Skydelære
HåndværktøjVærktøj

Skydelære. Se anbefalede modeller

0

Når jeg arbejder med mine gør-det-selv-projekter, så er præcision et must. Jeg har erfaret, at det nogle gange kan være lidt svært at måle præcist med øjemål. Derfor benytter jeg altid en skydelære til at måle mine redskaber. Læs om mine erfaringer og råd her på testtest.dk, inden du går ud og køber dig en skydelære.

Hvad er en skydelære?

En skydelære er et værktøj, der kan hjælpe dig med at måle helt præcist. En skydelære består af en lineal, hvorpå der er monteret en skyder, der kan flyttes langs linealen. Skydelæren består desuden af to kæber. Afstanden mellem kæberne vises på linealen. Den ene kæbe kan måle den udvendige afstand af en genstand, mens den anden kæbe kan måle den indvendige afstand af en genstand. Du indsætter den genstand, du ønsker at måle afstanden på mellem kæberne. Skyderen, der bevæger sig med linealen, vil vise afstanden på genstanden. De fleste skydelærer kan både måle centimeter, nonius og tommer. På den måde kan du måle præcise afstande, længder og dybder.

Hvad bruger man en skydelære til?

En skydelære bruges til at måle. Du kan komme ud i mange situationer, hvor det er vigtigt, at du skal måle helt præcist. Også helt ned til den helt rigtige millimeter. Det er her en skydelære er uundværlig. De fleste skydelære kan måle ned til 0,1 millimeter. Nogle endda endnu mindre. En skydelære sikrer dig, at målene bliver helt præcise. Jeg har gjort brug af den mange gange, når jeg har været i tvivl om, hvor lang en skrue fx har været. Det er jo væsentligt, at skruen ikke går igennem materialet. 

Den manuelle eller digitale skydelære

Når du skal vælge din skydelære, skal du være opmærksom på, at der findes flere forskellige typer af skydelære. En skydelære kan fås manuel, hvor du selv skal aflæse afstandene ved at kigge på linealen. De senere år har tendensen dog været, at flere digitale skydelære sælges. Den digitale skydelære aflæser selv målene på genstanden, ved at vise dig målingen i et digitalt display. På den måde er du aldrig i tvivl om, om du har aflæst rigtigt. Det er helt op til dig selv, hvilken skydelære du foretrækker at bruge. Uanset om du vælger den gode gamle, eller den smarte nye, så vil du helt sikkert opleve skydelærens gode egenskaber.

Forskellige skydelærer til forskelligt brug

Du kan desuden få din skydelære i mange forskellige størrelser. De fleste skydelære har en målelængde op til 150 mm (15 cm). Har du brug for at måle endnu mere præcist end ned til 0,1 millimeter, så findes der også skydelærer, der er endnu mindre. Jo mindre skydelæren er, jo mindre og mere præcist kan den som regel måle. Hvis du har brug for, at din skydelære skal kunne måle større afstande, så kan de også fås specialdesignet til større ting. Der er lavet skydelære, der kan måle helt op til en meter (1000 mm).

Du bør desuden også overveje, hvilket materiale skydelæren er lavet i. Mange skydelære er lavet i aluminium. Andre er fx lavet i stål eller metal. Fordelen ved en metalskydelære er, at den formentlig holder lidt bedre. Der kan dog være især én stor fordel ved at vælge en skydelære, der ikke er i metal. Og det er, at skydelæren ikke kommer i karambolage med en metalmåler. Det er ofte, at man i forbindelse med byggeprojekter søger efter magnetiske emner, for at undgå at ramme ind i dem, når man fx borer. En skydelære i metal, kan derfor påvirke en sådan måling.  

Hvis du vælger en digital skydelære, kan en overvejelse også være, om denne skal være i et vandtæt materiale. Dette gælder især hvis du er vant til at arbejde i fugtige miljøer fx i forbindelse med kloak arbejde.

Hvordan vælger jeg den rigtige skydelære?

Når du skal vælge hvilken skydelære, du skal købe, er der nogle særlige overvejelser, som du bør gøre dig:

  • Hvilket mærke ønsker jeg? Hvis du ønsker et bestemt mærke, kan det indsnævre din søgning efter den rette skydelære.
  • Hvad skal jeg bruge min skydelære til? Det kan fx have indflydelse på det materiale, som din skydelære skal være lavet af.
  • Hvor mange penge vil jeg investere i min skydelære?

Der findes rigtig mange forskellige skydelære på markedet. Det betyder også, at en skydelære kan fås i mange forskellige mærker. Blandt de forskellige kan mærker som Limit og Diesella nævnes. De fleste mærker har forskellige skydelære. Så det afhænger af, om du foretrækker et bestemt mærke frem for andre. Det kan være, at du i forvejen har værktøj indenfor netop dette mærke.

Du bør især også overveje, i hvilke situationer, du vil bruge din skydelære. Som tidligere nævnt fås skydelære i forskellige materialer. Arbejder du derfor meget udendørs, og skal din skydelære af den årsag fx kunne tåle regn, så får det betydning for skydelærens materiale. Det er i den situation en fordel at vælge en skydelære, der ikke er i metal, så skydelæren ikke risikerer at ruste. Derudover kan det også have betydning, hvad det er du helt konkret skal måle. Som nævnt fås skydelære i flere forskellige størrelser. Du bør derfor vælge den skydelære, der passer i størrelsen med det du gerne vil måle. Hvad du skal bruge skydelæren til, er måske den mest centrale overvejelse at gøre, inden du går ud og køber en.

Endelig kan en overvejelse også gå på prisen. Da skydelæren fås i forskellige størrelser og mærker, så fås de også i meget forskellige priser. Nogle skydelærer kan koste helt ned til omkring 100 kr. Dette er ofte de mindste skydelærer, som er lette at transportere og tage med sig – måske endda i lommen. Du kan også få meget større skydelærer, som kan koste op omkring 15.000 kr. Det er som regel skydelærer, der er avancerede fx digitale, og som kan måle meget præcist på større afstande. Du bør altså overveje, om du ønsker et bestemt mærke, hvad du skal bruge din skydelære til og ikke mindst hvad du har lyst til at give for den.

4.2/5 - (43 votes)

Bosch Vinkelsliber

Tidligere artikel

Makita kap geringssav – Eksperternes anbefaling

Næste artikel

Du kan måske også lide