Bedste polsøger tilbud
HåndværktøjVærktøj

Polsøger – undgå at få stød

0

Jeg er i gang med at skifte en lampefatning i min stue, og i den forbindelse vil jeg undersøge, hvad jeg skal bruge til projektet. Først og fremmest er en polsøger et vigtigt stykke værktøj, og du kan her læse om hvorfor, at netop dette lille stykke værktøj er essentielt, når du står og skal skifte eller montere en fatning i dit hjem.

Hvad er en polsøger?

En simpel polsøger består af en lille glimlampe, der er pakket ind i en gennemsigtig isoleret skruetrækker. Derfor kan polsøgerens udseende i stor grad sammenlignes med skruetrækkerens. Spidsen af polsøgeren anvendes til at måle ved elektrisk kontakt i for eksempel en stikkontakt. En polsøger kan nemt afsløre, om der er spænding på faseledningen, når du har slukket kontakten. Fase er, kort fortalt, den ledning som strømmen føres ud i igennem stikkontakten. For at benytte polsøgeren, så berører du let den røde ende med en finger, mens spidsen af polsøgeren skal røre ved kontakten. Rammer den en fase, så vil den lille glimlampe lyse op. Udover denne simple polsøger, så findes der også magnetiske spændingstestere, som jeg vil komme ind på længere nede.

Hvad bruger man en polsøger til?

En polsøger er et elektrisk måleinstrument, der bruges ved installation, fejlsøgning og vedligeholdelse af elinstallationer samt elapparater. Hvis du, ligesom jeg, står og skal udskifte en lampefatning, så er en polsøger altså din nye bedste ven. Med en polsøger kan du nemlig undersøge, hvorvidt der er strøm i det område, som du arbejder i. Du kan også finde ud af hvilken ledning, der er strømførende, og om der overhovedet er strøm i den givne ledning. En polsøger er altså et ideelt stykke test-værktøj til alle gør det selv-el mennesker derude.

At montere eller skifte en lampefatning kan være farligt, hvis arbejdet ikke udføres korrekt. Her kommer polsøgeren i spil, da denne bruges til at teste hvorvidt der er strøm i det område, som du arbejder i.

Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis du skiller en fatning ad, som har spænding på. Derfor er det vigtigt, at du følger en række trin, før du går i gang med arbejdet:

  1. Først og fremmest skal du afbryde strømmen helt ved at trække stikproppen ud af stikkontakten og slukke strømmen i måler- eller gruppetavlen. For at undgå stød er det nemlig centralt, at al strøm afbrydes, før du påbegynder arbejde med elinstallationer.
  2. Kontrollér, at lyset er slukket.
  3. Mens du udfører alverdens former for elarbejde, er det vigtigt, at andre ikke tænder for strømmen imens. For at undgå dette, kan du fjerne eventuelle sikringer eller opsætte en seddel på den afbrudte afbryder, så du undgår, at strømmen tændes. Her skal du være opmærksom på, at automatsikringer ikke kan fjernes, men kun afbrydes. Automatsikringer slår fra af sig selv, hvis strømmen bliver for stor, og de kan kobles til igen, uden at du skal skifte til nye sikringer.
  4. Selvom du har kontrolleret, at lyset nu er slukket, kan du ikke være helt sikker på, at strømmen er helt afbrudt. Derfor skal du sikre dig, at der ikke er spænding i de områder, du skal arbejde i. Det er her, at polsøgeren kommer i spil, da denne kan afgøre, hvorvidt der er strøm i det område, du arbejder i eller ej.  Inden du tester strømmen, bør du dog teste, at polsøgeren virker optimalt, inden du afbryder strømmen. Således sikrer du dig en optimal test af området.

Disse typer polsøgere findes der

Når du skal udføre gør det selv-arbejde i hjemmet, som har med el at gøre, så er polsøgeren et uundværligt stykke værktøj – men hvilken skal du vælge? Der findes to typer polsøgere på markedet, som jeg vil komme nærmere ind på her. Den første er den ikke magnetiske polsøger, der mest af alt minder om en skruetrækker, og så findes der en magnetisk polsøger.

Den ikke-magnetiske polsøger er et godt og billigt alternativt til den magnetiske polsøger. Denne simple polsøger ligner en skruetrækker, og fungerer ved at spidsen af polsøgeren berører det elektriske område, du skal arbejde i, samtidig med at du berører den røde ende af polsøgeren med en finger. Hvis der går strøm igennem området, så vil en lille lampe indeni polsøgeren lyse op. Den ikke-magnetiske polsøger er let at anvende, og er at finde i de fleste byggemarkeder.

Den magnetiske polsøger er en berøringsfri polsøger, der giver dig mulighed for at indikere fase. Denne type giver dig mulighed for følgende:

  • At undersøge fase i sikringer, uden at de skal tages ud.
  • Stikkontakter behøves ikke skilles ad
  • At finde eventuelt brud igennem kappen på kabler og ledninger
  • Finde defekte lamper i serieforbundne lyskæder

Den magnetiske polsøger indikerer let og sikkert vekselspænding, uden elektrisk og metallisk berøring, i modsætning til den almindelige polsøger. Er der spænding til stede, så vil dette indikeres med et kraftigt orange lys i den magnetiske polsøger.

Der findes mange forskellige polsøgere på markedet. Millarco er en danskejet virksomhed, der har mere end 25 års erfaring inden for gør-det-selv-markedet. De tilbyder håndværktøj til gør-det-selv-manden, og produkterne tilgodeser den private forbruger på områder såsom funktionalitet samt pris. Når den rette polsøger skal findes, kan du også overveje, om du har behov for en indbygget lommelygte. Dette kan fås i adskillige polsøgere, og det sikrer dig, at du kan fokusere optimalt på netop det område, du arbejder i.

Derfor er en polsøger et vigtigt stykke værktøj

Når det kommer til gør-det-selv-el, så er det vigtigt at værne om sikkerheden for at undgå stød, når du arbejder. Uanset hvilket projekt du har gang i, så bør du altid tage de rette forholdsregler, når du arbejder med elektriske installationer. En polsøger hjælper dig med at komme godt fra start i dit projekt, da dette stykke værktøj kan fortælle dig, hvorvidt der er strøm i det område, du arbejder i. Du kan risikere at få stød, hvis du griber opgaven forkert an. Med en polsøger ved hånden, kan du mindske denne risiko, når du arbejder med eksempelvis installation af lysarmaturer eller andet el-arbejde i hjemmet.

5/5 - (1 vote)

Håndskubber. Perfekt til mindre græsplæner

Tidligere artikel

Du kan måske også lide