Afstandmåler
HåndværktøjVærktøj

Afstandsmåler – de mest solgte modeller

0

Hvis du ligesom mig går meget op i præcision i håndværk, anlægsarbejde og lignende, vil du vide, at der skal måles op med stor målesikkerhed for at opnå dette. Dog handler det stadig om, at opgaverne skal løses effektivt, da det er vigtigt at få noget for hånden. Disse to betragtninger taget in mente, har jeg valgt at give dig min viden om afstandsmålere, som er et præcist og effektivt værktøj.

 

Hvad er en afstandsmåler?

En afstandsmåler er en digital enhed, der let kan benyttes til at måle afstande med. Mange finder det nemlig upraktisk at skulle finde en tommestok, et målebånd eller lignende frem, hver gang der skal måles. Med en afstandsmåler kan du let og hurtigt få målt dine afstande, uden du skal til at rulle et målebånd ud.

Princippet bag en elektrisk afstandsmåler er laserteknologi og triangulering. Måden, det fungerer på, er, at der udsendes et fokuseret laserlys fra måleenheden til objektet, der skal måles til. Emnet vil så reflektere laserens lys tilbage, som måles af sensoren på måleenheden. Ved dette princip måles altså refleksionsvinklen, hvilket er den vinkel, lyset reflekteres med. På baggrund af dette beregnes afstanden til selve emnet meget præcist. Nogle målere vil kunne måle længere afstande end andre.

Metoden og teknologien bag dette er udviklet til at have en meget høj præcision. På de kortere afstande er er der en målepræcision på 2 mm. På de større afstande vil der være en lidt større afvigelse, men der er stadig tale om en præcision, der kan konkurrere med de manuelle metoder.

Ovenstående er en forsimplet forklaring, og der er naturligvis mange parametre i det. Dem vil jeg dog ikke komme ind på her, da det vil blive ganske indviklet at forklare. Jeg vil derimod fokusere mere på at forklare dig, hvad de benyttes til, og hvordan du finder den rette afstandsmåler til din situation, samt hvorfor det kan være en fordel at benytte afstandsmåleren frem for andre mere manuelle metoder.

Hvad bruger man en afstandsmåler til?

En afstandsmåler kan benyttes til et væld af forskellige opgaver. De kan benyttes i anlægsarbejde, hvor en terrasse skal forberedes, til anlægning af fortov og mange andre forskellige opgaver. Det er muligt at benytte dem til at måle længden på objekter til tømrerarbejde og meget mere. Afstandsmåleren kan benyttes til de ting, du vil kunne bruge en tommestok og et målebånd til.

Du kan måske frygte, at den digitale afstandsmåler er svær at betjene. Dette er dog ikke tilfældet. I dem er der implementeret en computer, og der laves hele tiden rækker af komplicerede beregninger, men det betyder ikke, at de ikke er lette at betjene. De fleste er udstyret med få knapper og har de nødvendige funktioner, så du hurtigt og let kan komme til at bruge afstandsmåleren. Det er vigtigt, da du skal kunne bruge den på lige fod med andre målemetoder.

En afstandsmåler er et meget alsidigt produkt, du kan bruge til mange forskellige opgaver. Jeg kan klart anbefale produktet, uanset om du skal bruge den til private opgaver eller til erhverv. Den kan forenkle mange af opgaverne og sørge for, at du måler mere præcist.

Hvis du måler meget og mange gange i løbet af en dag, kan jeg klart anbefale dig en løsning som denne. Den gør det meget lettere for dig at måle op, mens du med de fleste modeller kan måle over lange afstande, hvilket kan være udfordrende med andre metoder. Det er heller ikke et objekt, der i sig selv fylder så meget. Dermed er det et produkt, du vil kunne bære i din lomme på lige fod med andre typer af måleenheder. Derfor har du den lige ved hånden, og en opmåling tager ikke lang tid, hvorfor der er tale om et alsidigt produkt.

Dette bør du altid se efter

Der er nogle parametre, du altid bør have ajourført dig med, når du skal have fat i en afstandsmåler. Jeg har samlet 5 af de vigtigste punkter her, som du kan læne dig op ad, hvis du er på jagt efter en afstandsmåler. Disse fem punkter er nogle, jeg gerne havde kendt, inden jeg erhvervede min første afstandsmåler:

  1. Hvor lange afstande kan afstandsmåleren måle over? En tilfældigt udvalgt model har en måleafstand på 0,15 – 30 m. Derfor er det vigtigt, at du vælger en model, der kan måle over de afstande, du har behov for.
  2. Målenøjagtigheden er vigtig at overveje. Nøjagtigheden måles i +/- det antal af mm, der er nøjagtigheden. Det kan eksempelvis være +/- 2 mm, som svarer til, at der enten kan måles 2 mm for meget eller 2 mm for lidt på en måling. Det er dog en ganske fin præcision.
  3. Hvor længe kan afstandsmåleren bruges pr. opladning af eller udskift af batterier? Det kan eksempelvis være, at afstandsmåleren kan måle 10.000 målinger, inden der skal oplades eller udskiftes batterier.
  4. Hvor mange målinger kan enheden gemme? Nogle afstandsmålere kan gemme tidligere målinger. Derfor behøver du ikke at notere dem.
  5. Kan afstandsmåleren benyttes som lommeregner? Nogle af afstandsmålerne kan lave regnestykker med målingerne, og det kan være en god ting, hvis du har behov for det.

Fordele ved at bruge afstandsmåler i stedet for målebånd eller tommestok

Med disse 5 ting in mente kan du med mere knowhow vælge en afstandsmåler til løsning af dine opgaver. Men hvorfor egentlig gøre det frem for at bruge en tommestok eller et målebånd? Det er der forskellige årsager til. Det er der forskellige grunde til. Nogle af dem er oplistet her:

  • Du skal ikke bruge tid på at pakke tommestokken ud og ind.
  • Du er altid sikker på, at der måles i en lige linje.
  • Laserstrålen fra afstandsmåleren er altid helt lige – det er målebåndet eller tommestokken ikke altid.
  • Afstandsmåleren kan gemme målinger, hvorfor du ikke behøver at skrive dem ned.
  • Afstandsmåleren kan lave regnestykker med målinger, hvilket giver dig muligheder for at udføre arbejdet hurtigere og med mindre fejlmargin.

Nu håber jeg, at du er godt klædt på til at erhverve afstandsmåler.

Giv denne post en karakter

Køb af ny Tablet | Stor guide til, hvad du skal kigge efter

Tidligere artikel

DAB+ Radioer. Vi gennemgår de bedste og mest solgte

Næste artikel

Du kan måske også lide