Garageportåbner
BoligByggematerialerVærkstedsindretning

Portåbner – Sådan vælger du rigtigt

0

Hvis du skal købe en portåbner, er der flere faktorer, der har betydning for dit valg. Af denne årsag er det vigtigt, at du ikke blot vælger en vilkårlig løsning, selvom det virker som den letteste løsning.

Derimod skal du sætte dig nøje ind i, hvad dine behov og krav er. Kun på denne måde kan du sikre, at du får købt en god portåbner til din garageport. Er det første gang, du står over for at skulle foretage et sådant valg, er det dog ikke sikkert, at du ved, hvad du skal holde øje med.

Er du ikke klar over, hvad der er vigtigt at holde øje med i forbindelse med købet af en portåbner, bør du læse med herunder. Her kan du nemlig blive klogere på en række af de faktorer, der særligt har betydning for dit valg.

Har din garage tilpas højde?

En portåbner kræver om oftest, at du har omkring 20 cm luft fra porthullet til loftet i garagen. Det skyldes at motoren oftest er monteret mellem skinnerne der kører i loftet. Og for at undgå at porten rammer motoren, så er det vigtigt med overhøjde. Der findes modeller på markedet, som sidder ved siden af porthullet, men de kræver som oftest en speciel port og skinnesystem.

Drev – Hvilket drev skal du vælge?

Når du skal købe en portåbner, skal du først og fremmest finder ud af, hvilket drev, der passer bedst til din garage. I denne forbindelse har du flere forskellige valgmuligheder, da du kan vælge mellem både kædedrev, tandremsdrev samt akseldrev.

Kædedrev

Kædedrev er den billigste løsning, og er bestående af en helt traditionel kæde, som minder om, hvad man finder på en cykel. Fordelene ved en sådan kæde er selvfølgelig, at den er budgetvenlig, og at den egner sig godt til mindre standardporte.

Tandremsdrev

Tandremsdrev er en løsning, der er en kende dyrere, men den kan dog bryste sig af at være helt lydløs. Den er bestående af et gummibælte, der er kevlarforstærket, hvilket gør, at den er helt blød og rolig i drift. Derfor egner den sig også godt til porte, der er nær soveværelset e.l.

Akseldrev

Her får du en både lydløs og hurtig løsning. Med et akseldrev, bliver drevet pænt skjult ved siden af selve porten. Det vil derfor kun være synligt i loftet. Er det vigtigt for dig, at du får et stilrent look, er dette derfor den bedste løsning. Den kan nemlig garantere netop dette.

En sådan løsning er bestående af en sidemonteret akselmotor, der er i stand til at drive porten direkte på fjedersystemets balanceakslen. Der er op til flere fordele ved denne løsning, men det er især en fordel, at den er både hurtig og lydløs under brug.

Har du brug for en lydløs garageport?

Når du skal købe en portåbner, er det også vigtigt at tage højde for, at det ikke er alle, der er lige støjsvage under brug. Derfor skal du også gøre op med dig selv, om det er noget, der har betydning for dit vedkommende.

Det er ikke alle, der går op i, om deres port larmer, når den åbnes og lukkes, men for nogen er det vigtigt, at den ikke støjer. Det kan være, at du har en garage lige ved siden af et soveværelse e.l. I et sådant tilfælde er det en god idé at vælge en løsning, der ikke er støjende.

I og med, at det er svært at lave om på dette, når du først har fået købt en garageport, er det vigtigt, at du overvejer det nøje fra start. Hvis du vil være sikker på, at du får købt en model, der ikke støjer, er det en god idé at vælge enten en model med enten tandrem- eller akseldrev.

Det kan desuden også være en glimrende idé med en lydløs port, hvis du ofte kommer sent hjem eller tager tidligt afsted. Det vil de andre beboere i boligen sandsynligvis sætte pris på. Ligeledes er der også en god chance for, at det er noget, som dine naboer vil sætte pris på.

Power – Hvor meget løftekraft har du brug for?

I portåbneren er der naturligvis monteret en motor. Det er denne motor, der driver værket. Derfor er det bestemt også et aspekt af dit valg, som du ikke bør gå på kompromis med, hvis du står over for at skulle investere i en portåbner.

Omvendt er der dog ikke nogen grund til at betale i dyre domme for en motor, der har alt for meget kraft. Derfor anbefales det at finde ud af, hvor meget løftekraft du har brug for. Her skal du selvfølgelig tage højde for, hvor tung en garageport, der er tale om, men dog ikke kun det.

