vedligeholdelsesfrit hegn
BoligHave og terrasse

Vedligeholdelsesfrit hegn. Se anbefalede modeller

0

Et hegn kan bruges til mange formål i haven, hvorfor det også kan bringe mange glæder. Desværre kan det også føre besvær med sig, da der kan være meget vedligehold forbundet med det. Sådan forholder det sig i hvert fald, hvis du vælger et hegn i naturmaterialer.

Hvis du blot lader stå til, bliver dit hegn med tiden forfaldent og knap så kønt. Du er nødt til at skifte brædder og stolper, hvis de rådner. Du skal selvfølgelig også sørge for, at plankeværket males, og at der påføres træbeskyttelse.

Derudover er det også vigtigt, at du sørger for at rense det for både skidt og alger. Det vidner om, at man nærmest aldrig bliver færdig, for når du er færdig med den ene tjans, skal du i gang med den næste.

Når man vælger et hegn i naturmaterialer, kræver det en del at holde ved lige. Heldigvis forholder det sig således, at du faktisk ikke behøver at vælge et hegn i naturmaterialer. Der er nemlig adskillige muligheder for at købe et vedligeholdelsesfrit hegn, der tilbyder en bøvlfri afskærmning.

Hegn i kompostit

Vil du gerne undgå at bruge unødigt mange timer på vedligeholdelse af dit hegn, er komposit et oplagt valg. Derfor er det også et populært valg blandt de danske haveejere.

Komposittræ er et materiale, der er bestående af en kombination af træ, plastik, bindemiddel og farvestof. Det er naturligvis indholdet af plastik, der medfører, at materialer bliver mere modstandsdygtigt over for både vind og vejr.

I og med, at det fås i planker, er det også et materiale, der ligner træplanker til forveksling. I hvert fald indtil man kommer tættere på.

En af de klare fordele ved komposit er, at du får et stærkt, billigt og miljøvenligt resultat. Derfor er du garanteret, at det er et hegn, som du får glæde af i mange år.

Hertil er det dog også vigtigt at tilføje, at der også er ulemper ved komposit. Det falmer nemlig med tiden, uden at du kan gøre noget ved det. Det er vedligeholdelsesfrit, men alligevel rådes du dog til at vaske det en gang om året, så du kan holde skidt og alger væk.

Hegn i stål

Det er naturligvis også muligt at vælge rustfrit stål eller andre metaller, hvis du vil undgå for meget bøvl og vedligehold forbundet med dit hegn.

Materialerne kan nemlig bryste sig af at være yderst holdbare, ligesom du har mulighed for at få dem i mange forskellige former og udtryk. Derfor kan du selvfølgelig også finde et hegn i stål, der visuelt set appellerer til dig.

En løsning kan eksempelvis være en kombination af rionet og beplantning, da det er en rigtig pæn løsning. Her skal man dog være opmærksom på, at beplantning skal have en vis grad af pleje, hvorfor det vedligeholdelsesfrie aspekt ryger lidt af projektet.

Hvis du har i sinde at bruge stålhegn i haven, er det vigtigt, at det bliver gjort med omtanke og omhu. Du kan risikere at få en fornemmelse af at sidde i et fængsel, når du befinder dig i haven, hvis du gør det for voldsomt med stålhegnet.

Hegn i polyrattan

Flet af rattan var den højeste mode i gamle dage. I løbet af de seneste år har det på ny vundet mere og mere indpas i de danske haver.

I modsætning til sin organiske fætter, så er polyrattan lavet af plastik. Det er selvfølgelig en fordel, da det betyder, at det kan tåle det danske klima. Samtidig sikrer det også, at det ikke falmer, forgår eller slår sig alt for hurtigt.

I og med, at det i sagns natur er fletværk, er det mere egnet som et læhegn, end som et hegn i et skel. Det virker ikke helt så meget som en mur eller et plankeværk, hvorfor du kan fornemme, hvad der sker på den anden side af hegnet, hvis du sidder tæt på det.

Hegn i genbrugsplast

Hvis du gerne vil nærme dig noget, der er totalt vedligeholdelsesfrit, er det selvfølgelig et hegn med plastplanker, der er det rette valg.

Det skyldes, at plast er et materiale, der kan holde til en hulens masse tæsk. Desuden er det også et af de få materialer, der faktisk kan holde til at få en tur med højtryksrenseren. Det kan vise sig at være en særlig fordel, hvis du skal rense for alger og andet skidt.

