havestue
BoligHave og terrasse

Havestue. Guide til bedste havestue til prisen

0

Der er mange, der gerne vil have en mindre tilbygning til deres hus, der primært består af glas, som egner sig til brug i løbet af forårs- og sommermånederne. De fleste kender dette som en udestue, men det kaldes også for en havestue. Der er ingen forskelle på dem, da det blot er to synonymer for den samme type tilbygning.

Hvis du selv har gjort dig tanker om at få opført en havestue, fordi du gerne vil have et overdækket sted, hvor du kan sidde ude i sensommeren, i løbet af foråret e.l., så har du mange muligheder. Derfor er det heller ikke nemt at finde den rette havestue for dit vedkommende, da der er mange parametre at tage højde for.

Havestue: Samlesæt eller bygge fra bunden?

Hvis du har et ønske om at opføre en havestue i forlængelse af dit hus eller rækkehus, er der flere parametre at tage højde for. En af de vigtigste ting at vurdere er, hvorvidt du ønsker at købe et samlesæt eller selv bygge den fra bunden. Sidstnævnte er naturligvis den mest omfattende løsning af de to muligheder.

Der er dog også fordele ved at bygge fra bunden. Det medfører nemlig, at du kan involvere en arkitekt, som kan tegne en havestue med afsæt i dine ønsker og udformningen af din bolig. Det er ikke muligt på samme vis, hvis du beslutter dig for at købe et færdigt samlesæt, men her er der dog en del penge at spare.

Når du skal vælge mellem de to muligheder, er der ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Derfor er det op til dig selv at vurdere, hvad du mener, der er den rette løsning for dit vedkommende. De fleste vælger dog et samlesæt, hvilket der især er to årsager til, at der er mange boligejere, der beslutter sig for at gøre:

  • Du kender udseendet på forhånd: Den første årsag til, at der er mange, der vælger et samlesæt er, at de kender udseendet på forhånd. De kan bestille det på nettet eller i et byggemarked, men i begge tilfælde har de set billeder først, hvorfor de ved, hvordan deres havestue kommer til at se ud.
  • Der er en del penge at spare: For mange handler det også om, at der er en del penge at spare, hvis man køber et samlesæt, i stedet for at få det lavet fra bunden. Hvis du gerne vil holde prisen på et nogenlunde sobert niveau, skal der ikke herske tvivl om, at det samlesæt er den rette løsning.

Det viser, at der er både fordele og ulemper ved begge valg. Som følge af dette, skal du sørge for at gøre op med dig selv, hvad du mener, er den rette løsning for dig. Her er der stor forskel på, hvad hver boligejer ser som værende den rette løsning. Det betyder naturligvis, at der er tale om en personlig vurdering.

Hvordan skal din havestue se ud?

Der er selvfølgelig ikke noget, der er rigtigt eller forkert i forhold til udseendet på din havestue. Det er helt op til dig, hvordan den skal se ud. Den skal naturligvis passe til dine egne præferencer, men det er dog også en god idé, at du har fokus på at finde en havestue, der rent faktisk passer til din bolig.

I og med, at der er tale om en tilbygning, der skal opføres i forlængelse af din bolig, gør du klogt i at sikre, at den faktisk passer til. Det er ikke alle havestuer, der gør det, hvorfor det selvfølgelig er noget, som du skal sørge for at tage højde for. Det er gældende, uanset om du vil købe et samlesæt eller bygge fra bunden.

Det er dog ikke alle, der husker dette, hvorfor de kun har fokus på at finde en havestue, der tager sig pænt ud i sig selv. Til trods for, at det kan være svært at visualisere, hvordan den konkrete udestue kommer til at se ud ved din bolig, er det vigtigt, at du forsøger så godt, som muligt.

Hvis den står i for skarp kontrast til selve huset, vil det sandsynligvis ende med, at du ikke bliver glad for det. Derfor er det naturligvis vigtigt, at du ikke går på kompromis på dette punkt. Føler du, at det er svært, kan du eventuelt involvere en arkitekt, der kan hjælpe dig med at finde den rette havestue.

Er der regler i forhold til opførelse af en havestue?

Hvad enten du har i sinde at få opført en opvarmet eller uopvarmet havestue, er der et krav om, at du søger en byggetilladelse. Derfor er det ikke nok at anmelde det til kommunen. Ansøgningen skal være skriftlig, og den skal både indeholde tegninger og beskrivelse af udestuens placering, opbygning og materialer.

Det er ikke tilladt at gå i gang med at opføre din udestue, før du har fået din byggetilladelse. Når arbejdet er udført, er det også et krav, at du færdigmelder det til kommunen. Dertil er det også vigtigt, at du er klar over, at en udestue tæller med i etagearealet.

Hvad det betyder er, at du allerede tidligt i forløbet skal sikre, at du ikke ender med at komme i konflikt med grundens bebyggelsesprocent. Normalt lyder denne på 30 procent i et parcelhusområde. Den er også en del af det samlede regnskab af bebyggelsesprocenten, hvorfor du skal angive den på din BBR-meddelelse.

Vil du renovere en gammel udestue?

Er der ikke tale om opførelse af en ny udestue, men har du derimod en gammel én, som du vil renovere, skal du først sikre, at den allerede er blevet anført på din BBR-meddelelse. Hvis den ikke er det, så skal du først tage kontakt til kommunen, før du begynder at begive dig ud i at renovere den.

Det er nemlig dig som boligejer, der har ansvaret for, at det altid er de rette oplysninger, der står angivet på din BBR-meddelelse. Det er også gældende, selvom du ikke har opført havestuen. Dertil skal du også sikre, at du overholder kravet om minimumsafstanden, der lyder på 2,5 meter til naboskellet.

5/5 - (1 vote)

Bosch Batterier. Stor guide med prissammenligning

Tidligere artikel

Terrassedør. Se eksperternes valg

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig