Stemmejern bedste tilbud
HåndværktøjVærktøj

Stemmejern

0

Du kender helt sikkert til det, hvor du har taget i en dør, der er svær at lukke, fordi den binder. Vores døre i huset åbner og lukker hele tiden, og derfor er det alfa og omega, at vi monterer dem korrekt. Hvis du er nybegynder i gør-det-selv verdenen, og din lås eller slutblik på dørkarmen rager en smule ud, når du har sat døren op, så er det ikke altid nødvendigt at tage døren af. I stedet findes der et godt værktøj, som du kan uddybe udsparingerne med, så det hele passer sammen – nemlig et stemmejern. Det er forholdsvis nemt at bruge, og for mig er det helt essentielt at have med i min værktøjskasse.

Hvad er et stemmejern?

Et stemmejern er et af de vigtigste værktøjer, vi har i vores værktøjskasse. Dette værktøj består af et stålblad eller en klinge, som er monteret på et skæfte af plastik eller træ. Vi bruger det primært til at arbejde i forskellige træsorter, og de findes i flere forskellige størrelser, som er tilpasset de forskellige formål. Kort fortalt, er et stemmejern et redskab af jern, som vi bruger til at støde ned i træ med ved hjælp af en hammer. Det er et gammelt værktøj, som man allerede har haft gavn af siden stenalderen.

Det kan være, at du i forvejen har en mejsel, som ligesom et stemmejern er et håndværktøj, so bruges til at tilpasse materialer hinanden. Alt efter hvilken opgave, du skal løse, vælger du om det er en mejsel eller et stemmejern, som du har brug for. Selvom værktøjerne har samme funktion, bruger jeg dem altså ikke, til at løse de samme typer opgaver.

Hvad bruger man et stemmejern til?

Et stemmejern er et værktøj, der bruges, når vi skal løse opgaver, hvor bestemte materialer skal tilpasses hinanden. Det kan eksempelvis være, at du skal sætte en ny dør i, hvor det er vigtigt, at dørkarmen og dørbeslaget passer sammen. Et stemmejern kan bruges til både større og grovere opgaver, men også til mindre og mere detaljeorienterede opgaver. Jeg har selv lige brugt det, da jeg skulle ligge nyt gulv. Her havde jeg problemer med at få det sidste bræt ved døren på plads. Jeg benyttede mig af stemmejernet, som jeg vippede ind under dørfatningen, hvorefter jeg forsigtigt pressede det på det, uden at beskadige kanten.

Hvordan bruger man et stemmejern?  

Hvis du skal slå et stykke træ ud, kan du vælge at bruge et stemmejern. Det fungerer sådan, at man vender den slebne flade væk fra spånen, fordi ellers graver jernet sig ned, og det ønsker vi ikke. Når du så skal stemme ud eller udgrave et hul, slår du stemmejernet lodret ned et godt stykke fra, hvor det endelige hul skal være, så kanten ikke ødelægges. Du skal skifte mellem at slå stemmejernet lodret ned i træet fra den ene og anden side, og på den måde får man træet hugget fri. Efter du har hugget cirka halvdelen af hullet, så vender du træet, så du kan komme til at udhugge den anden side af hullet.

Vedligeholdelse af stemmejernet  

Det vigtigste ved dit stemmejern er, at det er skarpt, så det kan arbejde godt i dit træ. Når man køber et stemmejern i butikken, er det ikke nødvendigvis slebet endnu. Heldigvis har du flere forskellige muligheder for selv at slibe dit stemmejern. Du kan blandt andet gøre det på en slibemaskine, hvor du indstiller graderne efter dine ønsker – jeg plejer at bruge en 30 graders vinkel som udgangspunkt. Du kan også vælge at slibe på en karborundum slibesten, for at gøre spidsen ekstra skarp. Det er vigtigt, at du sørger for, at ligge stemmejernet helt til stenen i en skrå vinkel. Hvis du har slebet forsiden og spidsen rigtig meget, vil du måske komme til at mærke, at der har dannet sig en lille bule på forsiden, at noget af det metal der bliver slebet af. Det skal du også sørge for at fjerne, for at gøre det rigtigt skarp. Det gør du ved at ligge stemmejernet på fladen, og slibe med rolige bevægelser og forsigtigt tryk på stemmejernet. Til sidst, kan du vælge at slibe vådt på en finere sten. Her plejer jeg selv at gøre stenen lidt våd med vand, eller bare en spytklat, hvis det skal gå stærkt.

Det er vigtigt, at dit stemmejern er lige så skarpt som et barberblad. Det kan du blandt andet teste ved, at stemmejernet let skal kunne dele et stykke papir, der holdes frit i luften i to. Hvis det kan det, så er jeg sikker på, at du har slebet det helt perfekt, og så er det klar til brug.

Sådan finder man det bedste stemmejern

Stemmejern findes i flere forskellige udgaver, og til flere forskellige priser. Hvis du kigger på stålet i de billigere modeller, vil du hurtigt opdag en let blødere kvalitet. Det kan være vanskeligt for dig at holde dem skarpe, hvis du ofte skal udføre projekter, hvor du skal bruge stemmejern. Det betyder altså, at inden du skal købe et stemmejern, skal du overveje, om det er et værktøj, du kommer til at bruge meget eller lidt. Hvis du – ligesom mig – vil bruge dit stemmejern til mange forskellige opgaver, så vil jeg anbefale, at du køber et af lidt højere kvalitet. Fordelen ved at købe et stemmejern i god kvalitet er, at man selv har mulighed for at slibe det meget skarpere, og samtidig, er det heller ikke nødvendigt, at det bliver slebet så ofte.

Det skal du se efter

Når du går på jagt efter dit nye stemmejern, er der flere ting, der er vigtige at have for øje.

  • Ergonomisk formet håndtag. Dette gør, at værktøjet er komfortabelt at have i hånden og bruge.
  • Beskyttelseskant, som giver en god sikkerhed.
  • En klinge der er slebet præcist. Det vil sige med rette grader, da det giver optimal skarphed.
  • Hvis konstruktionen er hærdet, vil det forlænge levetiden samt holdbarheden.
  • Klingen bør være rustbeskyttet og poleret.

5/5 - (2 votes)

Skridttæller test

Tidligere artikel

Battle rope

Næste artikel

Du kan måske også lide