Et hygrometer kan vise sig at være en rigtig god investering. Med et sådant måleredskab kan du finde ud af, om der er for meget fugt i dit hjem. Mange er overbeviste om, at det ikke er tilfældet for dem, men faktisk har hele seks ud af ti huse problemer med fugt på grund af for dårlig udskiftning af luften.
For at finde ud af, om det også er et problem i dit hus, skal du have det rette udstyr. Det er selvfølgelig her, at et hygrometer kommer ind i billedet. Det er et effektivt måleredskab, der netop kan give dig en måling af fugtighedsniveauet i luften.
i samarbejde med PriceRunner
Hvad er et hygrometer?
Et hygrometer er en måler, der er i stand til at registrere luftens fugtighed. Den er i familie med mange andre måleredskaber, hvilket bl.a. omfatter barometer og termometer (der måler lufttryk og temperatur).
I Danmark kan vi bryste os af at bygge solide og velisolerede huse. Det er en fordel i de kolde måneder, hvor det er vigtigt at holde på varmen. Men får man ikke luftet nok ud, kan det vise sig at blive et problem, da det vil resultere i, at fugten ikke trænger ud. Derved er der risiko for vækst af skimmelsvamp o.l.
Et værktøj, der kan hjælpe dig med et bedre indeklima
Hvis luften først har taget til, er den ikke let at slippe af med igen. Faktisk kan det vise sig at være rigtig svært. Skimmelsvamp vil vise sig i form af mørke pletter på væggene, og er desuden usundt for mennesker. Det er dog især usundt for folk, der lider af lungesygdomme og astma.
Fugtigheden opstår på mange måder. Det gør det, når vi ånder og sveder, men også, når tøj tørres indendørs. Det er især i kælder, bryggers, badeværelse og de rum, der støder op til vådrum, at der kan ophobe sig fugt i stort omfang. Hvis det ikke lukkes ud af huset, ender det med at sætte sig i vægge som svamp.
Hvis du skal finde ud af, om du har et problem med fugtigheden i dit hjem, skal du bruge et hygrometer. Det er den klart mest effektive måde det på. Det sker via en sensor, der er indbygget i hygrometeret, som måler luftens relative fugtighed. Dette kaldes for RF-tallet og måles i procent.
Hvad er relativ fugtighed?
Relativ luftfugtighed er forholdet mellem den mængde vanddamp, der er i luften ved en given temperatur, og den mængde vanddamp, der teoretisk set vil kunne være i luften ved samme temperatur. Dette kaldes også for dugpunktet. Det er det punkt, hvor vanddampen begynder at tage form som vanddråber.
Mængden af vanddamp, der kan være i luften, stiger i takt med at temperaturen stiger. I og med, at vi måler den relative fugtighed i procent, er det ensbetydende med, at et RF-tal på 100 % er dugpunktet, hvor damp derfor vil tage form som vanddråber.
Står du over for at skulle købe et hygrometer, er det vigtigt at kigge efter, hvordan det måler luftfugtigheden. Den måde, der er beskrevet herover, hvor den måles i procent, kaldes for den relative fugtighed. Der er dog også modeller, der kan måle absolut luftfugtighed. Her måler den i gram vanddamp pr kubikcentimeter.
Men hvordan med man, om den relative luftfugtighed er for høj eller lav? Det er svært at sige, men det er en god tommelfingerregel at bruge, at vi mennesker har det bedste, når omgivelserne har en relativ fugtighed på mellem 30 og 60 %.
Hvordan vælger jeg et godt hygrometer?
I dag kan de fleste moderne hygrometre stort set det samme. Derfor er det også det visuelle aspekt, der står for en stor del af valget. Det betyder dog ikke, at der ikke kan være små forskelle i måleegenskaberne, for det kan der sagtens. Til husbehov er det dog sjældent noget, man skal bekymre dig som.
De fleste hygrometre til husbehov kommer desuden som en del af en vejrstation. Her kan du ikke blot aflæse luftfugtigheden, men også tid og temperatur. De fleste af disse leveres med en ekstra måleenhed, der skal placeres udenfor, hvilket medfører, at du også kan måle udetemperaturer mv.
Når alt kommer til alt, handler det faktisk mest om, hvordan du bruger dine aflæsninger. Hvis du blot har din vejrstation stående fast i stuen, er det jo kun der, at der måles luftfugtighed. I og med, at der i de fleste hjem vil blive skabt forskellige luftstrømme og kuldebroer, er du også nødt til at flytte rundt på måleinstrumentet.
Det betyder også, at der ikke er nogen gylden opskrift på, hvordan du vælger det rette hygrometer. Når alt kommer til alt, er det et personligt valg, og du skal derfor træffe dit valg med afsæt i egne behov, krav samt ønsker. Det er nemlig det, der definerer, hvorvidt du bliver glad og tilfreds eller ej.