Træning og fitness

Basketball

0

Det kan virke nemt at købe en basketball. På trods af, at det kan virke ligetil, er det dog ikke altid tilfældet. Der er nemlig mange forskellige bolde at vælge mellem, og det vil ikke være dem alle, der passer til dig, uanset hvad boldens formål er.

Hvordan vælger man den rette basketball?

Hvis du skal købe en basketball, er der flere ting, der er vigtige at have i fokus. Derfor er det også vigtigt, at du ikke blot vælger en vilkårlig bold. Der er nemlig større forskel på de forskellige bolde, end de fleste er klar over.

Det er dog langt fra alle, der er klar over, hvordan man skal bære sig ad med at finde en ideel basketball. Der er nemlig en del parametre, der skal være i fokus, når man skal købe en basketball. Det er dog især vigtigt, at du har fokus på materiale og størrelse.

Derudover er det også vigtigt at være opmærksom på, at der er stor forskel på, om du skal købe en basketball til børn eller voksne. Ligeledes er der også bolde, der egner sig bedre til at blive brugt indendørs end udendørs, hvilket man også skal tage højde for.

Vil du være sikker på, at du ender med at købe en god basketball, kan du ikke blot kaste dig hovedkulds ud i det. Derimod er du nødt til at forberede dig en smule. Det er nemlig vigtigt at have en idé om, hvilken type basketball du egentlig er på jagt efter.

Sådan vælger du en basketball i den rette størrelse

I forbindelse med købet af en basketball, er der flere ting, du skal have i fokus. Det er dog især størrelsen, der er vigtig. Det er nemlig ikke alle bolde, der har en ideel størrelse for alle. Der er nemlig lavet forskellige bolde til basket til både børn og voksne.

Har du ikke den store erfaring med køb af basketbolde, er det ikke sikkert, at du ved, hvilken størrelse du skal gå efter. Derfor kan det være svært at vide sig sikker på, at man faktisk har købt sig den rette størrelse, hvis blot man vælger vilkårligt.

Heldigvis kan du herunder læse mere om, hvordan du skal bære dig ad med at vælge den rette størrelse. Bolde til basket kan du nemlig få i tre forskellige størrelse: 5, 6 og 7. Hvad der er den rette størrelse, afhænger af både alder og køn.

Størrelse 3

Er du på jagt efter en basketball til et barn, der gerne vil i gang med at spille basket, kan det meget vel være en bold i denne størrelse, du er på jagt efter. Som udgangspunkt passer en bold i str. 6 til børn i alderen fra 6 år og op til 11- til 13-års alderen.

En sådan bold har en vægt, der lyder på mellem 200 og 220 gram, og har en omkreds, der lyder på et sted mellem 560 og 580 mm. Derfor er det naturligvis slet ikke svarende til en reel basketball, men derimod en bold, der er lavet specifikt til børn.

Størrelse 5

Denne størrelse er den næstmindste størrelse, man kan finde. Den egner sig til drenge i alderen op til 11 år samt piger i alderen op til 13 år. En sådan basketball har den samme størrelse som en fodbold til seniorer. Derfor er den ikke nær så stor som professionelle basketbolde.

Størrelse 6

Dette er den næste størrelse. Alle bolde, der er en del af denne størrelse har en omkreds, der lyder på mellem 724 mm og 737 mm. Hvad de også alle har tilfælles er, at de vejer mellem 510 gram og 567 gram. Derfor adskiller de sig ikke meget ift. vægt eller størrelse.

De basketballs, der er at finde i denne størrelse, egner sig til drenge i alderen mellem 11 og 13 år samt piger og kvinder i alderen fra 13 år og op. Drenge, der er ældre end 13 år kan også bruge bolden, men i officiel sammenhæng bruges der en større størrelse i denne aldersklasse.

Størrelse 7

Størrelse 7 dækker over alle de basketballs, der er større, end dem, man kan finde i hhv. str. 5 og str. 6. Dog har de som regel en omkreds, der lyder på mellem 749 mm og 760 mm. Desuden varierer deres vægt typisk mellem 567 gram og 650 gram.

Denne størrelse bliver brugt af drenge og mænd i alderen fra 13 år og opefter. Den kan selvfølgelig også bruges af kvinder samt af drenge, der er yngre end 13 år. Det er dog vigtigt at understrege, at størrelsen gør den svær at håndtere, såfremt man har små hænder.

Sådan vælger du en basketball i det rette materiale

En original basketball er lavet i glæder over en gummiblære. Det er dog langt fra den eneste type basketball, der er at finde på markedet den dag i dag. Derimod er det muligt at finde bolde til basket i et bredt spektrum af materialer og kvaliteter.

Derfor er materialet også et aspekt, du er nødt til at have fokus på, når du skal købe en basketball. Det er nemlig vigtigt, at du vælger en bolde, der er lavet i et materiale, der passer til dit behov. Materialet har nemlig stor indflydelse på både holdbarhed og spillestil.

Som regel vælger man at inddele basketbolde i to kategorier: udendørs og indendørs. Hvorvidt en given bold hører til i den ene eller anden kategori, afhænger af det eller de materialer, der er blevet brugt til at producere den respektive basketball.

Typisk er indendørsbolde lavet i lædet, kunstlæder eller en kombination af begge dele. De billige udendørsbolde er derimod ofte lavet i gummi, mens de dyrere alternativer er lavet i kunstlæder. Bolde til både indendørs og udendørs brug er stort set altid lavet i kunstlæder.

Hver af de tre typer samt materialer har deres egne fordele og ulemper. Netop derfor er det vigtigt, at du sørger for at købe en basketball, der er lavet i det rette materiale.

Læder

Basketbolde i læder kan bryste sig af at føre flere fordel med sig. Først og fremmest er det disse basketbolde, der har det bedste greb. Derudover medfører materialet også, at de føles lette og bløde. Samtidig har de dog også den rette vægt.

Materialet medfører også, at de får et naturligt opspring, når man dribler med den. Derfor vil du hverken opleve, at den springer for højt eller for lavt. Derudover vil du også opleve, at rebounds ved skud er både naturligt og forudsigeligt med en sådan basketball.

Det er dog værd at påpege, at læder er et naturmateriale, der hurtigt bliver slidt. Derfor anbefales det, at man kun bruger læderbolde indendørs. Skal du bruge en basketball til udendørs brug, er der andre løsninger, der er bedre.

Gummi

Basketballs i gummi byder også på en række fordele. Først og fremmest er det værd at pointere, at der er tale om bolde, der er billige. Derfor er det også en god idé at starte med en sådan bold, hvis man skal købe en basketball til en nybegynder.

Ikke nok med, at det er et billigt valg, så er det faktisk også en meget holdbar type basketball. Til gengæld er man nødt til at acceptere, at det er den basketball, der er dårligst, når det kommer til at have en naturlig opførsel i forbindelse med brug på banen.

De er ganske vist nemme at gribe, men opspringet, når man dribler med bolden, kan godt være højt i forhold til, hvordan det vil være i en officiel kamp. Derudover medfører gummilaget også, at det kan være svært at styre bolden i høj fart.

Også i forhold til rebounds kan det være uforudsigeligt at spille med en gummi-basketball. Det skyldes, at den kan hoppe længere væk, end man normalt ville forvente. Vil du have en slidstærk bold, er gummi et godt valg, men den kan ikke sammenlignes med en professionel basketball.

Kunstlæder

Kunstlæder kan vise sig at være et rigtig godt alternativ til en læderbold. Det skyldes, at den både opfører sig og føles stort set på samme måde, som en reel læderbold. Dog kan den føles en tand tungere, men der bliver dog spillet officielle kampe med sådanne bolde.

Den klare fordel ved at vælge en basketball i kompositlæder er, at den kan holde til at blive brugt udenfor. Samtidig er det dog også en glimrende løsning, hvis du vil spille indendørs. Derfor er bolde, som både kan bruges ude og inde for det meste lavet i kunstlæder.

Hvis man har planer om at bruge den udenfor, er det dog en god idé, at man passer på med underlaget. På trods af, at flere af dem er lavet til udendørs brug, ændrer det ikke på, at de også kan blive slidte. Derfor skal man passe så godt på dem, som man kan.

Er du på jagt efter en basketball, der både føles og ser ud som en officiel basketball, men som også kan bruges udendørs, er det en model i kunstlæder, du søger. Er det en sådan bold, du vil have, kan du glæde dig over, at udvalget af dem er stort.

Giv denne post en karakter

Girafsliber. 15 populære modeller

Tidligere artikel

Autostol test. Find de bedste barnestole til bilen her!

Næste artikel

Du kan måske også lide