Vaterpas bedste pris
HåndværktøjVærktøj

Vaterpas. De bedste modeller på markedet lige nu

0

Læs hvordan du finder lige den type vaterpas, du har brug for, samt hvilke forskellige varianter der findes derude.

Hvad er et vaterpas?

Et vaterpas er et værktøj, man kan spore helt tilbage til romertiden, hvor man målte akvædukterne med vandfyldte beholdere, mens dets nuværende form tager udgangspunkt i midten af 1600-tallet. Det er et værktøj, der gør det muligt at bestemme, hvorvidt et emne er i vater eller lod. I dag består de fleste vaterpas af aluminium eller plastik, mens væsken i libellerne som regel er alkohol i stedet for datidens brug af vand. Dette gør, at væsken ikke fryser til is ved lavere temperaturer, hvilket stort set ville gøre vaterpasset ubrugeligt i adskillige måneder i Danmark. En libelle er det lille glasrør i midten og ved enden af vaterpasset, der indeholder førnævnte alkohol samt en lille luftblære, der er dét som skal være i midten af libellen for at indikere, at vaterpasset nu er i vater eller i lod. Væsken i libellerne er som udgangspunkt alkohol eller en blanding af alkohol og olie, hvilket gør væsken resistent over for ultraviolet lys og temperaturændringer. Som andre elementer, vil luftblæren ellers kunne krympe eller udvide sig alt efter, om det er koldt eller varmt. Derudover er væsken antistatisk, hvilket betyder, at den ikke påvirkes af statisk elektricitet. Kort sagt er der lagt kræfter i at reducere udefrakommende variabler, der kan have indflydelse på vaterpassets præcision.

Eftersom vaterpasset er et præcisionsværktøj, er der forskellige variabler man skal tage højde for: Libellerne kan påvirkes af både varme, tryk og slag, hvilket dikterer at man ikke kaster rundt med sit vaterpas. Dog er de fleste modeller i dag udarbejdet i ordentlige materialer, og de fleste har stødabsorberende elementer i enderne.

Det mest almindelige vaterpas, også kaldt for tømrervaterpasset, måler typisk 120cm, og er standarten når det kommer til længde. Derudover er det udstyret med libeller til at måle vater og lod. Nogle modeller har også muligheden for at måle 45-graders vinkler.

Forskellige typer af vaterpas

En mere avanceret, men stadig manuel, udgave af vaterpasset, er maskinvaterpasset. Dette har flere inddelinger hos libellerne, der kan justeres efter behov. Denne type vaterpas har en fejlmargin på helt ned til 0.02mm/m og er generelt kortere end tømrervaterpasset. Priserne er ofte højere for maskinvaterpas, da der er udvidede muligheder ift. præcision og fleksibilitet.

I dag findes der også digitale vaterpas med laser, til at optimere nivelleringen af opsætninger og reduceringen af menneskelige fejl. Af disse fejl kan urolige hænder nævnes som et eksempel, mens fejlaflæsning af libellerne også kan være en faktor. Alt dette undgås med et digitalt vaterpas, der dog koster en god mængde mere og er mere skrøbeligt udstyr end dets robuste, manuelle bror. Til gengæld får du tal på dine målinger i enten grader eller procenter, og ofte har digitale vaterpas smarte funktioner som f.eks. automatisk vending af tal og lydindikering, til når du rammer specifikke grader. På denne måde bliver du gjort opmærksom på, at din hældning er korrekt. Nogle modeller projicerer en krydslaser, der både giver en vandret og en lodret linje at opsætte efter.

Præcisionen på de fleste vaterpas går fra en fejlmargin på 0,5mm/m og helt ned til 0,1mm/m. Dette er mest relevant til erhverv, hvor knivskarp professionalisme er forventet, mens 0,5mm/m er rigeligt til at hænge hylder op med. Det er stort set umuligt at se forskel med det blotte øje, så din OCD bliver ikke udløst af at anvende et almindeligt tømrervaterpas. Hvis alene tanken om skævt ophængte hylder alligevel giver dig nervøse sammentrækninger, så kan et maskinvaterpas anbefales.

Udover de tre almindelige typer vaterpas, kan jeg nævne flere typer, som du normalvis ikke vil støde på i hverdagen, men som er rare at vide findes. Disse kunne f.eks. være: Vaterpas med vinkelmåler, magnetiske mini vaterpas, snor-vaterpas, kloakvaterpas og rørlægningsvaterpas. Disse er meget situationelle og vil oftest give mening at eje i de relevante erhverv.

Hvad bruger man et vaterpas til?

Svaret er meget simpelt: At måle om noget er helt præcist vand- eller lodret. Spørgsmålet er snarere, hvilken slags vaterpas man skal bruge?

Jeg selv har anvendt både det almindelige vaterpas og et digitalt med lasermarkering. Typisk har jeg valgt at bruge det almindelige, til hvis jeg skal ud af huset eller lave simple opgaver, mens det digitale kommer på arbejde i hjemmet. Senest var det at sætte køkken op i niveauer, og tidligere sørgede det for, at mit surround sound-anlæg hang præcis som det skulle. Ofte er de digitale vaterpas mere skrøbelige end de almindelige, så pas endelig på med at være for hård ved disse, da elektronikken og libellerne let kan tage skade.

Hvis du står og skal aflæse kurvede overflader, kan du finde vaterpas med v-spor. Mange af disse er ovenikøbet magnetiske, så du kan sætte dem på rør eller andre metalliske overflader. Du kan også komme ud for en arbejdssituation, der sætter dig i meget trænge eller mørke hjørner og afkroge. Til dette formål er der mini-vaterpas og vaterpas med selvlysende reflektorer. Ved mini-vaterpas går du dog på kompromis med libellens præcisionstolerance, der kommer helt op på ca. 1.00mm/m i normal position.

Er der forskel på udbydere af vaterpas?

Som udgangspunkt kan du roligt investere i vaterpas fra hvilken som helst udbyder. Dog vil jeg fraråde at købe retro-vaterpas i træ fra en genbrugsforhandler, da disse enten ikke giver nok præcision eller har taget skade fra slag gennem tiden.

For at nævne et par gode forhandlere, er Bosch og Hultafors altid sikre løsninger, men umiddelbart vil jeg ikke mene, at der er en mærkbar forskel. Disse producenter leverer generelt håndværkerartikler i høj kvalitet og til fornuftige priser. Er du usikker på en udbyders kvalitet, bør du konsultere en medarbejder i butikken du befinder dig i. Shopper du online, kan du muligvis få hjælp via en chat med live-support afdelingen eller ringe dem op, hvis du foretrækker verbal kommunikation.

Så lang historie kort, bør du vælge et vaterpas, der passer dine behov. I de fleste tilfælde er et almindeligt vaterpas tilstrækkeligt, men tag en snak med en professionel, hvis du skal til at tage fat på et større projekt.

Giv denne post en karakter

Makita Radio. Find den bedste model i denne Guide

Tidligere artikel

Overdækket terrasse. Inspiration til terrasseoverdækning

Næste artikel

Du kan måske også lide