Et knæbind kan tjene flere formål. De er nemlig udviklet til at kunne hjælpe med flere knærelaterede problemer, alt efter om og hvor dit knæ er beskadiget. Af denne grund er der også store forskelle på de forskellige knæbind.
Hvad er et knæbind?
En knæbind er naturligvis ikke et hvilket som helst bind. Derimod er der tale om en særlig form for støttebind, der er udviklet til at kunne bruges ved knæskader. Det kan dog også tages i brug i forbindelse med smerter i eller overbelastning af knæet.
Ved at gøre brug af et knæbind, kan du opnå en lang række fordele. En af de mest markante fordele er dog, at du kan lindre den smerter, du har i knæet, såfremt du har pådraget dig en skade eller på anden vis har beskadiget dit knæ.
Et sådant bind er dog ikke kun i stand til at lindre smerte. Det har nemlig også en evne til at støtte dit knæ, hvilket er medvirkende til, at du kommer din hurtigere over din skade. Derfor bliver det også anvendt af rigtig mange sportsfolk, hvis de pådrager sig en skade.
Ydermere er det også et bind, der er i stand til at forebygge mindre skader. Det er dog ikke noget, der skal tolkes som, at man skal gå med det hele tiden, hvis du vil være sikker på at undgå skader. Det er nemlig ikke det, der er pointen med et knæbind.
Når du skal købe dit knæbind, er det vigtigt at vælge det rette. Når du skal vælge, er det vigtigt, at du vælger ud fra dine egne behov. Det er dog mindst lige så vigtigt, at du bruger det korrekt, da der ellers er en risiko for, at du ender med at gøre skaden værre.
Hvordan virker et knæbind?
Dit knæ fungerer som et bindeled mellem lår- og skinnebensknogle. Det betyder også, at dit knæ er i farezonen for at blive udsat for lidt af hvert. Du kan både opleve vendinger, vrid, fald og slag, der alt sammen kan ende med at føre til skader i knæet.
Af denne grund kan en knæskade også være opstået på et hav af måder. Det kan være sket i forbindelse med et fald, men det kan dog også blot være som følge af en uventet bevægelse. Dertil er der rigtig mange, der pådrager sig skader i knæet i forbindelse med sport.
Det er især i forbindelse med sport, er der er forskellige knæskader, der kan opstå. Det kan være i form af menisk-, ledbånds- eller korsbåndsskader. Det er nemlig nogle af de mest sete knæskader, men er dog ikke de eneste typer skader, man kan pådrage sig.
Knæbind bruges ofte til sport
I og med, at det ofte er i forbindelse med sport, at folk pådrager sig skader i knæet, er det ofte også under sportsudøvelse, at folk bruger et knæbind. Er din plan med knæbindet, at du skal bruge det under sport, er der derfor intet problem forbundet med dette.
Når et knæbind bliver brugt i forbindelse med sport, bruges det til at give en let støtte og aflastning ved forskellige gener. Det kan være ved gener, der er opstået som følge af en forvridning, muskel- og fibersprængning eller derimod en forstuvning.
Bindet har til formål at give varme, og det er netop ved at give varme og kompression til knæet, at det fungerer. Det er nemlig medvirkende til, at blodgennemstrømningen bliver forøget. Det kan hjælpe med både smertelindring og restitution.
Når bindet er i brug, vil det også hjælpe dig med at udføre mere kontrollerede og stabile bevægelser. Det er bestemt også et vigtigt aspekt ved brug af bindet, da de stabile og kontrollerede bevægelser mindsker risikoen for, at din skade bliver forværret.
Hvordan vælger jeg det rette knæbind?
Når du skal vælge et knæbind, er det vigtigt, at bindet egner sig til det tiltænkte formål. Du skal derfor være sikker på, at du investerer i et knæbind, der rent faktisk kan hjælpe dig med det problem, du har med dit knæ.
Er det første gang du skal købe et knæbind, er det dog ikke sikkert, at du ved, hvordan du skal bære dig ad med at sikre dette. Er det noget, du er i tvivl om, bør du blot læse med herunder. Her kan du nemlig blive klogere på, hvordan du finder det rette knæbind.
På trods af, at knæbindene adskiller sig på baggrund af flere forskellige punkter, er det primært tykkelsen, der er afgørende. Når du skal købe dit knæbind, er det derfor en god idé, at du starter med at vælge ud fra tykkelsen på de forskellige bind.
3 mm: Til udholdenhedssport
Knæbind med en tykkelse på 3 mm egner sig bestemt ikke til alle formål. Det er dog et rigtig godt valg for motionister og atleter, der dyrker en form for udholdenhedssport. Derfor er det også et godt valg for dig, der ofte løber længere ture.
Årsagen til, at det er et godt valg i disse henseender er, at det er et let knæbind. Det gør, at det er et perfekt bind til diverse former for udholdenhedssport. Til sådanne sportsgrene ønsker man nemlig ikke at belemre sig selv med tungt og besværende udstyr.
Et knæbind, der har en tykkelse på 3 mm har dog også sin begrænsninger. Det er ganske vist i stand til at give støtte, når brugeren er ved at blive træt. Her hjælper det med at sikre, at kontrollen over knæbevægelser bevares, men det giver f.eks. ikke en stor grad af kompression.
5 mm: Til forskellige aktiviteter
Vælger du i stedet et knæbind, der har en tykkelse på 5 mm, vil det kunne tjene andre formål. Det er nemlig lavet med henblik på at kunne hjælpe brugeren i forbindelse med et hav af forskellige type træning, hvor der er et behov for bevægelighed og støtte.
Derfor er det også et knæbind, der kan bruges til de fleste sportsgrene. Hvad enten du ofte tager på lange løbeture eller blot ønsker ekstra støtte til dit knæ, når du er i fitnesscentret, kan et sådant knæbind være et godt valg.
Det betyder, at knæbind i denne tykkelse er det gennemsnitlige valg. Det er nemlig et bind, der kan bruges i mange forskellige henseender, og derfor også kan opfylde de flestes behov.
7 mm: Til tungere aktivitet
Vil du gerne have et tykkere knæbind? I så fald er det muligt at vælge bind med en tykkelse på 7 mm. Et sådant knæbind giver en kraftig stabilisering, der er velegnet til tunge løft. Samtidig bliver det brugt til at give ekstra støtte ved genoptræning.
Det tykke knæbind bruges primært af vægtløftere, da de har brug for ekstra støtte til deres knæ, når de laver tunge løft. Det betyder dog ikke, at vægtløftere er de eneste brugere af dem. Der findes også mange motionister, der laver tunge løft i fitnesscenteret, der kan have brug for mere støtte.
Tykkelsen på et sådant knæbind giver et meget tydeligt receptivt input. Derudover giver det også en øget opmærksomhed på knæet. Det medfører, at både kortere og tungere aktiviteter bliver udført på mere præcis og sikker vis.
Hvad koster et knæbind?
Det er svært at give et konkret svar på, hvad et knæbind koster. Der er nemlig stor forskel på priserne på dem. I og med, at der er stor forskel på priserne, adskiller de sig naturligvis også fra hinanden på op til flere andre punkter.
Du kan sagtens købe et knæbind, der ikke koster mere end 50 kroner. I den anden ende af skalaen kan du dog også få knæbind, der koster mere end 1.500 kr. Det vidner om, at der er uhyre stor forskel på priserne på de knæbind, du finder på det danske marked.
Når du skal investere i et knæbind, er det vigtigt, at du har fokus på at vælge et bind, der passer til dit behov. Det vil sige, at det skal give den mængde støtte og kompression du har brug for, alt afhængigt af, hvordan du har beskadiget dit knæ.
Derfor er det slet ikke sikkert, at du har brug for et af de helt dyre knæbind. Det er dog kun i ganske få tilfælde, at det er værd at købe et af de billigste bind. De er nemlig sjældent i høj kvalitet, og giver derfor heller ikke meget støtte eller kompression.
Hvor meget og hvor længe skal et knæbind bruges?
Der findes ikke en specifik mængde tid for, hvor lang tid et knæbind skal bruges. Det er nemlig individuelt, eftersom det er din egen situation, der afgør, hvor hyppigt og hvor intenst, dit knæstøttebind skal være i brug.
Derudover afhænger det også af typen af støttebind. Er det et mildt bind, der har et forebyggende formål, kan du nøjes med at bruge det i forbindelse med fysisk aktivitet. Det vil sige, at det er tilstrækkeligt at bruge det, når du føler, at der er et behov for det.
Her er det dog vigtigt at understrege, at det er vigtigt, at du indimellem sørger for at lade muskulaturen i og omkring knæet arbejde uden støtte. Hvis du ikke gør det, vil du nemlig ende med at gøre leddene og muskulaturen svagere.
Hvad det vil sige er, at det er en god idé, at du bruger dine knæstøttebind til forebyggende formål, når du dyrker sport eller laver fysisk krævende arbejde. Det omfatter også, hvis du udfører en form for krævende arbejde derhjemme eller på dit job.
Forholder sig anderledes for knæbind med skinner
Skal du bruge et knæbind, fordi du har pådrage dig en alvorlig skade eller har gennemgået en operation, er behovet anderledes. I et sådant tilfælde vil du skulle bruge et indgribende knæstøttebind med skinner.
Et sådant knæstøttebind skal bruges i den tid, hvor du kommer dig over din skade. Det kan dog også bruges i de situationer, hvor du har brug for yderligere stabilitet. Der er nemlig tale om et knæbind, der er udviklet specifikt til et behandlende formål.
Bruger du et knæbind i neopren, må det maksimalt bæres i tre timer ad gangen. Du skal nemlig skåne dine knæ, når de bliver udsat for stor belastning. Dertil er det også vigtigt, at de får friheden til at udvikle styrke og stabilitet, uden brug af knæbindet.