Med en soundbar under fladskærmen, kan du vinke farvel til kedelig lyd, når du ser film. Hvis du skal have ordentlig lyd til dit fladskærms-TV, så er der ikke nogen vej udenom en soundbar. Heldigvis findes der et væld af glimrende soundbars på det danske marked. Det store udvalg kan dog gøre valget af den rette sværere.
Hvis du leder efter en ny soundbar, så er du kommet til det rette sted. Her på siden kan du finde inspiration til din kommende soundbar, da du herunder præsenteres for beskrivelser af nogle af markedets bedste. Der er derfor også gode forudsætninger for, at der herunder findes en model, der appellerer til dig.
Gode råd til købet af en soundbar
Hvis du er på jagt efter en soundbar (eller en lydsokkel, som de også kaldes i ny og næ), så er det ikke uden grund. For de fleste er det med henblik på at opnå en forbedring af lyden, der kommer fra dit TV. Derfor er det også vigtigt, at du ikke blot vælger en hvilken som helst soundbar, da den skal kunne levere en god lyd.
Som følge af dette, så giver det heller ikke mening at vælge en model, der er alt for billig. Du får ganske enkelt ikke en høj nok kvalitet, hvis du vælger at investere i en soundbar, der er for billig. Det vil blot medføre, at du ikke får en lyd, der er væsentligt bedre end dit TV, hvorfor din soundbar blot vil være en overflødig udgift.
Derfor er det en god idé at holde fokus på nogle af de lidt dyrere modeller. Ved at vælge en sådan model, så er du nemlig sikret, at du får en markant lydforbedring i stuen. Når du skal købe en soundbar, så er der typisk en sammenhæng mellem pris og kvalitet, hvorfor du ikke må have et for hårdt greb om din pengepung.
Skal den hænges op eller stå på et TV-bord?
Der er mange forskellige overvejelser, du skal gøre dig, når du skal investere i en ny soundbar. Én af de ting, du skal tage op til overvejelse, er hvorvidt du skal hænge den op eller du skal have den liggende på et TV-bord. Hvis dit TV hænger på væggen, så er den bedste løsning også at købe en soundbar, du kan hænge op.
Hvis du i stedet har dit TV stående på et TV-bord, så kan du være sikker på, at det er en bedre løsning at du investerer i en soundbar, der kan ligge ned. Det kaldes også for en lydsokkel. Nogle modeller kan dog bruges i begge sammenhænge, hvorfor det med en sådan model er op til dig selv at vurdere, hvad du foretrækker.
Vær også opmærksom på tilslutningsmuligheder
Det er ikke alle modeller, der kan bryste sig af at have lige mange tilslutningsmuligheder. Faktisk er den generelle udvikling gået i retning af færre og enklere tilslutningsmuligheder. Det er der flere årsager til, men det handler dog hovedsageligt om at en soundbar først og fremmest bruges med direkte tilslutning til TV’et.
Hvis du har et setup, hvor du gerne vil have lyd direkte fra eksterne lydkilder, som f.eks. en spillekonsol eller en bluerayafspiller, så kræver det at du har en soundbar med de nødvendige tilslutningsmuligheder. Det kan eksempelvis være HDMI, som bruges i de fleste tilfælde, men det er ikke alle modeller, der understøtter det.
Vil du have kunstig eller ægte surround sound?
Der skal ikke herske tvivl om, at en soundbar er et oplagt valg for de fleste almindelige brugere. Det er en enhed, der er nem at tilslutte og gøre brug af. Hvis du går meget op i HiFi-lyd, så er det dog ikke sikkert at du er villig til at nøjes med den “kunstige” surround sound, som de fleste soundbars leverer under brug.
Hvis du gerne vil have mere end dét, så kan du med fordel vælge et system, der kan udbygges med egentlig baghøjttalere. Det kan du få i flere sammenhænge, men i hver af disse skal du dog være opmærksom på at den ekstra lydkvalitet kommer til at koste dig. Du kan eksempelvis opbygge et system af Sonos-højttalere.
En kablet eller trådløs soundbar?
Det er de færreste soundbars, der er svære at sætte op og gøre brug af. Nogle af dem er dog nemmere at have med at gøre end andre. Der er f.eks. forskel på om de er kablede eller trådløse. Hvis du gerne vil have at det skal være så nemt som muligt, så anbefales det at vælge én af de trådløse muligheder på markedet.
Hvis den ikke er nødt til at være trådløs, så kan du også finde flere modeller, hvor du skal trække lidt kabler, for at få det til at fungere. Det er ikke nær så brugervenligt, men der kan dog være penge at spare, hvis du i stedet vælger en kablet soundbar. Der er ikke noget rigtigt eller forkert her, hvorfor det er op til dig selv.
I de fleste tilfælde er der dog tale om en minimal besparelse mellem trådløse og kablede modeller. Hvis det udelukkende er det økonomiske aspekt, du tænker på i denne sammenhæng, så er det ganske enkelt ikke værd at nøjes. En trådløs forbindelse gør nemlig opsætning og brugen af din soundbar markant nemmere.
Hvad bruger du primært dit TV til?
Når du skal investere i en soundbar, så bør du også overveje, hvad du egentlig bruger dit TV til. Der er stor forske på, hvordan de enkelte modeller er i stand til at gengive hhv. tale, musik og film. Derfor er det også noget, der er afgørende for dit valg af soundbar. Du skal nemlig vælge den model, der passer bedst til dig.
Hvis du ofte bruger dit TV til at spille kraftig musik eller hvis du ser mange film, så bør du vælge en soundbar med en ekstern subwoofer. Hvis der ikke følger én med, så bør det som minimum være muligt at tilslutte en. Det er nemlig noget, der kan gøre underværker for oplevelsen – særligt når du ser en actionfyldt film.
En spinkel soundbar kan af fysiske årsager ikke levere den fornødne bas, hvis der skal gengives basgange, trommer eller eksplosioner på naturtro vis. Derfor er det meget vigtigt, at du har fokus på dine egne behov i denne sammenhæng. Har du ikke fokus på dette, så kan det være meget svært at vælge den rette model.
Placeringen af din soundbar er vigtig
Hvis du ejer en soundbar, så er det din egen. Derfor kan du placere den, som du selv ønsker det. Hvis du vil det maksimale ud af den, så er du dog nødt til at placere den korrekt. Lyden fra en soundbar er ensrettet, så hvid du placerer den på siden af din siddeplads, vil lyden komme derfra, hvilket vil give en dårligere oplevelse.
Hvis du er i tvivl om placeringen af din soundbar, så bør du placere den lige under dit TV. Ved at gøre dette, så er du sikker på at få en naturlig lyd. Det er vigtigt, hvis du bruger dit TV til at se film. Hvis du kun skal bruge den til at lytte til musik, så er det ikke nær så vigtigt, om end det også ser bedre ud, at den er lige under TV’et.
De fleste, der vælger at investere i en soundbar, vælger dog at gøre dette, fordi de gerne vil have en god lyd, når de bruger deres TV. Det er forskelligt fra person til person, om de bruger deres TV til at se film, reality-tv eller tv-avisen. Det er dog særligt vigtigt, at den er placeret korrekt, hvis du primært ser film på dit TV.
Kvalitet koster – også når du skal have en soundbar
Du kan finde soundbars i mange prisklasser. Det kan dog ikke betale sig at investere i én af de helt billige modeller. Det er der flere årsager til, men det skyldes især at kvaliteten er for lav. Derfor er du bedre stillet ved at investere en kende mere, så du er sikker på at få en ordentlig soundbar – som med stort set alt andet.
Du kan sagtens finde en soundbar til cirka 1.000 kr. Blot fordi det er en lav pris, så er det dog slet ikke noget, der er ensbetydende med, at det er et godt køb. Faktisk vil det være et langt bedre køb, at du ofre et par tusinde mere, så du er sikret en god soundbar. Til dette, kan du finde god inspiration i artiklen herover.
Hvad koster en god soundbar?
Det er svært at give et klart svar på, hvad en god soundbar koster. Der er stor forskel på priserne på de mange modeller, du kan finde på det danske marked. Ikke nok med det, så er der også stor forskel på, hvad folk ser som værende en god soundbar. Faktum er dog at du er bedst stillet ved ikke at være alt for nærig i dit valg.
Du er ikke nødt til at betale op mod 10.000 kr. for en soundbar, på trods af at du kan finde flere soundbars, der koster både nær og over 10.000 kr. I sidste ende er det op til dig selv, hvor meget du er villig til at betale, men er dit budget for lavet, så skal du være indstillet på, at du er nødt til at nøjes på en række punkter.