PlejeTræning og fitness

Pulsur

0

Pulsen kan fortælle dig meget om din træning. Netop derfor måler mange deres puls, når de løber, cykler, roer e.l. Ønsker du også at kunne gøre dette, er der flere pulsmålere at vælge mellem, men de fleste vælger et pulsur.

Hvad er et pulsur?

Et pulsur er, hvad navnet antyder, at det er: et ur, der kan måle din puls. Hvis du gerne vil have data om din puls, når du løber, cykler e.l., er et pulsur en ideel løsning. Der findes også andre pulsmålere, men de fleste vælger pulsuret.

DKK 239,00
DKK 699,00
på lager
Apuls.dk

Dette skyldes selvfølgelig, at der er flere fordele forbundet med et pulsur. En af de klare fordele er, at det er let at have med, når man dyrker motion. Det er ikke altid tilfældet med et pulsbælte eller anden form for pulsmåler. Derfor er det som regel pulsuret, der vælges af dem, der vil måle deres puls.

Med tiden er der dog sket en stor udvikling på markedet for pulsure. Det har betydet, at de i dag kan meget andet, end blot at måle din puls. Blandt andet er der flere af dem, der også har kalorietæller, søvntracking, musikstreaming og meget andet.

Af denne grund er der også mange, der kender denne type ur som et aktivitetsur, og ikke som et pulsur. De to typer ure minder en del om hinanden, men det er dog ikke alle aktivitetsure, der er blevet forsynet med en pulsmåler. Derfor er de altså ikke helt ens.

Hvem kan få gavn af et pulsur?

Der kan være flere gode grunde til, at man ønsker at måle sin puls. I langt de fleste tilfælde er det dog i forbindelse med en form for motion eller anden fysisk aktivitet. Det er derfor ikke i dagligdagen og foran skrivebordet, at man måler sin puls.

Derudover kan der også være flere årsager til, at man ønsker at måle sin puls, når man motionerer. For nogle handler det om at holde øje med pulsen i realtid, da det betyder, at de kan følge med i, om de skal skrue op for intensiteten af deres træning.

Andre vælger derimod at måle deres puls, da de ønsker at opbevare disse data i en applikation på deres smartphone. Det medfører, at de kan følge med i deres data, og derfor også følge med i, om de kommer i bedre form og udvikler sig med tiden.

Bruges ofte af løbere eller cykelryttere

Et pulsur kan være til stor gavn for rigtig mange personer. Dog bør der ikke herske nogen tvivl om, at det især er populært at anvendt af løbere og cykelryttere. Det kan dog også sagtens bruges i forbindelse med en lang række andre motionsformer.

Er du ofte ude på en løbe- eller cykeltur, er det sandsynligvis fordi du har et mål med det. Det kan være, at du ønsker at komme i bedre form, at du vil træne op til et løb af en art, eller at du har et ønske om at tabe lidt af den overflødige vægt.

Uanset hvad formålet med din træning er, er det en god idé at måle på din fremgang. Det vil nemlig gøre det lettere at se, om du presser dig selv tilstrækkeligt. Er din puls for lav, er det en indikator for, at du skal skrue op for intensiteten af din træning.

Som der også er givet udtryk for før, vil du også kunne bruge data om din puls som en indikator for din udvikling. Hvis det altid er den eller de samme ruter, du begiver dig ud på, vil du kunne se, om din puls gradvist bliver lavere, i takt med, at tiden går.

Hvordan vælger man det rette pulsur?

Har du besluttet, at du gerne vil købe et pulsur? I så fald er der en god chance for, at du allerede har taget et nærmere kig på udvalget. Har du det, har du sandsynligvis også observeret, at du kan vælge blandt et stort udvalg af forskellige pulsure.

Er du helt grøn, når det kommer til køb af pulsure, kan det være svært og uoverskueligt at vælge mellem dem. Det kan give dig anledning til at tro, at du blot skal vælge et vilkårligt ur. Selvom det kan virke som en tiltalende løsning, er det meget vigtigt, at du ikke gør dette.

I forbindelse med dit valg af pulsur, er der en række parametre, der er særligt vigtige at have fokus på. Er du i tvivl om, hvilke parametre, der er vigtige, skal du blot læse med herunder. Her bliver du nemlig præsenteret for de mest afgørende af disse parametre.

GPS-funktion

På trods af, at det er en funktion, der er at finde i de fleste pulsure, er det ikke alle, der er udstyret med en GPS-funktion. Ved du, at du gerne vil bruge dit ur til at registrere distance, ruter mv., er dette en meget vigtig funktion at have i uret.

Det er dog ikke alle, der går op i dette. Der er nemlig nogle, der kun går op i, at de kan måle på deres puls. Hvis du ikke går op i andet, end at dit nye ur kan måle din puls, kan du sagtens nøjes med at vælge en af de billigere modeller på markedet.

Langt de fleste af dem, der er på jagt efter et pulsur, ser dog gerne, at det også har en GPS-funktion. Årsagen til dette er, at det giver rig mulighed for indsamling af anden data, som også kan give dig en forståelse for, hvordan din form og din træning udvikler sig.

Andre funktioner

Der findes også pulsure, der byder på en række andre funktioner. Selvfølgelig kan de alle måle din puls, og mange af dem er også i stand til at tælle skridt, måle tid og registrere distance ved løb og cykling. Mange ure kan dog bryste sig af, at de kan meget mere end dét.

Ved du, at du skal bruge dit pulsur, når du svømmer, er det vigtigt, at det er vandtæt. Skal du i stedet bruge det til bjergbestigning eller vandring i højden, er det vigtigt, at det har en barometrisk højdemåler. Har det ikke det, vil GPS-funktionen i uret nemlig ikke være nøjagtig.

Ønsker du at bruge uret i forbindelse med en omlægning af din livsstil, vil det også være en fordel med tracking af søvn og kalorier. Dette vidner om, at det er vigtigt, at du har en klar idé om, hvad formålet med købet af et pulsur egentlig er for dig.

Vandtæthed

Det er ikke alle, der er klar over det, men faktisk findes der mange pulsure, der er vandtætte. Det medfører, at det er muligt at bruge dem, når man svømmer. Bruger du svømning som motionsform, kan et vandtæt pulsur derfor være et glimrende køb for dig.

Går du på jagt efter et pulsur, der er vandtæt, er det vigtigt at huske, at der er forskel på vandresistent og vandtæt. Der findes nemlig op til flere af urene, der er vandresistent, men det betyder ikke, at de kan holde til at blive taget med på en svømmetur.

Når et pulsur er vandresistent, betyder det derimod, at du ikke skal frygte at have det på, hvis regnen begynder at piske ned, når du cykler eller løber. Skal du have det med under vand, er det vigtig at sikre, at du køber et ur, der er 100% vandtæt.

Søvntracking

Dette er ikke en funktion, der er relevant for alle. Det er nemlig ikke alle, der har et ønske om at måle sin puls og holde øje med sin søvn. Vil man gerne have indsigt i sin puls i løbet af natten, kan et pulsur med søvntracking dog hjælpe med netop dette.

Det fungerer ved, at det måler din puls i løbet af natten. Ud fra din puls, er det endda i stand til at registrere let og dyb søvn samt opvågninger. Dermed kan du få et billede af, om du sover godt nok, eller om du får for lidt dyb søvn og har for mange opvågninger i løbet af natten.

Flere og flere begynder at gøre brug af sådanne funktioner. Det skyldes, at der er mange flere, der har fået øjnene op for, at søvn er af stor betydning for ens velvære og sundhed. Har du også det, kan et pulsur hjælpe dig med at måle på kvaliteten af din søvn.

Batterilevetid

Du får næppe den store glæde ved dit pulsur, hvis det hele tiden går ud. Derfor er det vigtigt, at du har fokus på batterilevetiden, når du skal vælge. Der er nemlig stor forskel på, hvor stærke batterier, der er blevet installeret i de forskellige pulsure.

De bedste ure kan holde strøm i op til et døgn ved blandet brug, mens de billigste modeller kun kan holde strøm i 6-7 timer ved blandet brug. Det vidner om, at der er meget stor forskel på batterilevetiden, og netop derfor er det nødvendigt at holde øje med det.

Skal det kun være i brug, når du dyrker motion, og dyrker du kun motion et par gange om ugen, er batterilevetiden dog ikke nær så nødvendig. I et sådant tilfælde vil de fleste modeller nemlig kunne holde i strøm i 1-2 uger, før det er nødvendigt med en opladning.

Musikstreaming

Der er rigtig mange, der er vilde med at lytte til musik, når de dyrker motion. Det er dog ikke alle, der er vilde med at skulle have deres smartphone med i lommen, når de skal ud at cykle eller løbe en tur. Derfor lader de fleste være med dette.

I mange tilfælde betyder det dog også, at de må acceptere, at de ikke kan lytte til musik. Er du træt af at stå i denne situation, er det måske på tide at få købt et pulsur. Med et pulsur med musikstreaming, kan du nemlig streame direkte fra uret.

Der er op til flere af de ure, der er at finde på det danske marked, der har en app til fx Spotify på uret. Dertil er de fleste ure også kompatible med Bluetooth, så du kan bruge et trådløst headset til at lytte til musikken, som du streamer direkte på dit pulsur.

Mange bruger pulsuret som motivation

Det er ikke alle, der kan se idéen med at investere i et pulsur. Føler du, at din træning går godt, er det heller ikke sikkert, at du har brug for et pulsur. Føler du i ny og næ, at det kan være svært at overtale dig selv at komme afsted, kan et pulsur dog være til stor gavn.

Langt de fleste pulsure er nemlig lavet, så du kan bruge dem som motivation. Har du svært ved at få snøret dine løbesko eller tage en tur på cyklen, kan et pulsur gøre underværker for dig. Det kan hjælpe dig med at finde den motivation, som du tydeligvis har mistet.

Hold øje med din fremgang

Den primære grund til, at et pulsur kan give motivation er, at du kan følge din fremgang. Det kræver dog, at du sørger for at lagre dine data i en app, hvor du nemt kan se dem. Kan du få dem præsenteret på en nydelig graf, kan du nemt se, at det går fremad med din træning.

Som tidligere angivet, er det de færreste pulsure, der kun måler puls. Derfor vil du også kunne finde data om en række andre ting, som pulsuret har målet for dig. I de fleste tilfælde vil uret også kunne levere data om forbrændte kalorier, distance og hastighed.

Gør træningen mere intens

Det er dog ikke kun i det store billede, at man kan finde ekstra motivation via sit pulsur. Det kan du faktisk også gøre under hvert enkelt træningspas. Kigger du på dit pulsur, og kan du se, at din puls ikke er høj, vil det motivere dig til at yde mere.

Skruer du op for intensiteten af din træning, og sørger du for, at du hele tiden yder dit maksimale, får du også et større udbytte af din træning. Det kan være let at slække lidt på tempoet, men ikke, hvis du har et pulsur, der minder dig om at gøre det modsatte.

Giv denne post en karakter

Rottefælde. Find den bedste model i denne Guide

Tidligere artikel

Bosch Slagboremaskine. Værd at vide inden du køber

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Pleje