BoligHave og terrasse

Støjhegn – Værd at vide om støjhegn

0

Er du plaget af larm og støj i din have? I så fald er der flere måder at løse det på. I de fleste tilfælde er et støjhegn dog det bedste valg. Det er nemlig et hegn, der er udviklet til at reducere støj, der er skabt af biler, tog, lastbiler m.m.

Hvis du har et ønske om at investere i et støjhegn, er det vigtigt, at du ved, at der er forskel på dem. Derfor skal du selvfølgelig fokusere på at finde det hegn, der er mest hensigtsmæssigt for dig. Dette kan du heldigvis få hjælp til herunder.

Hvad er et støjhegn?

Et støjhegn er et hegn, der er skabt til at reducere støj. Det kan være støj, der stammer fra flere kilder, men som regel er det støj fra biler, lastbiler og tog, der er til gene. Derfor er det ofte også støj fra disse kilder, som mange har et ønske om at reducere eller eliminere.

I en sådan sammenhæng er et støjhegn en rigtig god løsning. Hvis du får placeret det korrekt, er det nemlig meget effektivt. Faktisk vil det være i stand til, at mere end halvere støj fra biler, lastbiler og tog. Skal dette kunne lade sig gøre, kræver det dog, at det er placeret korrekt.

Fås i mange former og varianter

Det er svært at give et konkret svar på, hvad et støjhegn er. Det skyldes, at det er et hegn, der fås i et hav af former og varianter. Det betyder også, at der er stor forskel på de materialer, der bruges. Som følge af dette, er der naturligvis også forskel på hegnets størrelse, udseende m.m.

Fælles for dem alle er dog, at de er udviklet med et særligt fokus på at kunne reducere støj. Derfor er det også en type hegn, der har anden effekt, end blot at give privatliv. Dog har de den fordel, at de også giver mere privatliv, hvorfor du har mulighed for at slå to fluer med ét smæk.

Hvis du har gjort dig tanker om at købe et støjhegn, skal du derfor ikke tøve med dette. Du kan nemlig være sikker på, at det er pengene værd. Én ting er, at det kan give mere privatliv, men noget helt andet er, at det kan reducere dine støjgener på yderst markant vis.

Vælg mellem reflekterende og absorberende støjhegn

Når du skal købe et støjhegn, er der flere ting, der skal tages højde for. En af de ting, du skal gøre op med dig selv er, om du vil have et reflekterende eller et absorberende hegn. Der er fordele og ulemper ved begge dele, hvorfor der ikke nødvendigvis er ét valg, der er det rette for alle.

Reflekterende støjhegn

En stor del af de billigste støjhegn, er blot reflekterende. Det vil sige, at de ikke er i stand til at absorbere lyden. Derimod bliver lyden blot sendt tilbage. I nogle tilfælde kan det være en fin løsning, men der er mange henseender, hvor det ikke er en hensigtsmæssig løsning.

Årsagen til, at det ikke er alle steder, at det giver mening at bruge et sådant hegn er, at lyden kan blive reflekteret tilbage mod din bopæl. Sendes lyden væk fra hegnet, men rammer en lastbil, så sendes lyden retur. Dermed vil hegnet ikke have den store effekt.

Hvis du har gjort dig tanker om at få et reflekterende støjhegn, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at det blot kaster lyden tilbage. Bor du et sted, hvor der er bygninger, lastbiler e.l., der vil kunne sende lyden retur, så den alligevel ender i din have, skal du holde dig fra dette.

Bor du derimod et sted, hvor der ikke er den store risiko for dette, er det intet problem at vælge et reflekterende støjhegn. Det vidner dog om, at det er vigtigt at være opmærksom på dette, inden du vælger eller bygger et støjhegn. Ellers risikerer du, at det ikke har nogen effekt.

Absorberende støjhegn

Hvis du vil være sikker på at få det mest effektive støjhegn, skal du vælge ét, der er absorberende. Derfor er det også den løsning, som de fleste ender med at vælge. Det skyldes, at det er i stand til at absorbere lyden, hvorimod et reflekterende hegn blot sender lyden retur.

Såfremt du vil være sikker på, at lyden bliver ‘suget’ op, så er det vigtigt, at du går på jagt efter et støjhegn, der er absorberende. I og med, at det langt fra er dem alle, der er det, er det vigtigt at holde øje med dette. Heldigvis kan du dog finde mange af dem på det danske marked.

Du skal desuden ikke være bekymret for, at du ikke vil have nok muligheder at vælge mellem. Du kan nemlig finde rigtig mange absorberende hegn på det danske marked. Det vil sige, at du selvfølgelig også kan finde et støjhegn, der stemmer godt overens med de tanker, du har gjort dig.

Hvis du ikke ønsker at købe en færdig løsning, er det også muligt at bygge dit eget hegn. Ser du gerne, at det er nemt og effektivt, giver det dog bedre mening at vælge et færdigt hegn. Det giver dig nemlig en sikkerhed for effekten, ligesom du er garanteret, at det vil være nemt at montere.

Sådan får man den bedste effekt med et støjhegn

Når du skal opføre et støjhegn, er der flere ting, der skal være i fokus. Der er nemlig op til flere faktorer, der spiller ind, når man skal sikre, at det nye hegn har den bedst mulige effekt. Derfor er det naturligvis vigtigt, at man ikke blot overlader det hele til tilfældighederne.

Hvis det er første gang, du skal etablere et støjhegn, er det dog ikke sikkert, at du ved, hvordan du får den bedste effekt. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at du læser med herunder. Her kan du nemlig blive klogere på, hvordan man får den bedste effekt med et støjhegn.

Højde

Det er vigtigt at sørge for, at dit støjhegn har en god højde. Jo mere højde, det har, jo bedre en støjdæmpning giver det. Dog kan man sjældent få lov til at sætte et hegn i skål, der er højere end 1,8 meter. Det er dog værd at undersøge, om du kan få lov til at gøre dette.

Bor du ud til en støjende vej, kan det nemlig være muligt at få dispensation for dette. Kan du få det, vil det være en klar fordel, da et højere hegn giver bedre støjdæmpning. Såfremt du kan få lov til det, vil et støjhegn med en højde på mindst 2,5 meter være en god løsning.

Placering

Du vil altid få den bedste effekt, hvis du placerer dit hegn tæt på en støjkilde. Hvis det er en vejbane, skal du derfor placere det tæt på vejbanen. Har du ikke mulighed for dette, skal du i stedet forsøge at placere det tæt på modtageren, hvilket kan være din have, terrasse e.l.

Er der tale om et privat projekt, er det sjældent, at man kan komme tættere på vejen, end eget skel til vejen. Derfor bør man overveje, om det vil give bedre mening at placere hegnet, så det står tæt på et vigtigt opholdsareal udenfor. Det kan f.eks. være din terrasse eller deslige.

Udstrækning

Du bør ikke være i tvivl om, at støj også kan komme ind fra siderne. Derfor vil det faktisk være en fordel, hvis du kan arbejde sammen med dine naboer om et støjhegn. Det vil nemlig medføre, at I kan etablere et længere, sammenhænge hegn, som kan skærme for støjen.

Er der tale om et større og fælles projekt, vil det formentlig også være lettere at få kommunen til at acceptere, at man stiller et hegn op, som har en højde på mere end 1,8 meter. Er dine naboer ikke interesserede, bør du i stedet overveje at lade det gå et stykke op i skel vinkelret på vejen.

Hvis du beslutter dig for dette, er det vigtigt, at du husker, at du ikke kan få lov til at stille et hegn op, der er højere end 1,8 meter, før du har fået accept fra kommunen.

Tæthed

Det er også enormt vigtigt, at du sikrer, at dit hegn er tæt overalt. Det vil sige, at det også skal være tæt i samlinger ved stolper. Hertil skal det også være udformet og monteret på en sådan vis, at du ikke er i tvivl om, at det bliver ved med at være tæt i hele levetiden.

Ydermere vil du også få den bedste effekt, hvis det er tæt mod terræn. Det vil nemlig sikre, at støjen ikke kan komme ind gennem en sprække mellem jord og hegn. For at undgå dette, kan man med fordel vælge, at overgangen mellem støjhegn og jord er en bjælke i beton.

Vægt

Uanset hvilken type hegn, du går efter, er det vigtigt, at hegnet har en vis vægt. Det skal det have, da det skal sikre, at den støj, der går gennem hegnet, skal være uden betydning i forhold til den støj, der går over og udenom. Dette kan man kun sikre, hvis det er et hegn med en vis vægt.

Støjhegn kan fås i forskellige klasser, hvor de adskiller sig vægtmæssigt. I de fleste tilfælde vil det dog være tilstrækkeligt med 15 til 20 kg/m2. Dette kan man opnå på flere måder, men det kan eksempelvis opnås, ved at man gør brug af 25 millimeter træ (brædder, plader e.l.).

Af denne grund anbefales det, at du altid gør brug af mindst 25 millimeter træ eller tilsvarende. Du kan med fordel gøre brug af to lag brædder, hvilket også vil være en løsning, der kan hjælpe med at sikre en god tætning. For det meste vil mere vægt end mellem 15 og 20 kg/m2 være spild.

Hvad koster et støjhegn?

Det er svært at give et konkret svar på, hvad det koster at få et støjhegn. Der er nemlig stor forskel på de mange løsninger, du kan finde på det danske marked. Derfor vil de naturligvis heller ikke have samme pris. Som følge af dette, er det vigtigt, at du undersøger mulighederne.

Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at stilhed har sin pris. Derfor skal du være klar til at betale, hvad det koster, hvis du vil have en effektiv løsning. Til gengæld er det en investering, der kan øge værdien af din bolig, og kan give dig ro i haven i mellem 15 og 20 år.

Bygger du det selv, kan du ofte få et støjhegn til omtrent 800 kr. pr. meter. Hvis du i stedet vælger en færdig løsning, vil det som regel koste mere. Her vil prisen kunne lyde på op til 2.000 kr. pr. meter. Med en sådan løsning, kan du dog være sikker på, at støjen bliver reduceret markant.

Hvem kan få glæde af et støjhegn?

Der er rigtig mange, der kan få stor glæde af at få opført et støjhegn. Der er nemlig rigtig mange, der plages af støjgener i haven og på terrassen. Hvis du også gør det, kan en løsning være, at du vælger at etablere et støjhegn, da det kan reducere støjen.

I denne forbindelse er det dog vigtigt at pointere, at det ikke er al støj, der kan elimineres. Hvis der i forvejen er tale om ganske små støjgener, vil det næppe hjælpe med et sådant hegn. Plages du derimod af støj fra en nærliggende vej, vil et støjhegn være en ideel løsning.

Overvejer du at investere i et nyt støjhegn, anbefales det at vælge et absorberende hegn. Det er nemlig det mest effektive valg, og kan bruges alle steder. Et reflekterende hegn er også brugbart, men det er ikke alle steder, hvor det vil kunne levere en tilstrækkelig støjdæmpning.

Husk naturligvis også på, at der er mange støjhegn, der er rigtig pæne. Derfor er der også mange, der mener, at de faktisk kan tilføre et visuelt aspekt til haven. Føler du, at du mangler en form for indhegning eller afgrænsning af din have, kan et støjhegn også være en glimrende løsning.

Læs Vedligeholdelsesfrit hegn. Se anbefalede modeller

Giv denne post en karakter

Terrassevasker – Rengør nemt dine flise- og træterrasse

Tidligere artikel

Starmix støvsuger – Effektiv industristøvsuger

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig