Akupressur_måtte
PlejeTræning og fitness

Akupressur måtte

0

En akupressurmåtte er et redskab, der tjener flere formål. Den bruges både til lindrende smertebehandling, men også som værktøj til at afhjælpe muskelspændinger. Ikke alle kender dem som akupressurmåtter, men derimod som enten søm- eller pigmåtter.

Hvad er en akupressur måtte?

En akupressurmåtte er en særlig måtte, der er forsynet med et stort antal små pigge. Fælles for de mange pigge er, at de er udviklet til at have en lindrende effekt på smerter og gener. Derfor er der ikke blot tale om ordinære pigge, der stikker i huden.

Den klare fordel ved at bruge en sådan måtte er, at den vil øge din blodcirkulation. Det er nemlig det, der sker, når du lægger dig ned på måtten, eftersom piggene er specifikt udviklet med henblik på at øge din blodcirkulation.

Af denne grund er en akupressurmåtte også med til at skabe de bedst mulige betingelser for at få en god afspænding i hele kroppen. Oplever du, at du ofte har spændinger i kroppen, kan det være en god idé at give en pigmåtte et skud.

Hvordan vælger jeg den rette akupressurmåtte?

Du kan finde mange akupressurmåtter på det danske marked, og derfor kan det være svært at vælge mellem dem. Det er endnu sværere at vælge mellem dem, hvis du ikke er klar over, hvad der adskiller dem, og hvilke parametre, du bør have fokus på.

Hvis du har besluttet dig for, at du gerne vil købe en sådan måtte, er det dog vigtigt, at du ikke blot vælger en vilkårlig model. Derimod skal du sørge for at give dig tid til at finde frem til en akupressurmåtte, der stemmer godt overens med dine tanker.

Det vil sige, at det er vigtigt, at du tager stilling til dine unikke behov, inden du investerer i en akupressurmåtte. I denne forbindelse er der flere ting, der er vigtige at have fokus på, men det vigtigste er, at den passer til den måde, du ønsker at bruge den på til dagligt.

Akupunktur af ryg eller nakke

En af de første ting, du skal tage stilling til er, om du har i sinde at anvende den på din ryg eller din nakke. Disse måtter kan nemlig fås i flere forskellige størrelser, alt afhængigt af, om man har brug for akupunktur af ryg eller nakke.

Hvis du føler, at du har brug for at få akupunktur på både nakke og ryg, er der naturligvis også mulighed for at finde måtte, der kan klare dette. Det vidner dog om, at det er et aspekt, du er nødt til at tage stilling til, inden du går på jagt efter din nye pigmåtte.

Med eller uden pude

Du skal også overveje, om du vil have en måtte med eller uden pude. Rigtig mange tænker, at man skal vælge en model med pude, da det øger komforten. Det er dog kun én af årsagerne til, hvorfor det giver mening at vælge en akupressurmåtte med pude.

Er måtten udstyret med en pude, så får du nemlig også mere fleksible rammer for dine øvelser, eftersom puden sikrer, at du får mulighed for at lave afspændingsøvelser til nakke- og skulderpartiet, hvilket medfører, at du kan få endnu mere effekt ud af din sømmåtte.

Det er dog ikke alle, der mener, at det er noget, de har brug for. Brug derfor lidt tid på at overveje, om du mener, at det vil noget, du kan få gavn af. Det er sjældent meget dyrere at vælge en akupressurmåtte med pude, hvorfor du ikke skal lade økonomien styre det.

Farve og design

Om end det ikke er noget, der er afgørende for, hvor effektiv en måtte, der er tale om, er farve og design naturligvis også noget, du skal overveje. I denne forbindelse er der ikke noget, der som sådan er rigtigt eller forkert, da det afhænger af dine egne præferencer.

I og med, at udvalget af de populære akupressur måtter er både stort og differentieret, skal du ikke være bekymret for, hvorvidt det byder på noget, der falder i din smag. Det er gældende, uanset hvilke præferencer du har, når det kommer til farver og design.

Der er mange fordele ved en pigmåtte

Har du overvejet at købe en pigmåtte, men er du ikke overbevist? I så fald bør du læse nærmere om de mange fordele, der er forbundet med brugen af en pigmåtte.

I denne sammenhæng er det selvfølgelig vigtigt at understrege, at der ikke blot er tale om salgssnak fra producenterne af akupressurmåtterne. Fordelene, der beskrives herunder, er der derimod videnskabeligt beviste.

Smertelindring

Først og fremmest er det værd at fremhæve, at du ved hjælp af en række øvelser er i stand til at minimere dine muskelspændinger. Dermed kan du bruge din akupressurmåtte til at slippe af med blandt andet spændingshovedpine, nakkesmerter og deslige.

Derfor kan en sådan måtte vise sig at være et særligt godt køb for dig, der har et meget stillesiddende kontorarbejde. Stirrer du på en PC-skærm hele dagen, kan det nemlig give smerter i nakken, hvilket du kan afhjælpe ved hjælp af en pigmåtte.

Bedre søvnkvalitet

Rigtig mange danskere døjer med søvnproblemer. Desværre er det ikke alle, der får gjort noget ved det. Er du villig til at forsøge at gøre noget ved det, kan du med fordel prøve at eksperimentere lidt med en pigmåtte.

Med pigmåtten kan du nemlig give din krop bedre betingelser for at slappe af, ligesom du kan afhjælpe mange af kroppens spændinger. Har du succes med at få kroppen til at koble fra, vil det også føre til, at du får en bedre søvn om natten.

Forebygger stress, angst og spændinger

Har du en travl hverdag, hvor du sommetider kan mærke stressen komme snigende? I så fald kan en akupressurmåtte også være for dig. Den er nemlig i stand til at give en forebyggende behandling af både stress og angst.

Sørger du ikke for at forebygge stress og angst, er det noget, der på sigt vil kunne ende med at give dig fysiske symptomer i hverdagen. Det vil især komme til syne i form af muskelspændinger. Dette kan du dog afhjælpe med en pigmåtte.

Hvordan kan man bruge en akupressurmåtte?

Der er mange, der tror, at man kun kan bruge en akupressurmåtte til ryggen. Det er dog slet ikke tilfældet, om end det er dét, de oftest blive brugt til. Hvis du er i tvivl om, hvad du egentlig vil kunne bruge måtten til, skal du blot læse med herunder.

1. Ryg

Hvis du vil bruge den til din ryg, skal du lægge din måtte på en plan overflade, hvorefter du selv skal lægge dig med ryggen på måtten. Dermed giver du de små pigge lov til at arbejde mod din kropsvægt. Dette hjælper dig med at  afhjælper smerter i ryggen – især i rygraden.

2. Mave

Du kan også bruge den til din mave. Hvis du gør det, så skal du have den liggende på en plan overflade, hvorefter du skal lægge dig ned på maven. Når du gør det, er det vigtigt, at du enten har dine hænder under dit ansigt eller placerer dit ansigt uden for måtten.

Ved at bruge en akupressurmåtte til at stimulere din maveregion, er du faktisk med til at sætte mere gang i dit stofskifte. Derudover kan det også være med til at forbedre din åndedrætsmuskulatur.

3. Kæbe

Oplever du sommetider, at du har smerter i kæben i forbindelse med stress eller lignende? I så fald er det oplagt, at du prøver en øvelse på din pigmåtte, hvor du lægger din kind mod måtten. Det vil nemlig føre til, at du får løsnet op i spændingerne omkring kæbe og nakke.

Det er dog vigtigt at påpege, at det ikke er sikkert, at det er noget for dig, da den stikkende fornemmelse godt kan virke voldsom mod din hud i ansigtet. Føler du, at det stikker for voldsomt, kan du forsøge at lægge et tyndt lag stof mellem pigge og hud.

4. Lænd

Hvis du oplever, at du sommetider har smerter i lænden, kan du prøve at placere din måtte på en stol, hvorefter du læner dig godt tilbage mod den. Det giver en bedre effekt på din lænd, end hvis du lægger dig ned på måtten, mens den ligger på gulvet.

Det er naturligvis noget, der vidner om, at du kan bruge den til op til flere formål. Når det er sagt, så skal der dog ikke være nogen tvivl om, at de fleste bruger deres akupressurmåtte til at opnå effekt på deres ryg.

Hvor tit kan jeg bruge min akupressurmåtte?

Faktisk er det op til dig selv, hvor ofte du vil bruge din akupressurmåtte. Der er nemlig ikke nogen egentlige regler for, hvor ofte man kan benytte den.

Typisk vil du med to til fire ganges brug om ugen kunne opnå de ønskede resultater. Det er dog ikke sikkert, at du skal lægge ud med fire gange om ugen, hvis du ikke tidligere har gjort brug af en akupressur måtte.

Hvis det er første gang, du skal prøve at lægge på en pigmåtte, bør du starte roligt ud. Du bør starte med at ligge på måtten i 10-20 minutter, hvorefter du på sigt kan udvide.

Giv denne post en karakter

Okklusionsbånd

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Pleje