Bedste momentnøgle
HåndværktøjVærktøj

Momentnøgle – guide med priser og gode tilbud

0

En af mine venner skal have skiftet sine hjul på bilen, og det er jo en glimrende anledning til at bruge min momentnøgle. Når jeg nu alligevel har den fremme, vil jeg gerne dele lidt information om, hvad der gør en momentnøgle god, og hvad du skal kigge efter, her på Tooltips.dk.              

Hvad er en momentnøgle?

En momentnøgle ligner meget en topnøgle, men den er lidt smartere. Den hedder en ’momentnøgle’, fordi den modsat en topnøgle har en mekanisme, du kan justere, så du får lige præcis den mængde ’moment’ eller kraft i møtrikken eller bolten, du gerne vil have. Det gør, at du kan arbejde mere præcist med de ting, du skal skrue på. Momentnøgler måler momentet i målenheden Nm(Newtonmeter), og det angiver, hvor meget moment, du skruer noget fast med. Det er helt forskelligt fra opgave til opgave, hvor meget kraft, du vil skrue noget fast med, så det er vigtigt, at du finder ud af, om din momentnøgle kan klare opgaven. 20 Nm er fint til en cykel, men det er sjældent nok, når du skal arbejde med en bil, som jeg skal.

 Den klassiske momentnøgle er den manuelle, hvor du selv justerer momentet typisk i toppen af momentnøglen – men der er også digitale momentnøgler, hvor du kan indtaste ønsket moment i et display, som også kan vise momentet, mens du arbejder med den.

Hvad bruger man en momentnøgle til?

Som meget andet værktøj, så kan momentnøglen bruges til mange ting. Der er dog en grund til, at jeg hiver den frem, når jeg skal skifte hjul på en bil. Det er nemlig oftest i situationer med biler, man bruger en momentnøgle. Når du skifter hjul eller skal afmontere og skrue andre ting fast, bruger du kort sagt en momentnøgle, fordi den hjælper dig med at gøre arbejdet helt præcist. Der er som sådan ret mange situationer, hvor du kan bruge en momentnøgle i stedet for en topnøgle, der altså ikke måler momentet. Momentnøglen kan overtage alle topnøglens gøremål, men den gør det mere præcist, så en god momentnøgle kan spare dig penge på vedligeholdelse, fordi du skruer med den helt rigtige mængde moment.

Nu hvor jeg skal skifte hjul, så er det vigtigt, at jeg sørger for, at boltene er rene, inden jeg skruer på dem. Hvis der er snavs eller andet, kan det forstyrre momentnøglens evne til at måle præcist. Når jeg har gjort det, så er det ellers i gang med at bruge momentnøglen. Jeg bruger altid sikkerhedsbriller, når jeg skruer, fordi det kan være, at stramningen sender noget ud – og det er aldrig en dum idé at være sikker.

Gode råd, før du køber en momentnøgle

Du skal helt sikker overveje, om du ikke lige så godt kan købe en momentnøgle i stedet for en topnøgle, fordi momentnøglen kan gøre arbejdet mere præcist. Jeg vil personligt hellere have mig en momentnøgle, fordi jeg ved, at jeg kommer til at bruge den, og jeg kan godt lide, at jeg gør et godt stykke arbejde, når jeg er i gang. Du skal desuden overveje, hvad arbejdet er, for momentnøgler er som sagt indstillet til at have et maksimalmoment, som er målt i Nm. Hvis du arbejder med cykler, så er det fint med momentnøgler, der går op til 20 Nm, men hvis du arbejder med biler eller andet, så er det måske bedre med en, der går op til 30 eller 50 Nm.

Det kan også være en idé at have to momentnøgler til hver deres opgave. Jeg holder desuden meget af, at mine momentnøgler er behagelige at holde ved, og jeg anbefaler, at du vælger en med silikonegreb. Hvis du godt kan lide at være lidt fiks, så er den digitale momentnøgle meget smart, fordi du kan ordne det hele fra et display, og så kan du også vælge ud fra gamle indstillinger.

Anbefaling af momentnøgle

Personligt er jeg ret vild med godt værktøj, og CDI laver nogle fantastiske momentnøgler, som også går op i den lidt dyrere prisklasse. Med dem kan du få helt vild rækkevide i, hvor meget moment du ønsker, og det giver en følelse af, at du samler en masse værktøj i et enkelt stykke, som så sparer dig plads i værkstedet. De lidt dyrere modeller er også bygget til at kunne arbejde længe og hårdt – det er kvalitet, der er robust, så det batter.

På den anden side, så kan det også være, at du helst ikke vil betale for meget for din momentnøgle, og det skal der også være plads til. TEKTON laver nogle rigtig fine momentnøgler, som sagtens kan gøre sig gældende, selvom de ikke koster det samme som CDI’s momentnøgler. Du sparer penge, og du får stadig en god kvalitet og robusthed i materialet og en fin rækkevidde i, hvor meget moment, du vil have. Jeg vil dog stadig anbefale, at du tænker over, hvor ofte du har tænkt dig at bruge din momentnøgle, fordi CDI’s uforlignelige kvalitet betaler i mine øjne tilbage, hvis du arbejder meget med den fx på en byggeplads. Til hjemmebrug af og til bør TEKTONS mellemløsninger sagtens kunne gøre sig gældende.

CDI og TEKTON udmærker sig begge to i de manuelle momentnøgler, og det er absolut en gangbar løsning. Jeg er dog også blevet lidt vil med de digitale, og her har ACDelco altså fundet en opskrift på et stykke værktøj, der bare er blæret. Det bliver simpelthen ikke mere præcist, end når ACDelcos digitale momentnøgler måler momentet løbende, så du hele tiden kan følge med i, hvor meget moment du er ved at give det, du arbejder med. Du starter med at sætte den momentværdi, du ønsker, og så behøver du ikke være urolig, når du arbejder med ACDelcos digitale momentnøgle, for den advarer dig, så snart du kommer over grænseværdien, du har sat. Det er klart den mest præcise momentnøgle på markedet. Den har dog også hager, fordi den ikke har den samme rækkevidde som CDI’s dyreste modeller, selvom den også er i den dyrere klasse af momentnøgler.

4.2/5 - (5 votes)

Akku plæneklipper

Tidligere artikel

Vægtstang til ethvert behov

Næste artikel

Du kan måske også lide