Du bør nemlig også overveje, hvor mange gange om dagen, du skal åbne porten. Hvis din motor flere gange om dagen skal kæmpe for at åbne porten, bliver den nemlig hurtigt slidt. Derfor vil det i sådanne tilfælde faktisk bedre kunne betale sig at købe en portåbner med en større motor.

Det er svært at give et konkret svar på, hvor meget løftekraft du har brug for, men nedenstående kan dog bruges til at give dig en idé om, hvad du har brug for:

  • Løfteevne på en 1 HP: Er et ideelt valg til mindre garageporte, der ikke vejer specielt meget. En sådan motor vil desuden have en ganske almindelig holdbarhed.
  • Løfteevne på 1-1,5 HP: Er et ideelt valg til større garageporte, men også til hjem, hvor der er flere åbninger i løbet af en dag. Desuden vil en sådan motor kunne forebygge slitage, da den har ekstra kraft at give af.
  • Løfteevne på en 2 HP: Er et ideelt valg til tunge garageporte med mange daglige åbninger. Det er også et ideelt valg, hvis du skal kunne åbne din port på områder, hvor du ofte bliver udsat for ekstreme vejrforhold.

WiFi – Vil du kunne betjene din portåbner fra din smartphone?

Det er også en god idé at overveje, om du vil kunne betjene din portåbner med din smartphone. Hvis du har et ønske om at kunne dette, er det nemlig nødvendigt, at du vælger en model, der er kompatibel med WiFi. Er den ikke det, kan den ikke betjenes med din smartphone. En den fordel ved denne løsning er, at du altid kan tjekke om garageporten er lukket fra din mobiltelefon. Kombineret med et udendørs overvågningskamera, har du allerede øget sikkerheden markant i dit hjem.

Det er ikke alle, der kan se, at det er praktisk, da de tænker, at de får en fjernbetjening med, som de blot kan have i deres bil. Det er dog ikke altid, at man sidder i sin bil, når der er et behov for at åbne sin garageport, for at komme enten ind eller ud.

Det kan være, at du også bruger garagen til at have din og familiens cykler stående. Det kan også være, at du valgt at samle alle dine haveredskaber herinde. I sådanne tilfælde er det en fordel, at man kan åbne porten ved hjælp af en app på sin smartphone.

Dertil skal der heller ikke være nogen tvivl om, at det er en klar fordel, hvis du har børn. I dag har de fleste børn nemlig en smartphone, som de passer rigtig godt på. Desværre er det ikke alle børn, der passer lige godt på en fjernbetjening, som de kan åbne garagen med.

Hvis du vil være sikker på, at du altid kan komme ind og ud af din garage, er dette en rigtig god løsning. Heldigvis er det ikke er noget, der er sjældent set. Tværtimod er det i dag en mulighed, der er meget udbredt, som derfor også tilbydes af en lang række modeller.

Kan også andet, end at åbne og lukke for porten

Det bør også gøres klart, at du ikke blot kan bruge din smartphone til at åbne og lukke for garageporten, hvis du sørger for at vælge en model, der er kompatibel med WiFi. Det vil også låse op for en lang række andre funktioner og muligheder.

Blandt andet er der et utal af modeller, der bliver leveret med en app, der også tilbyder, at du kan få notifikationer i realtid. Derfor vil du med det samme få en besked om, at din garageport er blevet åbnet. Det er der bestemt også mange, der anser som værende en klar fordel.

Hvis du har integreret lys i din garageportåbner, er det også muligt at tænde og slukke for det ved hjælp af din smartphone. Det er dog ikke alle, der har dette, hvorfor det selvfølgelig heller ikke er noget, der har betydning for alle, der køber en garageportåbner.

Pris – Hvad er du villig til at betale?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at du kan finde portåbner i et hav af prisklasser. Af denne grund er det også vigtigt, at du sørger for at overveje dette aspekt af dit køb. Det er også gældende, selvom du ikke som sådan har et budget, som du ønsker at holde dig til.

I denne forbindelse er det værd at understrege, at det meget sjældent kan betale sig at købe de helt billige modeller. Det er der flere årsager til, men det er dog i høj grad noget, der skyldes, at du for det meste vil ende med at stå med en portåbner, der er i lav kvalitet og har en lav løftekraft.

Vil du være sikker på, at du får kvalitet, er du nødt til at betale for det. Du kan dog være sikker på, at dine penge er godt givet ud, da den ikke blot kan løfte mere og har flere funktioner, men også kan holde sig selv kørende i mange år.

5/5 - (2 votes)

Tykkelseshøvl. Køb den rigtige til dit projekt

Tidligere artikel

Pegboard til crossfit – sådan kommer du i gang

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig