Bedste multimeter
HåndværktøjVærktøj

Multimeter – find bedste modeller i denne oversigt

0

Det håndholdte digitale multimeter er et grundlæggende værktøj til måling af strøm, spænding og modstand. Det kaldes et multimeter, fordi det kombinerer flere målerfunktioner i én enhed: voltmeter, amperemeter og ohmmeter. I disse dage er næsten alle disse målere digitale, hvilket gør dem meget nemme at bruge.

Hvad er et multimeter?

Det er en gammel kending for elektronikkyndige, og multimeteret er et rigtig godt værktøj, når du skal foretage målinger af strøm, spænding og modstand. Helt basalt, så er det et værktøj til at måle, hvor meget strøm, der går igennem en elektronisk forbindelse, hvor meget spænding, forbindelsen har, og hvor meget modstand, der er. Multimeteret er uundværligt, hvis du selv går og bikser med elektronik i både hjemmet og bilen, fordi det kan måle alle tre ting på én gang i stedet for, at du skal have fat i et amperemeter, voltmeter og ohmmeter for at måle de forskellige dele af den elektroniske forbindelse. Disse måleinstrumenter er desuden meget begrænsede, fordi de kun er designet til at måle et bestemt område, så du kan komme til at opleve besvær, hvis det, du måler, falder uden for den kategori.

Multimeteret kan måle alle tre, hvis du ved, hvordan du skal betjene det. Helt konkret er der to forskellige typer af multimeter. Der er et analogt multimeter med en viser, som er den klassiske model, og så er der det digitale multimeter med et display. Hvilket et, du bruger, er lidt en smagssag, for begge to kan klare opgaven.

Hvad bruger du et multimeter til?

Der er forskel på, hvordan du skal bruge multimeteret, alt efter hvilken opgave, du har gang i. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med indstillingerne på multimeteret, så de passer til den opgave, du har ved hånden. Når du vil måle spændingen i en stikkontakt, skal du sørge for, at du sætter multimeteret på en volt-indstilling, der hedder 250 Volt. Det er dog meget omstændeligt at komme omkring alle multimeterets anvendeligheder, og du vil få meget ud af at læse den tilhørende manual til det multimeter, du enten har eller overvejer at købe. De ser lidt forskellige ud, og du kommer langt ved at læse det enkelte multimeters manual.

Ikke desto mindre, så kan du bruge multimeteret til at måle alt fra, om der er spænding, strøm eller modstand i elektriske apparater. Du bruger det kort sagt til at se, om det elektriske ved det elektriske apparat fungerer, som det skal. Det gælder alt fra at fifle med elektronikken i din bil til en nyligt installeret stikkontakt. Du måler det med multimeteret for at se, om du er nået dertil, du gerne vil nå.

Det skal du se efter, når du køber et multimeter

Det kan være lidt svært at bestemme, hvilket multimeter, der passer til dig, så jeg vil prøve at kortlægge fem ting, du bør holde øje med, når du vil anskaffe dig et nyt måleinstrument.

  • Prisen er vigtig, for det kan ikke altid svare sig at købe det billige og ej heller det dyre. Hvis det er, fordi du gerne vil lege lidt med småelektronik, så kan du sagtens nøjes med et billigere multimeter. Det modsatte gælder dog også, hvis du arbejder med større ting, som kræver større nøjagtighed. Billige mærker som Harald Nyborg er fine til førstnævnte, men hvis du skal til at bikse med noget stort, så er Fluke noget af det ypperste.
  • Indstillingerne. Det gælder især, hvis du kigger efter nogle af de billigere modeller, for de dyreste modeller som eksempelvis fra Fluke har alt det, du kommer til at bruge. Det er vigtigt, at du kan indstille multimeteret til det, du skal bruge, og at det kan anvendes til de fleste formål. Tjek derfor, om multimeteret kan måle Volt, Ampere og Ohm, og hvor stor rækkevidde, multimeteret har inden for de respektive områder. Jo større rækkevidde, jo mere kan du bruge multimeteret til at måle.
  • Digitalt eller analogt. Det er mest en smagssag, selvom der er forskel på, hvordan de virker. Det analoge kan klare meget, men de fleste moderne multimetre er digitale, og det er tit noget lettere at aflæse tal på en digital skærm end på en analog viser.

Sådan bruger du et multimeter

Herunder kan du se en engelsk guide til, hvordan du kan bruge dit multimeter:

4.4/5 - (14 votes)

Stubfræser. Stor Guide med mest populære

Tidligere artikel

STIGA robotplæneklipper. Find bedste tilbud i 2023

Næste artikel

Du kan måske også lide