Værktøj

Rundsavsklinge. Se bedste modeller og priser på nettet

0

Selv den bedste rundsav er ikke bedre, end den klinge, der sidder i den – og der er virkelig stor forskel på de mange klinger. Faktisk er der så stor forskel på dem, at det kan overraske selv den mest erfarne håndværker.

Hvis en rundsav er forsynet med store tænder, arbejder den hurtigt. Er den i stedet forsynet med små tænder, giver den et finere snit. Det er dog en kende mere avanceret end dette, men det er den grundlæggende forskel på rundsavsklinger med hhv. store og små tænder.

Hvad skal man kigge efter, når man vælger rundsavsklinge?

Når du skal købe en rundsavsklinge, er der flere faktorer, der har betydning. Derfor er det også vigtigt, at du aldrig blot vælger en vilkårlig klinge. Gør du det, er der ganske enkelt for stor risiko for, at du træffer et forkert valg.

Hvis du har en forkert klinge på din rundsav, får du ikke det resultat, du ønsker at opnå. Det gør sig gældende, hvad enten du vil have et fint snit, et hurtigt resultat e.l. Derfor er det vigtigt, at du tager dig god tid til at vælge din klinge, så du er sikker på, at det er den korrekte klinge, du har valgt.

Har du ikke før indkøbt en rundsavsklinge, er det dog ikke sikkert, at du ved, hvad du skal holde øje med. Det er i særdeleshed nedenstående, der er vigtigt at holde øje med.

  • Størrelse: Det er vitalt, at du køber en klinge i den rette størrelse, da savens omdrejningstal er tilpasset klingens størrelse. Derfor er det vitalt, at den har den samme diameter, som det, der er stemplet på din rundsav. I den rigtige sav får tænderne på klingen det rette tempo.
  • Centerhul: Det er også meget vigtigt at sikre, at du får købt en klinge med et centerhul, der passer stramt til savens spindel. Hvis ikke dette er tilfældet, kan du risikere, at du ender med at ødelægge både klinge, materiale og lemmer. Hvis der er brug for at gøre hullet mindre, skal du bruge reducerringe til formålet. Ringene skal dog passe præcist og må ikke være tykkere end selve klingen.
  • Tandantal: Når du skal købe en klinge til din rundsav, skal du også være opmærksom på antallet af tænder. Dertil skal du også have fokus på størrelsen af dem. Groft sagt giver klinger med få og store tænder hurtige og grove snit. De store U-formede mellemrum er med til at sikre, at klingen går fri, og at spånerne bliver kastet ud. En klinge med små tænder giver et finere snit, men kan ikke save på langs af træets fibre.

Rundsavsklinge 216 mm

Rundsavsklinge 254 mm

Nogle rundsavsklinger er mere almindelige end andre

Det er ikke alle rundsavsklinger, der er lige udbredte. Det er dog ikke ensbetydende med, at det er en af de udbredte modeller, der er den rette løsning for dit vedkommende. Af denne årsag er det naturligvis vigtigt, at du sørger for at vælge klinge med stor omhu.

Hvis ikke du vælger med omhu, er der for stor en risiko for, at du ender med at vælge en klinge, der ikke er egnet til din sav eller dit formål.

Er dit formål ikke noget synderligt specielt, er der dog en god chance for, at det er en af de mest almindelige klinger, der også er den rette for dig. Herunder kan du læse en nærmere beskrivelse af de fire mest almindelige rundsavsklinger.

Rundsavsklinge til meget grove snit

Her er der tale om en klinge, der er forsynet med 24 tænder. Det er en klinge, der er udviklet til at blive brugt til meget grove snit på tværs og på langs i både hårdt og blødt træ. Desuden bliver den ofte brugt, hvis der skal skæres i enten bygningstømmer, spånplader eller forskallingsbrædder.

Rundsavsklinge til hurtige grove snit

Hvis du vælger en sådan klinge, så får du en klinge, der er udstyret med 36 tænder, der både kan bruges til at save på tværs og på langs. Det er den desuden i stand til at gøre i både blødt og hårdt træ. Er især egnet til at skære i spånplader, bygningstømmer og tag- og gulvkrydsfiner.

Rundsavsklinge til fine, rene snit

En sådan klinge er udstyret med intet mindre end 48 tænder, der bliver brugt til at save fine og rene snit i både træ og krydsfiner, møbelplader spånplader lamineret på én side. De egner sig bedst til at lave snit på tværs af fiberretningen.

Rundsavsklinge til meget fine snit

Hvis du har brug for at lave meget fine snit, skal du bruge en klinge med 60 tænder. Med en sådan klinge kan du være sikker på at opnå fine snit helt uden flossede kanter. Det kan du endda lave i både finer, møbelplader, spånplader med laminat på begge sider, MDF og parket- og laminatgulve.

Hvad er dit formål?

Når du skal købe en rundsavsklinge, skal du selvfølgelig have fokus på at købe en klinge, der egner sig til det formål, du skal bruge den til.

En rundsav kan bruges til at save i et hav af materialer, men det kræver dog, at klingen også er det. Hvis du vil save i gasbeton, er det derfor en helt anden klinge, der skal bruges, end hvis du har brug for at save i enten laminerede plader eller aluprofiler.

Herunder følger der en liste over nogle af de materialer, du kan skære i med en rundsav, hvis blot du har den rette klinge:

  • Bløde kunststoffer
  • Aluminium, messing, kobber og stål
  • Melamin, komposit og PVC
  • Blødt træ, hårdt træ, eksotisk træ, krydsfiner, laminatplader og finerbelagte plader
  • Decra, jernholdige materialer og konstruktionsstål
  • Til rene og flossefri tværsnit i massivt træ samt laminerede eller finerede plader
  • Byggeplader og gipsplader

Denne liste kan du bruge som tommelfingerregel til, hvilke klinger, der fungerer til hvilke formål:

  • Specialklinge med 12 tænder: Gasbeton, bygningstømmer og forskallingsbrædder med betonrester
  • Klinge med 18 tænder: Skæring på langs i massivt træ og tværskæring i kraftigt tømmer
  • Universalstålklinge med 24 tænder: Laminerede plader, møbel- og krydsfinerplader (giver et pænt snit uden opflosning) – kan også skære på tværs af åreretning
  • Klinger med 54 tænder: Kunststofmateriale, akrylplader og aluprofiler

Som det kan ses på listerne herover, er der stor forskel på, hvad du kan bruge en rundsavsklinge til. Derudover er der også stor forskel på, hvilke formål, de er bedst til. Det understreger, at det er uhyre vigtigt, at du sørger for at vælge en klinge, der er egnet til dit specifikke formål.

Af samme årsag er det også sjældent, at det er nok, at du kun har en enkelt klinge til din rundsav. Ved du eksempelvis, at den både vil blive brugt til at skære i aluprofiler og laminerede plader, er du nødt til at have minimum to forskellige klinger.

Hvor ofte skal du bruge rundsavsklingen?

Står du over for at skulle købe en ny klinge til din rundsav, er der – som sagt – flere ting, der er vigtige at tage højde for. Først og fremmest er det vigtigt at sikre, at den egner sig til det formål, du skal bruge den til.

Hvis den ikke gør det, er der nemlig ikke nogen grund til at købe den. Derfor er det også vigtigt, at du sørger for at tage højde for dette. Desværre er der mange, der glemmer det, fordi du tror, at man kan bruge en hvilken som helst rundsavsklinge til alle formål.

Til trods for, at det ville være let, hvis det var tilfældet, så forholder det sig desværre ikke sådan. Derfor er det meget vigtigt, at du ikke går på kompromis med dette, hvis du har planer om at købe en ny klinge til din rundsav. Det er gældende, uanset hvad du skal bruge den til.

Ligeledes er det også vigtigt at tage højde for, hvor ofte du skal bruge den. Hvis du skal bruge den ofte, er det nemlig vigtigt at sikre, at den byder på en høj kvalitet. Det sikrer nemlig, at du ikke skal være bekymret for, om den kan holde til, hvad og hvor ofte du skal bruge den.

Du kan finde rundsavsklinger i mange forskellige prisklasser og kvaliteter. Der er mange, der tror, at det bedst kan betale sig at købe de billige klinger, da de alligevel slides med tiden. Det er dog ikke tilfældet – det kan nemlig betale sig at købe en klinge i høj kvalitet, der kan holde til lidt af hvert.

Lad være med at gå på kompromis med dine rundsavsklinger

Som der også er givet udtryk for i starten af artiklen, så er selv den bedste rundsav allerede bedre, end den klinge, der sidder på. Derfor er det også meget vigtigt, at du ikke går på kompromis med den eller de klinger, som du har intentioner om at anskaffe dig til den.

På trods af, at det ikke er sikkert, at du har lyst til at bruge en masse penge på en klinge til din rundsav, er du nødt til at gøre det, hvis du vil have kvalitet. Har du købt en god og dyr rundsav, giver det ikke meget mening, at du sætter en billig klinge på, som ikke leverer optimale resultater.

Giv denne post en karakter

Worx hækkeklipper. Bedst i test 2023

Tidligere artikel

Elevationssenge 180×200. Find den mest populære elevationsseng

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Værktøj