Wienerstige
Værktøj

Wienerstige – Se eksperternes valg

0

Skal du arbejde i højderne, er en wienerstige praktisk. Jeg har selv flere typer i forskellige størrelser, og de kan virkelig være gode til at muliggøre arbejdet. Med en wienerstige er der nemlig ikke meget mere end dig selv, der sætter en grænse for ydeevnen!

Hvad er en wienerstige?

En wienerstige er, trods det lidt sjove navn, egentlig bare en konstruktion lavet af stiger. Kort sagt kan man sige, at det er to stiger, der mødes i en spids vinkel, så de kan stå selvstændigt uden at behøve læne sig op ad noget andet eksternt som eksempelvis en væg. Dette er også med til at muliggøre en høj grad af fleksibilitet. Selvom både ordet og forklaringen kan lyde lidt kringlet, har du uden tvivl set en wienerstige før – og måske kunne du også selv have glæde af dette gode redskab.

Hvad bruger man en wienerstige til?

Skal du op i højderne, er en stige som regel en god idé. Det særlige ved en wienerstige er, at den i endnu højere grad end den klassiske stige kan bruges i forskellige situationer. Dette er blandt andet i kraft af, at den kan stå selvstændigt. Hvor andre stiger for eksempel kræver, at man læner den op ad en væg eller en anden overflade, er wienerstigen indrettet på en sådan måde, at den ikke er afhængig af udefrakommende faktorer.

En wienerstige kan bruges til en næsten uendelig lang række af forskellige formål, næsten så mange at det ikke kan betale sig for mig at remse dem op. Forestil dig, at du skal arbejde på noget oppe i højderne: Det kan være, at du skal male en væg eller måske rense tagrender. Måske skal du ordne noget oppe i loftet, eller også skal du sætte en eller flere lamper op. Der er simpelthen ikke grænser for, hvilke situationer en wienerstige kunne være behjælpelig i.

Hvornår er en wienerstige god sammenlignet med andre stiger?

Jeg sidder her og kan levende forestille mig nogle af de indvendinger, du eventuelt måtte have: Hvorfor vælge en wienerstige, hvis du allerede har en stige i klassisk forstand? Men faktisk er der mange gode grunde til at anskaffe sig en wienerstige. Her tænker jeg i særlig grad på de punkter, hvor den i ren praktisk forstand bedre muliggør udførelsen af den opgave, du har foran dig.

Nedenfor har jeg samlet en række punkter, der måske kan være med til at belyse fordelene ved en wienerstige. På den måde kan du se, hvilke situationer der i særlig grad lægger op til brugen af en wienerstige i stedet for en anden form for stige.

  • Når du skal male, er en wienerstige god, fordi den ikke behøver læne sig op ad en væg. Det siger sig selv, at du på den måde, helt uden at behøve at planlægge det nøjere, automatisk undgår problematikken med at skulle læne stigen mod den væg, du gerne vil male. Det lader dig slippe for en hel del møje og besvær, kan jeg hilse at sige!

  • Skal du ordne et loft, er der ganske enkelt ikke noget som en wienerstige – det skulle da lige være en platform af den ene eller den anden slags. Af åbenlyse grunde er det nødvendigt at kunne arbejde i højderne uafhængigt af væggene: Ellers kunne det hurtigt gå hen og blive et mærkeligt stykke loftsarbejde.

  • Selv på et område som hækklipning kan en wienerstige vise sig at være brugbar. Fordi en hæk er så relativt ustabil og blød en barriere, er det ikke praktisk at læne en stige op ad den. Desuden kan jeg her nok bare nævne eksemplet med malingen igen: Det går bare ikke, at du ikke har den overflade fri, som du prøver at udføre et stykke arbejde på.

Jeg kunne sikkert blive ved med at remse eksempler op, men noget siger mig, at du er med i tankegangen: Det vigtigste, du kan tage med fra dette blogindlæg, er nemlig denne viden om, at en wienerstige muliggør visse situationer, du ellers ikke kunne have arbejdet dig igennem på samme måde. Jeg kan i hvert fald slet ikke anbefale denne type af stige nok. Naturligvis findes der dog forskellige typer af wienerstiger. Det kan du læse mere om nedenfor, hvor jeg vil uddybe nogle af de væsentligste forskelle.

Forskellige wienerstiger: Sådan adskiller de sig fra hinanden

Der findes naturligvis en række forskellige wienerstiger. Her er den første, og muligvis mest væsentlige forskel, højden på den enkelte stige. Dette aspekt er naturligvis utroligt relevant, alt efter hvad du ønsker at brug din wienerstige til. Man kommer næppe udenom, at vi alle har vores egne sæt af spidskompetencer, og alt efter hvilket erhverv eller interesseområde, du har, er en specifik højde nok det rette for dig. Højderne kan variere utroligt meget, og gennem min tid er jeg blandt andet stødt på wienerstiger i højder alt fra under en meter til op imod syv meter: Alt derimellem er bestemt også en mulighed.

Materialet af din wienerstige er nok det næste væsentlige punkt. Der findes et par grundlæggende gængse materialer, nemlig henholdsvis aluminium, glasfiber og træ. Det er meget en sag, der handler om præferencer. Her handler det både om, hvad man kan lide af materiale, men man kan for eksempel også gøre sig overvejelser i forhold til vægt. Materiale og vægt vil naturligvis altid gå hånd i hånd et godt stykke hen ad vejen. Det er blandt andet relevant, når du skal flytte stigen omkring. Udover det kan materialet også have indflydelse på et aspekt såsom skridsikkerheden ved de enkelte trin.

Et sidste relevant punkt, som jeg lige vil nævne, er selve stigens bredde, det vil sige på trinnene, hvor du står. Her handler det blandt andet om, hvor stor eller lille en bredde, du er komfortabel med at stå på, samt stabiliteten, der i visse tilfælde kan synes bedre ved en lidt bredere stige. Bliver den for bred, opstår der dog også problemer med kluntetheden: Også når du skal flytte stigen omkring. Langt de fleste wienerstiger, du kan købe, har dog en bredde, der giver god mening.

Giv denne post en karakter

Selvkørende plæneklipper. Se 12+ bedste modeller på markedet

Tidligere artikel

Ankelbind – Stor guide til bedste køb

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Værktøj