vinkelsliber bedste pris
ElværktøjVærktøjVinkelsliber

Vinkelsliber – alt der er værd at vide

0

Læs om hvilke muligheder en vinkelsliber giver dig, samt hvilke skiver du skal påsætte til netop dit projekt. Mulighederne er mange, og du vil her blive afklaret med en håndfuld af dem.

Hvad er en vinkelsliber?

En vinkelsliber, eller sidesliber, er et stykke kraftværktøj, der er beregnet til hovedsageligt slibe og skæreopgaver i metal eller sten. Udformningen er generelt meget ens på disse, da den ofte vil have et håndtag til opgaver, der kræver to hænder. Derudover er der selvfølgelig en skære- eller slibeskive, der er essentiel for, at du kan begynde dit arbejde. Disse skiver kan komme i alskens forskellige materialer til alverdens formål. Mange vinkelslibere er drevet af en elmotor, altså med ledning, mens andre modeller er drevet af enten en benzinmotor eller med trykluft. Den mest almindelige er med elektrisk motor, da de fleste opgaver bliver klaret stationært og med god plads omkring dig.

Hvad bruger man en vinkelsliber til?

Generelt set, kan du bruge en vinkelsliber til mere end blot at slibe og skære. Dog er dette den hyppigste anvendelse af værktøjet, og den bruges især af murere og vvs-mænd, da disse erhverv arbejder meget i sten og metal. Derudover kan du bruge en vinkelsliber til at fræse fuger med, hvis du påsætter en fræseforsats, eller du kan skære huller i fliser med en dertil egnet kopskive.

Nu vi er ved skiverne, vil jeg give nogle eksempler på disse. På denne måde kan du få en god idé om, hvad du kan bruge vinkelsliberen til:

  • Metalskæreskiver, der er velegnede til at skære i metalelementer med. Dette kunne være rør i rustfrit stål

  • Slibeskiver, der især er velegnede til at arbejde med træværk. Dette kunne eksempelvis være generel slibning af uforarbejdet træ eller fjernelse af maling.

  • Keglebørste. Fås i både kobber og stål, alt efter hvilken metallisk overflade du skal rense. Har du en gammel grill med jernrister, skal du altså i gang med stålbørsten, mens en grill med rustfri stålrister skal pudses med kobberbørsten. Kobberbørsten er beregnet til metal, der ikke er jernholdigt. En keglebørste kan variere betydeligt i form, så det er vigtigt, at du ved hvilken overflade, du skal arbejde med, inden du køber en.

  • Diamantskiver. Disse fås både som almindelige skiver til at skære med og som kopskiver til pudseopgaver. Diamantkopskiver er velegnede til beton og puds, mens diamantskæreskiver er til direkte at skære i sten af forskellig hårdhed. Disse findes i flere grader af hårdhed og form, alt efter hvad du planlægger at skære i. Arbejder du med hårde sten, som beton eller havefliser af en bestemt type som f.eks. sandssten eller granit, vil det være en god idé at investere i en skæreskive med åben kant. Dette gør, at skiven ikke overopheder under skæringen.

  • Bred diamantskive. Fantastisk til at fræse fuger ud med. Nogle håndværkere bruger også denne til at lave plads til rør og kabler i murværk, men skal du gøre dette selv så aftal processen med en professionel først.

Dette er kun et udvalg af, hvad du kan klare af opgaver med en vinkelsliber, og der findes selvfølgelig flere anvendelsesmuligheder. Du kan f.eks. også pudse og polere metal med en vinkelsliber, det hele kommer an på, hvilken skive du påsætter.

Hvornår skal du anskaffe en vinkelsliber?

Som udgangspunkt er en vinkelsliber god at have i ethvert hjem, der kommer til at arbejde med enten sten eller metal. Det er som regel et spørgsmål om tid, før du vil få brug for at skulle pudse eller skære som led i renoveringsarbejde eller et nyt projekt.

Da jeg skulle anlægge have i mit hjem, kom en vinkelsliber mig til stor nytte. Der er mange mennesker, der nyder at gå i haven og passe urterne, slå græs eller endda have orangeri. Til dem som ikke er fan af at holde have, kan det varmt anbefales at lægge natursten i forskellige farver og komplimentere disse med småsten til at fylde ud med. På denne måde får du en utrolig flot have med et begrænset opmærksomhedskrav. Vil du gerne have få planter stående, så det ikke bliver for koldt at se på, så giver natursten dig meget stor frihed til at planlægge præcis hvor, og hvor meget disse arealer skal fylde.

Jeg havde som sagt en vinkelsliber ved hånden til dette projekt, og selvom mange af stenene var valgt på forhånd, så var jeg for perfektionistisk til at kunne ignorere de naturlige afvigelser i stenene der dukkede op. Dette kunne pudses ned med vinkelsliberen, og jeg kunne på samme tid skære de mindre sten til, så de passede i hjørnerne, eller hvis jeg havde et bestemt mønster, jeg gerne ville lægge på udvalgte steder.

Andre projekter en vinkelsliber kan hjælpe dig med kunne være, hvis du skulle pudse en murstensfacade for at gemme gamle skader i fuger og mursten, eller hvis du er uheldig nok at have murbier. En vinkelsliber hjælper dig med at fjerne eventuelle rester af puds, og er generelt et godt værktøj til alle overfladebehandlingsopgaver. Maleropgaver findes der dog ikke en praktisk anvendelse af vinkelsliberen til endnu.

Forskellen på vinkelslibere til privat og erhverv

Der er umiddelbart ikke den store forskel på, hvem der køber hvad, da typen af vinkelsliber og skæreskive vælges ud fra, hvilken opgave du står med. Vvs-mænd vil som udgangspunkt ikke have brug for kraftige skæreskiver, da de som regel arbejder med rør i rustfrit stål. Skal de endelig skære i sten for at komme til, vil det ofte være en lille forhindring. Er du derimod murer eller anlægsgartner, kan du få brug for en vinkelsliber med mere kraft, og skiver der tåler at skære i hårdere materialer.

Vigtigt at vide inden du går i gang

På en vinkelsliber vil der altid være en beskyttelsesskærm. Denne anbefaler jeg, at du ikke piller ved. Den passer virkelig meget på dig og beskytter mod gnister og fragmenter fra både skæreskive, og materialet du skærer i. Mens vi er ved flyvende fragmenter, så er beskyttelsesbriller et sikkerhedskrav på byggepladsen, og du bør også have det som krav i hjemmet. Det er vigtigt at passe på sine øjne. Slutligt er det en god idé at bruge en støvmaske, hvis du skal arbejde med f.eks. mursten, der har for vane at støve forfærdeligt meget.

Flere artikler om vinkelslibere: 

Metabo vinkelsliberBosch VinkelsliberMakita VinkelsliberDeWalt vinkelsliber

4.8/5 - (5 votes)

Bernardo CWM 150 – Bedste kombinationsmaskine til træ

Tidligere artikel

Crosstrainer Test 2023. 10+ populære modeller

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj