Afisoleringstang
HåndværktøjVærktøj

Afisoleringstang – bedste modeller og priser

0

Jeg står tit over for opgaver, hvor jeg har behov for at forbinde forskellige ledninger, så jeg kan trække strøm til lamper, stikkontakter eller lignende. Her er det vigtigt at have udstyret i orden, så ledningerne er korrekt afisoleret. Hvis ikke ledninger er det, vil strømmen ikke blive ledt ordentligt, mens det også kan være farligt. Derfor har jeg samlet mine vigtigste erfaringer inden for valg af afisoleringstang til dig i dette lille indlæg.

Hvad er en afisoleringstang?

Først og fremmest er det vigtigt at få slået fast, hvad en afisoleringstang er. Allerførst skal jeg lige sætte helt fast, hvordan almindelige ledninger er opbygget. Ledninger er naturligvis lavet af strømledende materiale, der gør, at så lidt strøm som muligt tabes på vejen gennem en ledning. Dette materiale er oftest metal, der har en lav modstand og derfor en god elektrisk ledeevne. Metallet kan man dog ikke bare have til at være frit, da det er farligt og leder til et større tab af energi end nødvendigt.

Derfor er der rundt om metallet isolering, som er et lag af blødt plastic. For at ledningen skal kunne få en forbindelse, skal metallet dog have direkte kontakt med metallet på det modtagende objekt i form af en lampe, strømforsyning eller lignende. Derfor skal en lille snip af denne plastic klippes af, hvilket dog skal gøres, uden metallet kommer til at tage skade. Her kommer afisoleringstangen ind i billedet. Den egner sig nemlig perfekt til at gøre dette.

Den er opbygget på en sådan måde, at du let kan klippe isoleringen hele vejen rundt om ledningen, uden du rammer metallet. Derefter kan du let trække isoleringen af med afisoleringstangen. Derigennem kan du hurtigere få løst dine opgaver med elektriciteten, da afisoleringen kan være meget bøvlet uden det rette værktøj.

Hvad bruger man en afisoleringstang til?

Svaret på dette spørgsmål kan siges at være inkluderet i forklaringen af, hvad en afisoleringstang er. Den benyttes netop til at afisolere ledninger af den ene eller anden slags. Det gode ved dette værktøj er også, at der er forskellige klippeegenskaber på tangen. Det vil sige, at den også vil kunne klippe større ledninger over, hvilket eksempelvis er en nødvendighed ved opsætning af lamper.

Selvom det kan lyde som et meget specifikt stykke værktøj, der kun benyttes til enkelte ting, er der faktisk tale om et alsidigt værktøj, der kan benyttes til mange forskellige typer af opgaver. Nogle af dem har jeg allerede været inde på, men du får her de vigtigste opgaver, den benyttes til:

  • Opsætning af lamper
  • Installation af hvidevarer
  • Opsætning af elektriske kredsløb
  • Til at installere stikkontakter
  • Og meget andet

Så der er tale om et specifikt værktøj, der kan benyttes til en del forskellige opgaver. Selvom det er tilfældet, er der dog forskellige typer af tange til afisolering.

Forskellige typer af afsioleringstænger

Nogle af afsioleringstænger fås nemlig også med kabeltang. Det vil sige, at den både kan benyttes til at klippe kabler over for efterfølgende at afisolere dem.

Dernæst findes der en automatisk variant af afisoleringstangen. Denne vil kunne indstilles på en specifik tykkelse, hvorefter den gerne skulle kunne afisolere alle ledninger i denne størrelse. Der vil være nogle af disse afsioleringstænger, der kan indstilles, mens andre ikke kan indstilles til mange forskellige størrelse. De fleste automatiske tange kan justeres med en skrue, som kan justere på klipperens tykkelse, så du sikrer dig, at den kun klipper i isoleringen.

Her er det vigtigt, at du finder en tang, der kan justeres i et forholdsvist alsidigt område. Et eksempel kunne være, at afisoleringstangen kan benyttes til ledninger med størrelser mellem 0,6 og 6 mm. Det er ganske alsidigt og vil række til, at du kan løse langt de fleste opgaver.

Med den automatiske model vil du kunne løse opgaverne en smule hurtigere, da det gerne skulle gå lige ud af landevejen med afisoleringen. Jeg vil derfor anbefale dig at investere i en sådan variant, hvis du ofte har at gøre med ledninger og elektricitet.

En manuel afisoleringstang vil dog være en fin løsning, der ved sjældnere lejligheder skal lave arbejde med elektricitet og ledninger. Den manuelle model vil måske kunne bruges til ledninger i mange forskellige størrelser. Dog kræver det lidt mere følelse og tid at bruge denne. Her er det nemlig vigtigt, at du ikke trykker for hårdt, da du så vil klippe kablet over. Men min erfaring er, at når man kommer ind i rutinen, er det en ganske fin løsning, hvis ikke der er behov for afisolering så ofte.

Disse 5 ting bør du altid se efter

For at gøre det let og overskueligt for dig, har jeg samlet en liste på de 5 ting, du skal være opmærksom på, hvis du skal have en ny afisoleringstang:

  1. Køb en automatisk, hvis du skal bruge den ofte og til mange opgaver.
  2. En manuel kan fungere, hvis ikke du skal bruge den så ofte, og hvis du har tålmodighed til at sætte dig godt ind i rutinen.
  3. Ved den automatiske variant, skal du finde et passende interval for justeringsmulighederne i forhold til de opgaver, du skal have løst.
  4. Overvej om der også skal være en kabelsaks på afisoleringstangen, så du hurtigt kan få løst opgaverne.
  5. Søg i markedet, da der er forskel på priserne hos forskellige forhandlere. Således kan du finde den rette model til den bedste pris.

Sådan finder du den bedste afisoleringstang

Når du skal finde en afisoleringstang, er det altså vigtigt, at du har styr på dine behov og krav hertil, således købet er afstemt i forhold til dette. Derudover kan det måske også svare sig at undersøge de forskellige modeller, da der er forskel i prisen. Dermed ikke sagt, at der er flere hundrede kroner at spare på det, da de ikke koster alverden i forvejen.

Den vigtigste forskel på de forskellige modeller er dog, om den skal være automatisk og justerbar eller blot manuel. Uanset hvad er det vigtigt, at du finder den rette størrelse passende til de opgaver, du skal løse.

4.4/5 - (14 votes)

Makita hækkeklipper. 12 mest populære modeller

Tidligere artikel

Rillefræser til væg og murværk. Top 10

Næste artikel

Du kan måske også lide