Bedste mikrometer
HåndværktøjVærktøj

Mikrometerskrue – mål med høj nøjagtighed

0

Står du, og skal have fat i et måleværktøj, men er i tvivl om hvilket slags der er værd at købe? Så skal du blot læse med her. Jeg fortæller om mikrometeret eller mikrometerskruen, som den også er kendt som, for det er nemlig et værktøj for dig, som sætter pris på nøjagtighed og præcise tal i værkstedet. Den er som en ekstra hånd i værktøjskassen, og som vil være god at have liggende.

Hvad er et mikrometer?

Kort sagt er det et måleværktøj, som kan måle bredden af alt fra ganske små til større ting. De findes nemlig i mange størrelser, og du kan nemt finde en, som passer til lige dit projekt.

Størrelsen på en mikrometerskrue springer med 25 mm ad gangen. Det vil sige, den mindste er 0 til 25, den næste er 25 til 50 og sådan kan det fortsætte lang tid endnu, for man kan nemlig købe nogle store mikrometre.  

Der er faktisk en sjov historie bag dette værktøj. Vi skal nemlig helt tilbage til 1600-tallet, hvor en astronom brugte det til at måle afstande mellem stjerner og andre himmelobjekter. Her blev den brugt i et teleskop, og vi skal først hen til slutningen af 1800-tallet før den håndholdte, som vi kender den, blev fundet i Frankrig. Så det er et værktøj, som man har brugt længe. Dog tvivler jeg på, at der stadig er astronomer i dag, som vil bruge den til måle afstanden mellem stjerner.

Hvad kan man bruge en mikrometerskrue til?

Som sagt, så bruges til at måle. Det kan enten være tykkelsen på et stykke materiale, eller du kan bruge den som en form for kontrolredskab. Man kan nemlig låse mikrometerskruen, så man sikrer sig, at den ikke rykker på sig, selv om du bevæger den. Dermed kan du for eksempel tjekke, om du har den samme tykkelse på flere forskellige materialer.

Et mikrometer består af mange dele. Jeg vil dog ikke komme ind på alle, men blot de vigtigste. Ord du skal kende, for at lære at bruge en mikrometer er, kæber, måleskinne, skalatromle og talskalaen. Kæberne er de to metal pæle, som skal klemmes om materialet. For at få de to kæber til enten at gå mod hinanden eller fra hinanden er på bagenden af skalatromlen. Denne skal der skrues på, og jo længere du drejer på den, altså det vil sige, at kæberne kommer længere fra hinanden, jo mere måleskinne kommer der til syne under skalatromlen. Denne måleskinne viser streger og tal. Det forreste af skalatromlen viser også forskellige tal fra 0 til 50 med et interval på fem.

Oveni alt den information, så kommer der nu også et mindre regnestykke, som du bør lære, inden du bruger et mikrometer. Selvom du måske ikke var den stærkeste til matematik i skolen, så skulle dette være lige til, når du først har læst mit eksempel. For jeg vil nu prøve at forklare, hvordan et mikrometer fungerer, så du forhåbentligt hurtigt kan lære det. Dette eksempel bruger jeg en 0 til 25 mm mikrometer.

Det er vigtigt at huske, at på skalatromle er der mellem hver streg 0,01 mm. Så når du blot drejer din skalatromle til tallet ti på talskalaen, så har du 0,10 mms mellemrum mellem kæberne.

Drejer du den derimod en hel runde, så skalatromlen igen står på 0, så vi du kunne se på måleskinnen, at den første streg er kommet til syne, og at du dermed har 0,50 mm mellem kæberne.

Hvis du derimod drejer den ti omgange, vil der ende med at komme et femtal frem på måleskinnen, og det vil sige, at du har 5,00 mm mellem kæberne. Så én omgang er 0,5 mm, mens to omgange er 1 mm.

Har du efter du har drejet dig op på 5,00 mm, og drejer du blot en halv omgang på skalatromlen, så vil du få 5,25 mm. Derfor kan du ende med at få den helt præcise afstand mellem kæberne, som du ønsker.

Det er et lille regnestykke, som man lige skal være opmærksom på, men det er nemt at lære. Der står både tal og streger på måleskinne og skalatromlen, som hele tiden vil hjælpe dig med at huske, hvor stor afstanden mellem kæberne er.

Inden du går i gang med at bruge dit mikrometer, er det altid en god ide at starte med at rengøre den. Derefter bør du køre de to kæber sammen, så du sikrer dig at måleskinnen står på 0.

Hvilket mikrometerskrue skal du købe?

Hvis du er kommet til den konklusion, at du gerne vil købe dig et mikrometer, så vil jeg her fortælle dig om de muligheder, du har.

Det mikrometer, som jeg brugte i mit eksempel, er en analogt mikrometerskrue. I dag er der mange ting, som bliver mere og mere digitaliseret og moderniseret, og det gælder i den grad også for værktøj. Så hvis du ikke er til den gammeldags måde, med en smule regnestykker, så kan du købe dig et digitalt mikrometer, hvor du på et display kan se, hvor lang afstanden er mellem kæberne. Denne slags er naturligvis også dyrere køb end et analogt mikrometer.

Du kan købe et mikrometer for sig selv, og ellers kan du købe et samlet sæt, med mange forskellige størrelse af mikrometer.

Gode råd ved køb af mikrometer

Hvor mange penge er der i budgettet til en mikrometerskrue? Du kan gøre det meget billigt, hvis du blot skal have ét bestemt størrelse analogt mikrometer. Hvis du bruger et mikrometer sjældent, ville dette nok være en god løsning. Hvis du derimod vil komme til at bruge den ofte, så ville det være en god idé at kaste flere penge i budgettet. Så vil du have råd til at købe et med et display, og så går det hele lidt hurtigere. Hvis du er en håndværker, eller en person som er glad for gør-det-selv projekter hjemme, så vil det være en god ide at anskaffe sig flere mikrometerskruer i flere forskellige størrelser, så du ikke behøver at gå ned i udstyr.

4.7/5 - (4 votes)

Hængeparasol. Bedste køb af Hængeparasol

Tidligere artikel

Berg Trampolin 2023. Find bedste priser på Berg lige her!

Næste artikel

Du kan måske også lide