bestemt ikke en lige så hurtig og effektiv måde at gøre det på.
Vælg mellem en el-, batteri- eller benzindrevet løvsuger?
Hvis du skal købe en løvsuger, skal du vælge mellem en el-, batteri- eller benzindrevet løvsuger. Hver af disse maskiner kan du læse nærmere om herunder.
Eldrevet
En løvsuger med ledning kan bruges i de fleste haver. Den kræver dog, at du har adgang til et strømudtag. I og med, at du skal have ledningen tilkoble et strømudtag, kan du blive begrænset af længden på ledningen. Derfor er du også nødt til at investere i en forlængerledning eller kabeltromle.
En af de klare fordele ved at vælge en sådan model er, at du ikke løber tør for strøm eller benzin. Hvis blot du har din eldrevne tilsluttet et strømudtag, kan du blive ved med at arbejde i så lang tid, som du ønsker. Det er dog også en ulempe, at du er nødt til dette, da din fleksibilitet derved bliver begrænset.
Batteridrevet
Er det vigtigt for dig at købe en fleksibel maskine, bør du vælge en model med batteri. I og med, at den er drevet af et batteri, er du nemlig ikke begrænset af en ledning. Dog er du begrænset af driftstiden på dens batteri. Derfor egner denne løsning sig ikke specielt godt til store haver.
Har du en stor have, er det i hvert fald ikke nok med et enkelt batteri. I stedet bør du anskaffe dig et ekstra batteri. Derved er det muligt blot at skifte det andet batteri, når det første er tømt. En af ulemperne ved de batteridrevne er, at de ikke er helt så kraftfulde som benzin- eller elmodellerne.
Benzindrevet
Du kan også købe en benzindrevet løvsuger. Det er typisk kun nødvendigt, hvis du skal bruge den til en meget stor have, eller den skal bruge i et professionelt regi. I langt de fleste tilfælde kan du sagtens nøjes med at købe en model, der enten er el- eller batteridrevet, hvis du skal bruge den i privat regi.