Materialet er dog også en ulempe i sig selv, da det er et plastik, og det kan både ses og mærkes. Desuden er der også nogle planker, der vil have en tendens til at falme relativt hurtigt, hvilket kan være svært at rette op på.

Hegn i hærdet glas

Hvis du er på jagt efter et hegn, der kan bruges i skel, er det ikke sikkert, at et glashegn er det rette valg for dig. Det ville i hvert fald være et temmelig excentrisk valg hertil.

Leder du efter et hegn, der kan give dig læ, men uden at tage din udsigt, så kan et glashegn være en glimrende løsning. Matteret glas kan desuden også være en mulighed, hvis du ønsker at bibeholde dit privatliv, men samtidig også vil sikre, at der kommer lys ind på terrassen.

Vær dog opmærksom på, at der er flere ulemper ved at vælge et sådant materiale. Først og fremmest er det ikke til at komme udenom, at det ikke er det billigste valg. Glas er nemlig et halvdyrt materiale, og det er der ikke noget at gøre ved.

Ligeledes er der ikke så meget at gøre, hvis det går i stykker. Er det første gået i stykker, så er det gået i stykker. Hærdet glas er dog forholdsvis holdbart, hvis blot man undgår at sparke fodbolde og kaste diverse ting og sager på glasset.

Overvejelser inden du går i gang

Inden du går i gang med at sætte dit hegn op, er der flere ting, du bør undersøge først. Det er fx en rigtig god idé, at du får undersøgt, om det overhovedet er tilladt for dig at sætte et hegn op. Det er nemlig ikke alle steder man må det.

Der kan være ting i din lokalplan, der medfører, at du ikke er i din gode ret til at sætte et hegn op. Dertil kan det også være, at din grundejerforening har holdninger til det hegn, du ønsker at sætte op. Derfor er det naturligvis også noget, du skal sørge for at undersøge på forhånd.

Skal det stå i naboskellet?

Hvis du har et ønske om at opsætte et nyt hegn i naboskellet, er det også en god idé, at du tager en snak med din nabo, før du går i gang.

Hvis et hegn skal stå i naboskel, skal I være enige om, hvilket hegn, det skal være. Som udgangspunkt er det faktisk også en udgift, som du og din nabo skal deles om. Hvis du oplever, at det er svært at blive enig med din nabo, kan du konsultere hegnslove, så du ved, at du har dit på det rene.’

Går det helt galt, er I nødt til at have fat i hegnsynet. Det er en samling synsmænd, der har til opgave at afgøre hegnstviser, før det ender i en stor sag. Det koster lidt penge at gå denne vej, men det er dog hegnsynet, der afgør, hvem der skal betale udgiften hertil.

Der er dog en række generelle regler, man skal forholde sig til, hvis et hegn skal stå i naboskellet. Det må som udgangspunkt maksimalt være to meter højt, med mindre, at I er enige om, at det skal være højere end dette.

Sørg også altid for fat få målt din grundigt op, og undersøge de mange potentielle løsninger. Hvis der er højdeforskelle på din grund, bør du alligevel godt kunne finde en god løsning, som ender med at tage sig pænt ud, til trods for, at det går op og ned.

Lav stolperne ordentligt fra start

Hvis du på forhånd ved, at dit hegn ikke skal være specielt højt, kan du nøjes med stolpespyd. Hvis det bliver mere end en meter i hegnshøjde, skal du derimod have en ordentlig forankring, da det ellers ikke vil holde.

Når du har valgt dit hegn, kan du se, hvor stolperne skal være placeret i forhold til hinanden. Når du skal grave ud til dem, er det vigtigt, at de nedgraves til frostfri dybde. Det vil sige, at stolperne til dit hegn skal graves min. 90 centimeter ned i jorden.

Til denne opgave anbefales det, at du gør brug af et pælebor. Hvis det er et stort hegn, eller din grund er præget af hård jord, fås der også pælebor med motor. En sådan maskine kan du blot leje, da det næppe er noget, du vil få brug for igen på et senere tidspunkt.

Du skal også vælge, om du vil støbe stolperne fast med beton, eller du vil stampe dem fast med stabilgrus. Uanset hvilken løsning du vælger, er det uhyre vigtigt, at de står fast og er i vater. Husk også, at stolperne naturligvis være i et vedligeholdelsesfrit materiale.

5/5 - (1 vote)

Pladebukker

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig