Træning og fitnessTræningsudstyr

Vippebræt

0

Du behøver ikke at investere en formue i træningsudstyr, du kan bruge til balancetræning. Den mest effektive balancetræning får du nemlig med et vippebræt, som kan fås til en overkommelig pris. Derfor er det også et meget populært træningsredskab.

Hvad er et vippebræt?

Man kan finde vippebræt i et hav af forskellige udformninger. Der er dog en klassisk model, som går meget igen. Den kan bedst beskrives som en stor, rund plade, der er blevet udstyret med en halvkugle under.

Det er selvfølgelig den halvkugle, der sidder under pladen, der medfører, at du kan træne på det. Det gør nemlig, at du får et meget simpelt, men også meget effektivt træningsredskab, der er skabt specifikt med henblik på balancetræning.

I og med, at undersiden af brættet er blevet udformet på denne måde, medfører det nemlig, at du har svært ved at holde brættet lige, når du står på det. Derfor skal du kæmpe for at holde balancen, hvilket er med til at styrke din balanceevne.

Brættet er lavet på en sådan vis, at uanset hvilken retning, du ender med at vippe det, så er der en risiko for, at du vælter af. Man skal naturligvis sørge for, at brættet ikke rammer gulvet, hvorved du får trænet balanceevne, da brættet ikke har noget at støtte på.

Hvad kan man træne med et vippebræt?

Som der også er givet udtryk for herover, er det i høj grad din balanceevne, der bliver trænet, når du bruger et vippebræt. Det er naturligvis også derfor, at det blandt mange er kendt som et balancebræt.

Derudover sikrer træningen dog også, at du får forbedret både din koordination og din reaktionsevne. Begge dele vil nemlig blive sat på prøve, når du står på brættet, hvilket skyldes dets udformning, som udfordrer dig, selvom du blot prøver at stå helt stille.

Ikke nok med det, så vil du faktisk også få styrket dine ben, når du træner på et balancebræt. Det er dog især dine knæ og dine ankler, der vil blive aktiveret, hvilket selvfølgelig har flere fordele.

En af de mest afgørende fordele ved dette er, at vippebrættet faktisk også kan bruges til genoptræning. Med tiden er det blevet et meget populært redskab i forbindelse med genoptræning efter enten en skade eller en operation.

Sådan træner du på et vippebræt

Man kan bruge vippebrættet på et hav af måder. Derfor kan det også virke vanskeligt at finde ud af, hvordan man egentlig bruger det bedst. Bruger man ikke sit vippebræt ordentligt, vil man nemlig ikke få det optimale udbytte ud af det.

Herunder bliver du præsenteret for de to grundøvelser, som er det, man oftest vil bruge sit vippebræt til:

Øvelse #1:

Når du skal udføre denne øvelse, skal du stå med begge fødder på dit vippebræt. Herefter skal du køre kanten af brættet rundt på jorden, men du skal hele tiden sørge for, at kanten ikke slipper underlaget.

Det er vigtigt, at du forsøger at komme hele vejen rundt på så rolig og kontrolleret vis som muligt. Det kan lyde som en ganske simpel øvelse, men når du først giver dig i kast med den, går det op for dig, at det faktisk er svært.

Kør desuden også begge veje rundt med dit vippebræt. Kør først i den ene retning i et stykke tid, og kør derefter i den anden retning. Det er meget vigtigt, at du hele tiden har fokus på, at det skal være dig, der bevæger brættet, og at det ikke er brættet, der bevæger dig.

Øvelse #2:

I denne øvelse skal du stå med dine fødder nogenlunde parallelt på brættet. Dernæst skal du give dig i kast med at vippe lige frem og tilbage. Du skal forsøge at kontrollere denne bevægelse, så du undgår at brættet klasker i gulvet.

Når du føler, at du har fået god kontrol over at vippe frem og tilbage, kan du forsøge at udføre den samme øvelse, hvor du i stedet vipper fra side til side.

I takt med, at du bliver bedre til at bruge dit vippebræt, kan du forsøge at placere dine fødder så bredt som muligt på brættet. Formålet med dette er, at du blot skal balancere på kuglen, uden at kanten på noget tidspunkt rører jorden.

Du skal forsøge at blive stående i lige så lang tid du kan. Føler du ikke længere, er der noget af dette, der kan udfordre dig, så bør du forsøge at udføre alle øvelserne med lukkede øjnene. Det vil nemlig gøre alle dem tre meget sværere.

Hvordan vælger man det rette vippebræt?

Har du besluttet dig for, at du gerne vil købe et vippebræt, har du måske allerede været i gang med at se nærmere på dine muligheder. Har du det, er der også en god chance for, at du har observeret, at du har et hav af valgmuligheder.

At du har det, er naturligvis en fordel, da det sikrer, at udvalget også gemmer på et vippebræt, der er ideelt for dig. Det kan dog være svært at finde frem til netop dette bræt. For at gøre det lettere, bør du dog gøre dig en række overvejelser:

Hvilket materiale skal det være lavet i?

Når du skal købe et vippebræt, er der mange ting, der er vigtige at have med i dine overvejelser. Et af de vigtigste aspekter er dog at overveje, hvilket materiale, det skal være lavet i.

Som regel kan du vælge mellem enten plastik eller træ. Der er både fordele og ulemper ved begge dele, hvorfor det handler om at vælge ud fra dine egne præferencer. Langt de fleste ender dog med at købe et vippebræt, der er fremstillet i plastik.

Der er flere grunde til, at plastik er det mest populære valg. Det handler dog især om, at du får et slidstærkt brugt med en lav vægt. Dertil er de fleste af dem også blevet udstyret med en skridsikker overflade, der sikrer, at man står bedre fast, når man står på brættet.

Hvor stort skal det være?

Du kan også få vippebrættene i et hav af størrelser. Derfor er du nødt til at overveje, hvor stort et vippebræt du vil have. Her er der flere ting, der skal være i fokus, men det er dog især størrelsen på dine fødder. Jo større dine fødder er, jo større skal dit bræt også være.

Selvom man kan få et vippebræt i flere forskellige størrelser, vil du dog opleve, at de fleste har en diameter på mellem 35 cm og 50 cm. Det er et spænd, som er passende for de fleste, hvorfor der kun er få modeller, der har en større eller mindre diameter.

Hvor meget må det koste?

Prisen er også et aspekt, du er nødt til at tage op til overvejelse. Der er nemlig stor forskel på, hvad de koster. F.eks. kan du sagtens få et vippebræt til blot 100 kr., men du kan også købe dig et vippebræt, der vil koste dig mere end 1.000 kr.

Der er flere ting, der gør, at et vippebræt er dyrt. Som regel er det dog grundet en højere kvalitet og brug af solide materialer. Vil man gerne have glæde af sit vippebræt i mange år, kan det derfor ofte godt betale sig at vælge en af de dyrere modeller.

Giv denne post en karakter

Bodypump sæt

Tidligere artikel

Kettlebell – Se eksperternes valg

Næste artikel

Du kan måske også lide