Albuebind
PlejeTræning og fitness

Albuebind

0

Der findes mange skader, der kan opstå i og omkring albuen. For at beskytte dig selv bedst muligt mod disse skader, er det vigtigt at skåne albueleddet. Det kan du gøre på flere måder, men brugen af et albuebind er en glimrende løsning.

Hvad er et albuebind?

Et albuebind er et særligt bind, der er designet til at støtte dit albueled lokalt. I og med, at det er udviklet specifikt til dette formål, har det en anatomisk konstruktion, der har til formål at yde en øget lokal kompression på og omkring din albue.

Den kompression, som et albuebind byder på, har til formål at støtte dit albueled lokalt. Samtidig har det også den fordel, at det generelt øger cirkulationen i albueleddet, hvilket man i mange tilfælde vil opleve som værende en direkte smertelindring.

Der findes også mange albuebind på det danske marked, der har en eller flere former for aflastningsegenskaber. Det er noget, der kommer til udtryk i form af spænder og pelotter. Derfor kan brugen af et albuebind gøre gavn på op til flere punkter.

Findes forskellige former for albuebind

Hvis du gerne vil købe et albuebind, er det naturligvis vigtigt, at du er klar over, at der findes forskellige typer albuebind. Af denne grund er det vigtigt at vide, hvad dit konkrete formål er med køb og brug af et sådant bind. De har nemlig ikke alle samme formål.

Blandt de mest populære og anvendte typer albuebind, finder man de nedenstående:

 • Aflastende albuebind: Er udviklet til at give en effektiv lindring af blandt andet betændte senefæster, der kan være opstået af enten tennis-, golf- eller musearm.
 • Stabiliserende albuebind: Et bind, der i højere grad har til formål at støtte dit albueled, hvorfor det bidrager til yderligere støtte sammenlignet med de andre typer.
 • Beskyttende albuebind: Giver dig ikke kun støtte til albueleddet, men også et yderligere lag beskyttelse, hvilket som regel opnås ved brug af forskellige støddæmpende og beskyttende pelotter.
 • Kompressionsgivende albuebind: Som navnet også antyder, er der i dette tilfælde tale om et albuebind, der byder på en høj kompression, hvilket har til formål at aflaste og modvirke hævelse på effektiv vis.
 • Albuebind til overstrukne albuer: Overstrukne led er vigtige at behandle, og det kan du gøre med et særligt albuebind til formålet, som effektivt stabiliserer albueleddet og modvirker overdreven stræk af leddet.

Det er svært at give et svar på, hvilken type albuebind, der er det rette for dig. Der er nemlig flere faktorer, der har betydning i denne sammenhæng. Netop derfor er det vigtigt, at du vælger dit albuebind med omhu, og eventuelt konsultere en læge eller fysioterapeut.

Hvordan finder jeg det rette albuebind?

På trods af, at ikke alle er klar over, er der faktisk en risiko for alle for at få en skade i albue eller håndled. Det kan være en skade, der  eksempelvis kan være opstået på grund af gentagne bevægelsesmønstre i forbindelse med dit arbejde.

Er der tale om en decideret overbelastningsskade er det dog en anden sag. Den vil som regel opstå i forbindelse med uhensigtsmæssig træning, hvor du har haft et for fast greb. Det kan også være som følge af, at du anvender de forkerte redskaber under træning.

Der er forskel på, hvornår folk registrerer, at de er blevet ramt af en skade i albuen. Mange når at opdage det i god tid, hvilket stiller færre krav til albuebindet. Andre opdager det først, når deciderede smerte sætter ind, og derfor kræver de også mere af deres albuebind.

Som følge af dette er det dine individuelle behov, du skal tage udgangspunkt i, når du skal vælge blandt de mange forskellige albuebind, der er at finde på det danske marked.

Hvad er vigtigt, når jeg skal vælge støttebind til albuen?

I og med, at der er stor forskel på, hvad man skal bruge sit albuebind til, er der også stor forskel på, hvilket der er det rette for dig og for naboen. For at sikre, at du ender med at købe et støttebind til din albue, er der derfor flere ting, du skal have fokus på:

 • Type af albuebind: Skal det være med eller uden skinne?
 • Design: Skal det være med elastik eller med velcro?
 • Størrelse: Du skal kende diameter af din albue.

Dyrker du en form for sport eller motion, hvor der er en risiko for, at der forekommer en overbelastning af din dominerende arm, er det en fordel at vælge et bind, der forhindrer hyperekstension. Til dette formål bør du vælge en model, der er udstyret med en indvendig metalskinne som forebyggende tiltag.

Vælger du at købe et albuebind med velcrolukning, kan du selv justere, hvor tæt det skal sidde. Det kan være praktisk, da du ikke skal bekymre dig om at vælge den rette størrelse. Dertil betyder det, at det er muligt at justere det i løbet af din dagligdag, hvis der skulle være behov for det.

Der bør dog ikke være nogen tvivl om, at der er mange, der vælger et albuebind med elastik. Det er et meget populært valg, og disse modeller kan fås i mange størrelser. Mange vælger denne løsning, da de ikke er nær så fremtrædende og derfor kan bruges under trøjen.

Albuebind anvendes især i forbindelse med tennisalbue

Der kan være flere årsager til, at du er blevet ramt af smerter i din albue. En af de mest hyppigste årsager til dette, er dog tennisalbue. På trods af navnet, er der ikke tale om en lidelse, der nødvendigvis er opstået fra at spille tennis.

Derimod er det et navn for en overbelastning, der kan være forårsaget af flere forskellige ting. Tennis kan ganske vist være årsagen, men det er sjældent, at det er tilfældet. Det kan også være opstået i forbindelse med tunge løft eller andre sportsgrene.

Mange kender også denne lidelse for enten golfalbue eller musearm. På medicinsk sprog er betegnelsen ‘epicondylitis lateralis’ på latin.

Er man blevet ramt af tennisalbue, er der derfor tale om en overbelastning af den muskulatur, der omgiver albuen. Denne overbelastning kan være opstået på flere måder, men det skyldes typisk en forkert eller overanstrengt bevægelse.

Dog kan det også være opstået på baggrund af en både uhensigtsmæssig og ensartet arbejdsstilling. Rammes man af en sådan overbelastning, vil det medføre en betændelsestilstand i vævet omkring albuen, som giver smerter stivhed i området samt ud i armen

De mest gængse symptomer på tennisalbue er de følgende:

 • Smerter og ømhed i underarm og albueled
 • Nedsat bevægelighed i albue- og håndled
 • Ømhed ved anvendelse af tastatur og mus

Albuebindet kan hjælpe dig

Skulle det ske, at du har fået konstateret tennisalbue, bør der ikke være nogen tvivl om, at det er en god idé, at du får købt dig et albuebind. Du kan nemlig vide dig helt sikker på, at et sådant bind vil kunne hjælpe dig med at lindre de smerter, du oplever.

Du kan endda finde albuebind, der er blevet lavet specifikt med det formål at kunne give dig bedst mulig støtte og lindring, hvis du er blevet ramt af tennisalbue. Derfor er det naturligvis også et sådant bind, du er nødt til at finde frem til.

Et albuebind til tennisalbue virker bl.a. ved at give en god aflastning til de betændte senefæstninger i dit albueled. Dertil sørger det også for, at du får god støtte, beskyttelse og let kompression på det område, der er blevet udsat, fordi du har pådraget en tennisalbue.

Giv denne post en karakter

Okklusionsbånd

Tidligere artikel

Du kan måske også lide

Mere om Pleje