Værktøj

Krydslaser. Se 12+ bedste modeller på markedet

0

Jeg er sikker på, at dette værktøj vil få dig til at glemme alt om de helt traditionelle måleværktøjer som tommestok og vaterpas. Det er nemlig det nemmeste værktøj. Du behøver ingen træning for at bruge det, selvom det er topmoderne. Det eneste, du skal gøre, er enten at holde det eller tænde det på dens stativ, så gør den resten af arbejdet for dig.

Hvad er en krydslaser?

Tro det eller ej, så lægger svaret faktisk i ordet. Det er en laser, som danner et kryds, som er helt vinkelret. Denne laser kan enten være i en rød eller grøn farve. Der er faktisk en forskel på de to farver, så man skal ikke bare vælge grøn, fordi det er ens yndlingsfarve.

Grøn ses meget bedre med det menneskelige øje, og derfor er det bedre oplyst, og ses derfor tydeligere end rød laser. Dog fremstiller man ikke alle laser med grøn, da det er meget sværere at lave, og får dermed også prisen til at stige for os købere. Derudover så kan grøn laser ikke tåle ligeså store temperaturudsving, og dermed kan den ikke ses særlig godt udenfor. Det kan rød derimod. Så derfor bruges grøn laser mest til indendørs projekt, mens rød bruges til udendørs.

De findes i mange forskellige størrelser. Det kan både være en lille håndholdt, som man fikst kan have i lommen, ellers kan man købe en større krydslaser og investere i et stativ til den. Krydslaseren kan købes i de fleste byggemarkeder, og koster alt fra 200 til 4000 kroner. Man skal nok op og bruge omkring de 1000 kroner for at få mest ud af pengene.

Hvad kan den bruges til?

Krydslaseren er den moderne udgave af et vaterpas og en tommestok. Den kan bruges, hvis du for eksempel skal hænge billeder op, lægge fliser eller sætte tapet op. Den kan sagtens bruges til en fjerde ting. Det er kun fantasien der sætter grænserne for, hvad dette værktøj kan hjælpe dig med. Den hjælper dig nemlig med at finde det helt præcise punkt, hvor den horisontale og vertikale laser mødes på midten, og danner et kryds.

Jo mere præcist, jo bedre. Derfor kan det godt betale sig at købe et stativ til din krydslaser. Dog skal du være opmærksom på, når du køber din krydslaser, at det ikke er alle, som kan monteres på et stativ. Stativet sørger nemlig for at stabilisere krydslaseren, og kan give dig helt nøjagtige målinger. Derudover giver den dig hænderne fri, så du for eksempel med det samme kan banke sømmet i. Ved de fleste krydslaser, går der en alarm i gang, hvis den står på et skævt underlag. På den måde hjælper den dig også med at få præcise målinger.

Krydslaseren er i familie med fire forskellige andre slags laser-værktøj, som du nok vil støde på i din søgen efter den rette laser.
Først og fremmest har vi streglaseren, som laver denne enkelte streg, som kan hjælpe dig, hvis du for eksempel enten skal have sat et vindue eller en skillevæg op.
Derudover er der også en rotationslaser. Denne laser bruges mest udenfor på store byggepladser. Den har for det meste både en stærk laser, samt en lasermodtager.
En priklaser er beregnet til indendørs brug, og kan ligesom en krydslaser fortælle dig et eksakt punkt.

Multilaser har fire lodrette og en vandret linje. Man kan dog slukke for nogle af laserne, og have dem tænd hver for sig. Den er gode både uden- og indendørs.

Sådan sikrer du, at du får fat i den rette

Her er en lille oversigt over, hvilke ting du kan tage højde for, når du køber en krydslaser. En krydslaser har nemlig mange funktioner. Så for at forsikre mig, at du får fat på en god krydslaser, har jeg lavet denne gennemgang.

Inden du køber krydslaseren, skal du først gøre op med dig selv, hvor skal den bruges, indenfor eller udenfor? Skal den kunne tåle regn og støv?

Derudover kan du også få krydslaser, som har den omtalte alarm, som går i gang, når stativet står skævt. Denne funktion kunne være god at have, hvis du skal bygge noget udendørs. Nogle har endda den funktion, at de selv kan rette sig op, hvis den hælder.

Alt efter om du skal arbejde indenfor eller udenfor, er det altid godt med en kraftig laser. På den måde skal du heller ikke anstrenge dig for at se den. Indenfor er den største ulempe lyse rum, og udenfor er det solen.

En ting som knytter sig op af det forrige råd er, at du skal overveje, hvor langt laserne skal kunne lyse. Igen er det forskelligt, hvor langt de kan lyse udenfor og indenfor. Du kan dog også investere i en forlænger.

Disse ting er vejledende, og er blot noget, som du kan tænke over, når du køber dit udstyr.

Din hjælpende hånd

Nu hvor du ved, hvad et krydslaser er, så er jeg sikker på, at du har fundet ud af, hvor smart den er. Ud med vaterpas, målestok og tommestok. Den her kan gøre det meget hurtigere og automatisk, mens du har hænderne fri til at lave alt andet. Det er en god investering, hvis du til daglig arbejder med byggeprojekt. Om det så er en kryds, streg-, multi-, rotations- eller priklaser du skal have fat i, så er det en hjælpende hånd, som kan være alle pengene værd. Det er lige meget, om det er en ny terrasse, som skal lægges, vindue som skal være i vater eller en skillevæg som skal sættes op.

Det er lidt af et blærerøvs værktøj. Man ser mest rigtige håndværkere med en, men du behøver slet ikke at have den uddannelse for at kunne bære en krydslaser. For den kan sagtens købes af dig, som ikke bygger så meget. Den kan nemlig også bruges til helt almindelig ting som for eksempel at sætte et billede op. Så kan du blære dig overfor nabo eller svigerfar, når du lige svinger krydslaseren på bordet, når de mangler hjælp.

5/5 - (2 votes)

Vinduesvasker. Hvilken skal man købe?

Tidligere artikel

Makita bordrundsav. Stor guide med bedste modeller fra Makita

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Værktøj