Hvis du har planer om at købe en ny klinge til din rundsav, er der flere faktorer, der er vigtige at vælge ud fra. Derfor er det også vigtigt, at du tager dig god tid til at vælge blandt de mange muligheder, som du bliver præsenteret for på det danske marked.
Et af de aspekter, der især er vigtigt at holde øje med, er størrelsen. Du skal nemlig sikre, at du finder en rundsavsklinge, der har den rette størrelse. Den vil altid være angivet i form af diameteren. Køber du en rundsavsklinge på 216 mm, er diameteren af denne skive derfor 216 mm.
Vigtigt at købe en rundsavsklinge i den rette størrelse
Hvis du har i sinde at købe en klinge til din rundsav, er det vigtigt, at du er klar over, at der er en lang række ting, der skal være i fokus. Af den grund er det ikke nok at vælge en tilfældig klinge til din rundsav, fordi du tror, at det er et ideelt valg.
Et af de aspekter, der er vigtigt at have fokus, når du skal købe en rundsavsklinge, er størrelsen. Skal du købe en sådan klinge for første gang, er det ikke sikkert, at du ved, hvor stor en betydning størrelsen har, men det er bestemt ikke et parameter, du må undervurdere.
Desværre er der mange, der ikke helt ved, hvad de egentlig skal holde øje med, når de skal investere i en rundsavsklinge. Af denne grund er der mange af dem, der ender med blot at vælge en helt vilkårlig løsning. Det er dog ikke en god idé – uanset hvad du skal bruge den til.
Derfor er det vigtigt at vælge en rundsavsklinge i rette størrelse
Som der er givet udtryk for herover, er det uhyre vigtigt, at du sørger for at vælge en rundsavsklinge, der har den rette størrelse. Hvad det vil sige er, at den skal passe til din savs diameter. Gør den ikke det, så vil du ikke opnå det resultat, som du ønsker at opnå med den.
Det forholder sig nemlig således, at en rundsavs omdrejningstal er tilpasset savklingens størrelse. Derfor er det meget vigtigt, at diameteren på den valgte klinge er den samme, som den, der er stemplet på din rundsav.
Hvad det vil sige er, at du kun skal købe en klinge, der måler 216 mm i diameter, hvis du har en rundsav, der er stemplet med denne størrelse. Hvis du ikke har det, så skal du selvfølgelig sørge for at købe en rundsav, der faktisk har en sådan størrelse, da du ellers ikke kan bruge klingen.
For at sikre, at tænderne på klingen opnår det rette tempo, er du nødt til at bruge rundsavklingen på en sav i rette størrelse. Derfor skal der ingen tvivl være om, at det er særdeles vigtigt, at det ikke er et aspekt, du går på kompromis med, hvis du er på jagt efter en ny rundsavsklinge.
Hvad er formålet med din rundsavsklinge?
Der bør selvfølgelig ingen tvivl være om, at du skal tage dig god tid til at købe din rundsavsklinge. Der er nemlig stor forskel på de mange muligheder, der er at finde på det danske marked – og derfor er der også stor forskel på, hvad du kan og skal bruge dem til.
Af denne grund er det selvfølgelig også vigtigt, at du er bekendt med dit egentlige formål, før du køber din klinge. En klinge til en rundsav skal nemlig altid være købt med henblik på, hvad man skal bruge den til. De er nemlig blevet udviklet med fokus på vidt forskellige formål.
At dette gør sig gældende, er dog kun en klar fordel. Det er nemlig noget, der er med til at sikre, at du også kan finde frem til en rundsavsklinge, der egner sig specifikt til dit formål. Det gør sig gældende, uanset hvad du har intentioner om at bruge den til.
Hvis ikke du har den store erfaring med rundsave og klinge hertil, er det dog ikke sikkert, at du faktisk ved, hvad du har mulighed for at bruge den til. Herunder kan du se en liste over de formål, som du blandt andet kan bruge en rundsav til:
- Melamin, komposit og PVC
- Aluminium, messing, kobber og stål
- Byggeplader, gipsplader og bløde kunststoffer
- Rene og flossefri tværsnit i massivt træ, laminerede eller finerede plader
- Blødt træ, hårdt træ, krydsfiner, ensidede laminatplader og finerbelagte plader
- Decra, jernholdige materialer og konstruktionsstål
Som du kan se herover, så kan du bruge din rundsav til en lang række forskellige formål. Det kræver dog, at du har købt den rette rundsavsklinge. Vælger du en klinge med et forkert antal tænder, er det nemlig ikke sikkert, at du kan bruge den til, hvad du havde tænkt.
