sømpistol bedste
Værktøj

Sømpistol. Bedst i test Guide 2023

0

Jeg har været i gang med at sætte nyt loft op på mit kontor. Allerede efter de første par brædder var sat op, fik jeg ondt i ryggen af den dårlige arbejdsstilling med søm og hammer. Derfor undersøgte jeg alternativer, og fandt ud af, at jeg med en sømpistol kunne gøre arbejdet lettere for mig selv, og derudover blev sømhullerne også så små, at man næsten ikke bemærker dem.

Hvad er en sømpistol?

En sømpistol er et værktøj, som via trykluft, elkraft eller fjederkraft skyder søm i enten træ, beton eller andre materialer. Det er et super godt værktøj at bruge, hvis du skal slå mange søm i – som når du fx skal sætte nyt loft op. DU undgår både at få ømme arme og ryg af en dårlig arbejdsstilling, og oveni det, så undgår du også skæve søm.

Hvordan bruger man en sømpistol?

Det er ikke ufarligt at bruge en sømpistol, og jeg hører ofte om både professionelle og gør-det-selv mænd, som kommer til skade, når de bruger dette værktøj. Sømpisten slår søm i med meget hård kraft, og derfor er det vigtigt, at du passer på.

Makita sømpistolHer har jeg lavet 5 grundlæggende tips til, hvordan du bruger sømpistolen sikkert, og dermed mindske risikoen for at komme til skade.

  1. Vælg den rigtige sømpistol. Det skal ikke være tilfældigt, hvilken sømpistol du bruger. Det er vigtigt, at du kan håndtere den, du har valgt, så du ikke er usikker på den fra start.
  2. Beskyt dig og mig. For at beskytte dig selv, vil jeg anbefale dig, at du bruger beskyttelsesbriller, som både beskytter foran og på siderne. På den måde sikrer du, at sømmene ikke kan skade øjnene. Det er også en god idé at bruge høreværn, så den gentagende lyd fra skuddene ikke skader din hørelse. I forhold til at beskytte mig, og alle andre mennesker, er det vigtigt, at der ikke er nogle personer i nærheden af dig, når du skal skyde søm i. Jeg har nemlig hørt om flere uheld, hvor det er en, der kigger på, som er blevet ramt. Her tænker jeg specielt på, at børn bør holdes langt væk fra dette værktøj, så sørg også for at ligge den et sted, hvor de ikke kan komme til den, når den ikke er i brug. Hvis du skal give sømpistolen videre til en anden, så sørg for, at batteriet er taget ud, strømmen er taget fra eller kompressoren er slukker, så en af jer ikke ved et uheld, kommer til at trykke på aftrækkeren. 
  3. Du skal huske at skifte størrelserne på sømmene undervejs, selvom det kan virke mere besværligt, end hvis du bare bruge en almindelig hammer. Ellers kan du komme til at ødelægge materialet, som du skyder sømmene i.
  4. Det er vigtigt, at du har den rigtige vinkel på sømpistolen. Hvis vinklen ikke er korrekt, så kan du risikere, at sømmet går igennem dit materiale, og stikker ud på den anden side. Det betyder også, at du skal være opmærksom på, hvor du holder den hånd, som er placeret på det materiale, som sømmet skal i. Den hånd har nemlig størst risiko for at blive ramt.
  5. Brug din sunde fornuft og hav respekt for det værktøj, du står med i hånden, så kan du sagtens håndtere en sømpistol.

Flere typer af sømpistoler

Det kan være svært at finde rundt i de mange forskellige typer sømpistoler, man kan finde på markedet. Det der virkelig adskiller de fleste maskiner fra hinanden, er strømforsyningen.

Trykluft sømpistol: I modsætning til den gasdrevende sømpistol, så er der knap så mange detaljer på den her type. Den er forholdsvis driftssikker, og så skal den som regel smøres med olie inden brug. Hvis du skal skyde mange baner søm afsted, kan det være, at du bliver nødt til at give den lidt olie undervejs også. Den er let at justere på i forhold til, hvor dybt den skal skyde sømmene i. Denne type sømpistol kræver en kompressor, og er i den højere ende af prisskalaen. Den er god og stærk, og gør, at du hurtigt kan gøre dit arbejde færdigt uden at gå på kompromis med kvaliteten. En bonusinfo fra mig til dig her er, at du skal investere i en kompressor ved siden af, hvilket gør fornøjelsen lidt dyrere.

El sømpistol: Her er strømforsyningen en ledning. Hvis dit behov ikke er så stort, og det ikke er et værktøj, som du kommer til at bruge ret meget, så vil jeg anbefale dig denne type sømpistol.

Sømpistol med batteri: Fordelen ved denne type maskine er, at man har frihed til at bevæge den, som man vil. Man kommer ikke i problemer med ledningen, men derimod kan man komme til at savne nogle kraft. Den er også tungere at arbejde med, fordi batterier som regel er tunge, men nemme at håndtere, det er de.

Gas sømpistol: Denne model vil jeg kun anbefale dig, hvis dit mål er at arbejde i meget hårdt træ. Hvis du kun skal løse en enkelt eller to opgaver, så er der også mulighed for at leje denne type maskine en dag eller to.

Hvad skal man overveje inden man køber en sømpistol?

Hvor meget skal du bruge den?
Du behøver ikke nødvendigvis købe det dyreste værktøj, hvis du ikke regner med at bruge det ret meget.

Til hvilke formål skal du bruge den?
Lister, møbler, lofter, fodpaneler, billederammer, sokler eller større opgaver.

I hvilket prisleje forventer du at den skal koste?
Priserne svinger meget, og det kan være godt for dig at bestemme dig for, hvor meget du vil bruge på sømpistolen, inden du tager ned i dit lokalebyggemarked. På den måde undgår du at blive fristet af de mange ekstrafunktioner og professionelle sømpistoler, der findes.

Hvad koster en sømpistol?

Når du skal købe en sømpistol, handler det om at finde den rigtig balance mellem pris og kvalitet samtidig med, at du overvejer dit forbrug. Som udgangspunkt kan alle sømpistoler det samme, men svinger naturligvis i pris, kvalitet og ekstra funktioner.

Priserne starter helt nede i blot få hundrede kroner, men kan hurtigt ryge meget højere op på prisskalaen, alt efter hvilken strømforsyning du vælger.

4.5/5 - (2 votes)

Gamerstol – få hjælp til det rigtige køb

Tidligere artikel

Varmepistol. Stort overblik over bedste 2023-modeller

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Værktøj