Bajonetsav
ElværktøjVærktøj

Bajonetsav. De 20+ Bestsellere i Danmark

0

Mangler du værktøj til de opgaver, der er lidt specielle og akavede? Jeg bruger altid min trofaste bajonetsav, og du kan her få de bedste tips og tricks til at finde den rigtige bajonetsav til dig.

Hvad er en bajonetsav?

Hvis du ligesom jeg bruger en del tid ude i garagen, har du garanteret prøvet at give dig i kast med projekter, der måske er mere af valgfri karakter end egentlig nødvendighed. Sådan har jeg det i hvert fald. Nogle gange får jeg bare en god ide, der giver mig en god undskyldning for at lade kreativiteten få frit spil.

Uanset om jeg skal fikse noget, eller om jeg bare er i gang med en ny opfindelse, kommer jeg sjældent uden om at bruge min bajonetsav. En sådan sav er et stykke værktøj, hvorpå der sidder en lille klinge. Maskinen gør klingen i stand til at skære hurtigt, hvilket betyder at værktøjet kan bruges, når du skal være meget præcis.

For mig er bajonetsaven noget, der giver mig friheden til at lave det, som jeg ønsker. Fordelen er selvfølgelig, at jeg ikke behøver at nøjes med hensyn til de huller eller former, som jeg har brug for. Med saven kan jeg nemlig selv producere det, som jeg skal bruge, hvilket mange gange har reddet de situationer, jeg kan få viklet mig ind i, i værkstedet.

Hvad bruger man en bajonetsav til?

Som du nok har forestillet dig, har en sådan sav ikke et specifikt formål. Den kan bruges til rigtig mange forskellige formål, hvad end du nu lige har gang i. Dog bruges den især til træ eller blødere materialer. Det betyder, at den kan bruges til:

 • Døre
 • Plastikrør
 • Vinduer
 • Ledninger
 • Og meget mere

Grunden til jeg her siger, at en bajonetsav mest er til bløde ting, er lidt af min egen holdning. På amerikansk kalder man sådan en sav for en nedbrydningssav, hvilket der er en god grund til. En bajonetsav kan nemlig spise sig igennem meget. Derfor er den rigtig god til, hvis du eksempelvis skal fjerne et vindue. Her kan den bide igennem søm og andre detaljer, sådan at du nemt kan få fjernet vinduet.

Saven er et fantastisk redskab til netop at tage de opgaver, der er lidt spøjse eller akavede. Til trods for at den kan meget andet, kommer den virkelig til sin ret på denne måde.

Forskellige typer af bajonetsave

Der findes selvfølgelig mange forskellige former for save, men typisk variere de lidt på de samme punkter. Værktøjet er yderst populært, så du kan lidt selv vælge, hvilket mærke du ønsker. Uanset om du sværger til Dewalt, Bosch eller Black & Decker kan du finde en i netop det mærke.

Typisk varierer modellerne på:

 • Type af strømforsyning
 • Længde af klinge
 • Størrelse

Der er to forskellige typer af strøm til en bajonetsav; batteriet og ledning. De har forskellige fordele og ulemper, noget som jeg vil komme nærmere ind på senere. Det er klart, at når det er med batteri, er der også forskel på størrelsen af batteriet. Du kan både få dem små og store, og i flere tilfælde får du to batterier med, sådan at du kan lade det ene, imens du bruger den anden.

Længden af klingen betyder kun noget for, hvad du skal bruge din bajonetsav til. De findes typisk i mange forskellige længder, så der er ingen grund til at holde sig tilbage.

Til sidst kan de variere på størrelse. Det har typisk noget at gøre med de to første, men også noget at gøre med mængden af volt, som maskinen har. Jo flere volt du ønsker, altså hvor meget kraft maskinen har, jo større er de.

Gode råd ved køb af bajonetsave

Her til sidst vil jeg give mine bedste råd til dig, der er på jagt efter den perfekte sav til dine behov. Jeg er selv rigtig glad for min, men har selvfølgelig tænkt over, hvad jeg ville have gjort anderledes, hvis jeg skulle ud og købe en i dag. Derfor går mine anbefalinger på:

 • Batterier eller ej
 • Flere klinger
 • Køb kvalitet

Når du skal ud og finde en sav, skal du overveje, om du skal have med batterier eller ej. Det handler meget ofte om, hvor meget du skal bruge din sav. Hvis du skal bruge den lidt, vil jeg anbefale at købe med ledning. Det handler om, at batterierne typisk bliver afladet, når de ligger for længe. Derfor vil du altid mangle strøm, når du skal bruge din nye bajonetsav – et problem du afhjælper via ledning.

Hvis du derimod skal bruge din sav ofte, og mange gange bruge den, hvor det er vigtigt, at den er mobil, vil jeg selvfølgelig anbefale batterier. Køb et sæt med to i, sådan at den ene kan lade, når du er i gang.

Mit andet gode råd er at købe flere klinger. Typisk kan du få flere forskellige klinger, der passer på den samme maskine. Det gør det nemmere for dig at bruge din sav til mange opgaver. Samtidig bliver du heller ikke træt af det, hvis du pludselig står og mangler en klinge, der bare var en lille smule større.

Mit sidste råd er et råd, jeg vist efterhånden har givet mange gange her på bloggen – køb kvalitet. Kvalitetsværktøj er en nødvendighed for alle, simpelthen fordi det holder længere. Det er ikke en fordel, at værktøjet er billigt, hvis det går i stykker tre gange hurtigere end den dyre model.

Bonus råd; kig på størrelse. Saft og kraft betyder meget på netop en bajonetsav, men det er altså dumt at købe en, der er alt for stor til dig. Det er en svær beslutning, som du kan tage, da kun du kender, hvad du skal bruge saven til, men den er altså nødvendig.

Herfra er det kun at sige held og lykke med din nye bajonetsav. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at du kommer til at bruge den ligeså meget som jeg.

DeWalt bajonetsavBosch bajonetsavMakita bajonetsav

4.3/5 - (9 votes)

Tørrestativ træ. Stor guide med mest populære tørrestativer

Tidligere artikel

DeWalt skruemaskine. Guide til at finde den der passer dig

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj