Værktøjssæt
HåndværktøjVærktøj

Værktøjssæt. Stor guide til det rigtige køb

0

Enhver, der gerne vil i gang med ”gør det selv”-arbejde, kan have gavn af et værktøjssæt. Selv fandt jeg det utroligt brugbart at have et sæt med forskellige basale dele, da jeg oprindeligt begyndte at opleve en interesse for håndværk og projekter, som jeg kunne lave i min garage.

Hvad er et værktøjssæt?

Et værktøjssæt er, på mange måder, præcis hvad det lyder til: Det er et sæt med værktøj, det vil sige en række af forskellige dele. Det kan for eksempel være inden for et emne såsom et mekanikersæt, hvis det er det, man er til – og en nærmest uendelig lang række af sæt inden for andre specifikke fag. Udover dette er der naturligvis også de helt almindelige, og noget mere gængse sæt af værktøj, som du med fordel kan få fat på.

Jeg vil sige, at samlede værktøjssæt i særlig grad henvender sig til dig, der er lidt nyere inden for hele det håndværksmæssige område. Det kan for eksempel være oplagt til dig, der ikke i forvejen har en større samling af værktøj, eller til dig, der bare synes, du har mange huller i din samling. Ellers kan det også være super oplagt, hvis du overvejer at give dig i kast med et nyt fag eller område, som du ikke før har stiftet bekendtskab med. På den måde kan du hurtigt få fat i alle fornødenheder, og hvad du har brug for.

Hvad bruger man et værktøjssæt til?

Et værktøjssæt bruges til, når du eksempelvis har et eller flere projekter kørende. Med et sæt bliver det nemt og enkelt at udføre opgaven, fordi du i dit sæt har alle de fornødne redskaber, der kunne gå hen og blive anvendelige. Fordelen ved at skaffe sig et samlet sæt, er, at opgaven med at supplere sit sortiment bliver meget mindre uoverskuelig. Starter du fra bunden, kan du selvfølgelig 100 procent selv styre, hvilke værktøjer der er i dit sæt, men ikke desto mindre kan det være virkelig praktisk at købe meget af det som en samlet pakke. Også i forhold til pengepungen har jeg i hvert fald lagt mærke til, at der er gode beløb at spare ved at investere i et samlet sæt af værktøj.

Forskellige typer af værktøjssæt

Der findes naturligvis forskellige typer af værktøjssæt – ligesom ved enhver anden type af andre ting, hvor der også eksisterer kategorier- og underkategorier. Det kan for eksempel både være, at du køber et sæt af værktøj inden for et bestemt mærke, eller at du køber et sæt af værktøj inden for et mere specifikt område.

Jeg har ikke planer om at remse alle typer af værktøj op, og ville sandsynligvis heller ikke være i stand til at komme omkring dem alle: Der findes virkelig en del. Mange af de kendte mærker laver for eksempel ganske gode værktøjssæt, men det samme gælder også for mindre velkendte brands inden for værktøj. Hvad du må gøre, er blot at orientere dig i dine muligheder.

Der findes som nævnt mange typer af mærker og dermed også varierende prisklasser inden for værktøjssæt. Her kan det for nogle virke som en relativt uoverskuelig opgave at beslutte, hvor meget man bør investere i det. Det er selvfølgelig ikke altid til at opsætte generelle guidelines på den front, da vi alle er forskellige, men jeg har alligevel valgt at dedikere det næste afsnit til et par tommelfingerregler på området.

Hvor meget skal jeg investere i mit værktøjssæt?

Det kan være et meget relevant spørgsmål at gå rundt med: Måske undrer du dig over, hvad forskellen på de forskellige værktøjssæt er, når nu prisklassen kan variere så relativt meget. Generelt vil jeg sige, at man godt kan mærke, at kvalitet og pris går hånd i hånd. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du altid skal gå efter det dyrest mulige værktøj. Jeg vil forklare det med en idé, en af mine nære venner engang betroede til mig, og som har hængt fast hos mig igennem årene, fordi det på en eller anden måde virkelig resonerede med mig.

Hvad han sagde til mig, var, at når man er ny indenfor håndværk, værktøj og hele ”gør det selv”-affæren, kan det som regel betale sig at købe et værktøjssæt, som er godt til prisen, men i den lavere ende af skalaen. Det vil sige noget relativt billigt, når man lige er ved at starte ud, og bare skal have en masse værktøj i sit sortiment. På den måde kan man så efterhånden se, om noget af værktøjet bliver træt eller på anden måde trænger til udskiftning: Når det sker, kan du vælge at købe en lidt dyrere og dermed mere holdbar model i bedre kvalitet.

Essensen i denne fremgangsmåde er, at du opdager, hvilke stykker værktøj, der for dig personligt, er vigtige at have i en god kvalitet. Resten gør egentlig ikke så meget at have i en billigere udgave, hvorfor det gode og billige basissæt af værktøj er ideelt. Du skal huske, at det altid er muligt at supplere og arbejde dig videre fra et udgangspunkt.

Værktøjssæt er ofte praktisk indrettede

En god pointe at huske er, at værktøjssæt ofte er super praktiske i den måde, de er organiserede. Det betyder, at du ofte ikke blot køber et sæt af værktøj, men faktisk også en beholder eller måde at organisere dette værktøj på.

Inden for måder at organisere værktøjssættene på kan man for eksempel snakke om ting såsom værktøjskufferter, værktøjskasser eller værktøjsholdere. Fælles for alle disse er, at de gør det let og overskueligt at organisere sit værktøj. På den måde kan du altid finde præcis det stykke værktøj, som du står og skal bruge.

Hvilken af disse måder at organisere værktøjet på, du foretrækker, er noget, du selv må finde frem til. Ikke desto mindre kan det dog være en relevant overvejelse at gøre sig, inden du vælger at købe et værktøjssæt. Personligt er jeg for eksempel rigtig glad for værktøjsholdere. Der er dog fordele ved alle typerne, og der er bestemt ingen rigtige eller forkerte svar: I stedet er det nok udelukkende et spørgsmål om præference.

Giv denne post en karakter

Plasmaskærer. Bedste modeller til salg online

Tidligere artikel

Fuglebad. Se 12+ flotte modeller på markedet

Næste artikel

Du kan måske også lide