Du kan herunder finde en oversigt over tommelfingerregler, som du kan følge, når du skal vælge en rundsavsklinge i diameteren 216 mm, der passer til dit formål.
- En specialklinge med 12 tænder kan bruges til at skære i både gasbeton, bygningstømmer og forskallingsbrædder med betonrester
- En klinge med 18 tænder kan du derimod bruge til skæring på langs i massivt træ og tværskæring i kraftigt tømmer
- En universalstålklinge med 24 tænder kan bruges til at skære i både laminerede plader samt møbel- og krydsfinerplader – også på tværs af åreretning
- En klinge med 54 tænder kan du bruge, hvis du har brug for at skære i kunststofmateriale, akrylplader eller aluprofiler
Som du kan se herover, så er der stor forskel på, hvad du kan bruge de forskellige klinger til. Derfor er det også særdeles vigtigt at vælge med omhu. Et forkert valg af klinge kan nemlig resultere i, at du faktisk slet ikke kan bruge den. I et sådant tilfælde vil du blot have spildt dine penge.
Hvor ofte har du planer om at bruge rundsavsklingen?
Når du skal købe en rundsavsklinge, skal du selvfølgelig sikre, at det er en klinge, der passer til dine behov. Derfor er du også nødt til at tage højde for, hvor meget du skal bruge den. Hvis du kun skal bruge den i ny og næ, er der nemlig en god chance for, at dine krav ikke er helt så høje.
Hvis du ved, at du kommer til at bruge den ofte, eller du tilmed skal bruge den i professionel sammenhæng, så forholder det sig helt anderledes. Derfor er det bestemt også noget, der skal være en del af dine overvejelser, når du skal købe en rundsavsklinge – uanset hvilken størrelsen, den skal have.
I denne sammenhæng er det vigtigt, at det pointeres, at det ikke er alle klinger, der kan bryste sig af at være lige langtidsholdbare. Hvis du vil være sikker på, at du får fat i en klinge, der kan holde til at blive brugt, så er der ikke nogen vej udenom, at du bliver nødt til at betale for det.
Sammenhæng mellem pris og kvalitet
Som det også gør sig gældende i forbindelse med købet af et bredt spektrum af andre former for værktøj og tilbehør til håndværksmæssige opgaver, så er der sammenhæng mellem pris og kvalitet, når du køber en rundsavsklinge.
Vil du gerne vide dig sikker på, at det er en klinge, der kan bryste sig af en høj kvalitet, du har fået fat i, bør der ingen tvivl være om, du skal betale for det. Hertil er det dog også vigtigt, at det er gjort klart, at det er værd at betale for, da du ganske enkelt får en bedre klinge, ved at gøre det.
Omvendt er det dog også vigtigt, at du sørger for at overveje meget nøje, hvor meget, du kommer til at bruge den. Som der er givet udtryk for før, er der nemlig ikke nogen grund til at betale i dyre domme for en klinge af ypperste kvalitet, hvis du kun skal bruge den et par gange om året.
Det er en god idé at have flere klinger
Ved du, at du kommer til at bruge din rundsav til flere formål, er det sjældent, at du kan nøjes med en enkelt klinge. Derimod har du brug for flere klinger, for at sikre, at du har en klinge, der er specifikt udviklet til hvert af de formål, som du skal bruge din rundsav til.
I denne sammenhæng er der mange, der bliver en kende tilbageholdende, da de ikke ønsker at ofre for mange penge på flere forskellige rundsavsklinger. Er du en af dem, der helst vil undgå dette, kan det være nærliggende at tro, at du blot kan nøjes med en bunke billige klinger.
Det kan du som sådan også, men vælger du denne løsning, er du også nødt til at tage til takke med, at kvaliteten er minimal. Derfor er det sjældent værd at nøjes med at købe disse klinger.
Brug i stedet en kende mere på hver klinge, så du kan være sikker på, at du ender med at få fat i en række klinger i høj kvalitet. Det er en bedre investering på sigt, da de holder i længere tid og kan holde til mere slitage, end de billigere alternativer.