Værktøj

Loddekolbe. Find bedste til prisen

0

Dette er ikke et værktøj, som de fleste ser som et fast inventar i værktøjskassen. Man bør nemlig have en smule viden omkring lodning og grundlæggende viden om elektronik, inden man investerer sig i en loddekolbe. Hvis du derimod arbejder med elektriske apparater til dagligt, eller bruger tid på det i din fritid, så er en loddekolbe uerstattelig og undværlig. Den kan hjælpe dig med både store og små opgaver, og er en god ven at have liggende i sin værktøjskasse.

Hvad er en loddekolbe?

Som sagt er det ikke det mest almindelige værktøj, og derfor kan det godt være lidt svært at vide, hvad en loddekolbe er. De findes i mange forskellige størrelser og variationer. De fleste består af et varmeisoleret håndtag, med en spids som kan opvarmes. Denne spids bruges til selve lodning. Man opvarmer spidsen til en passende temperatur, og sætter den på loddetinnet, hvor de to ønskede komponenter skal forbindes.  

Der findes mange forskellige størrelse af spidserne. De små skal bruges til for eksempel printplader. Her skal man have en lille spids, da man arbejder med så små og fine detaljer. Med en tynd spids sikrer du dig, at du får lavet et præcist arbejde. Hvis du derimod skal bruge den til lodninger i en bil, så skal du have fat i en med en store spids, så du hurtigere og nemmere vil kunne udføre arbejdet. Denne lodning kræver også højere temperatur end til arbejdet med lille elektronik. Det er nemlig også meget forskelligt fra loddekolbe til loddekolbe, hvad minimums og maksimums temperaturen er. Dette er værd at tænke over, inden du køber den loddekolbe.

En loddekolbe kan enten bliver tilslutte til strøm, som kan varme den op, men ellers kan du også få fat på en, som kan opvarmes med lightergas. Den sidste nævnte ville være god, hvis du skulle komme til at arbejde et sted, hvor der ingen adgang til strøm er.

Der er også stor forskel i prisen af en loddekolbe. Det er bland andet fordi nogle er mere avanceret end andre. Nogle har display, og andre kan hurtigere ændre temperatur. Derudover er det også forskellige, hvad du får med i prisen. Det er nemlig muligt at købe loddekolbesæt, hvor man får alt med på én gang. Dette kan nemt snige sig over de 1.500 kroner. Dog bør man kun smide så mange penge efter projektet, hvis man på forhånd ved, at det er et værktøj, som du vil bruge dagligt. Hvis det er mere på hobbybasis, kan et mindre beløb sagtens gøre det. Igen kommer prisen også an på, hvor meget watt dit projekt kræver, og hvor stor din spids skal være.  Man de fleste gode loddekolber ligger i prislejet mellem 100 til 800 kroner.

Hvad kan man bruge en loddekolbe til?

Jeg vil nu gennemgå trin for trin, hvordan man bruger en loddekolbe, samt nogle gode tips og tricks.

Hvis det er lang tid siden, at du sidst har loddet, eller du er nybegynder, så kan det være en god idé at øve sig på nogle lodningerne, inden du sætter spidsen mod det rigtige projekt.

Det første du bør gøre, er at sikre dig, at komponenterne sidder, hvor du vil have dem. Du må dog selv om, om du vil placere dem undervejs, eller inden du går i gang. Det er smag og behag. Det vigtigste er dog bare, at du hele tiden holder øje med, at de sidder, som de skal, så du ikke bagefter skal ud i at lodde om igen.

Inden du går i gang, er det vigtigt, at du rengør din loddespids. Det bør du gøre både inden og efter brug. Hvis du ofte glemmer det, kan du risikere, at din spids bliver sort på grund af, at den er iltet. Dette vil betyde at den langsomt vil blive dårligere til at overføre varmen. Det er til gengæld også nemt at rengøre din loddespids. Du skal blot bruge en fugtig svamp, men husk altid at sikre dig, at spidsen er helt afkølet, så du ikke ender med at brænde dig.

Du skal også afgøre, hvor meget loddetin du skal bruge. For meget tin vil blive noget rod, og du ville risikere, at det ville skabe forbindelser mellem nogle komponenter, som du ikke ønskede. I værste tilfælde kan det ende med at kortslutte. For lidt tin vil modsat ikke være i stand til at skabe kontakten mellem dine to ønskede komponenter.

Når du arbejder med små lodninger, kan det være en god ide at bruge en tang, til at holde elementerne på plads. 

Når disse ting er i orden, så kan du ellers gå i gang. Du placerer loddespidsen tæt på komponenten, og sætter forsigtigt loddetinnet mellem spidsen og komponenten. Så skulle tinnet gerne smelte efter et par sekunder. Du skal holde den der, indtil tinnet fylder ud over hele komponenten. Dermed sikrer du, at lodningen har lavet en god forbindelse.

Derefter skal du trimme. Det er dog vigtigt at huske på, at dette skal gøre, når lodningen stadig er varm. Ellers kan du risikere, at hele dit arbejdet går op igen. Du må heller aldrig varme komponenterne for meget op, da de ikke kan tåle det.

Gode råd ved brug af loddekolbe

Husk altid at ligge en varm loddekolben på ildfast underlag eller i en holder, og hold altid spidsen væk fra dig selv. Den kan blive meget varm.

  • God udluftning under arbejde med lodning er en god ide. Ellers kan du eventuelt bruge maske.

  • Vask altid hænderne efter lodning.

  • Du må aldrig forlade en tændt loddekolbe.

Dit køb af en loddekolbe

Hvis du giver dig i kast med at lave et elektrisk kredsløb selv, så er en loddekolbe et spændende og uvurderligt værktøj. Du kan få spidsen i alle størrelser, så det passer lige til dit projekt. Med din rolige og tålmodige hånd kan du med dette værktøj, arbejde med alt fra biler til musikinstrumenter. Det kan også nemt gå hen og blive en hyggelige hobby, som du nemt kan sidde og fifle med helt for dig selv.

3.3/5 - (3 votes)

Hækkeklipper benzin. Guide: Derfor skal du købe en Benzin-model

Tidligere artikel

Basketball kurve

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Værktøj