værkstedsstøvsuger
VærkstedsindretningVærktøj

Værkstedsstøvsuger – find den bedste til dit behov

0

Er du på jagt efter en ny værkstedsstøvsuger, er dine muligheder mange. Det er dog blot en fordel, da det sikrer, at du kan finde en støvsuger, der stemmer overens med dine krav. Omvendt kan valget dog være svært, da der er mange modeller at vælge mellem.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal starte, er du havnet det rette sted. På denne side bliver du nemlig præsenteret for et udpluk af de bedste værkstedsstøvsugere på markedet. Vælger du en af modellerne herunder, er du derfor sikker på, at du ikke går helt galt i byen.

God værkstedsstøvsuger til prisen:

Støvsuger til industri:

Hvad er en værkstedsstøvsuger?

Du kan finde mange støvsugere på det danske marked, men ikke alle egner sig til brug i et værksted. Skal den bruge hertil, skal du derfor erhverve dig en deciderede værkstedsstøvsuger. Heldigvis er der også rig mulighed for dette, da de findes i et stort omfang.

Ikke alle ved dog, hvordan de kan spotte en værkstedsstøvsuger. Grunden til, at det kan være vanskeligt er, at mange producenter kalder støvsugerne for industristøvsugere. Er der tale om en støvsuger, der klarer både tørre og våde emner, kaldes den som regel en våd-/tørstøvsugere.

Til trods for, at der er mange navne at holde styr på, dækker de faktisk over stort set de samme støvsugere. Leder du efter en støvsuger til værkstedet, kan du derfor sagtens vælge en industri– eller våd-/tørstøvsugere. Det er nemlig sådanne støvsugere, der kaldes for værkstedsstøvsugere.

Hvad kendetegner en værkstedsstøvsuger?

Der er flere ting, der kendetegner en værkstedstøvsuger. Blandt andet det faktum, at den er yderst kraftfuld, og derfor kan håndtere det meste. Derfor kan du bruge den til at fjerne alt fra fint murstøv til mindre murbrokker. Kan det gå ind i slangens munding, kan maskinen suge det op.

Har du brug for en støvsuger, der ikke står af, når der bliver gjort rent i værkstedet, er det derfor en sådan støvsuger, du søger. De kan holde til langt mere, end en almindelig støvsuger, hvilket medfører, at de egner sig til snedkerværksteder, byggepladser og meget mere.

Derudover bør det også nævnes, at de som regel er relativt store. Har du et ønske om at investere i en kompakt støvsuger, er det derfor ikke en værkstedsstøvsuger, du skal vælge. Typisk må man dog acceptere støvsugerens størrelse, hvis man vil have en robust og effektiv støvsuger.

Vær opmærksom på støvklasse, når du vælger

Hvis du skal købe en værkstedsstøvsuger, er der en lang række ting, der skal være i fokus. Blandt andet er det vigtigt, at du vælger den rette støvklasse. Det er nemlig den, der er afgørende for, hvad du kan bruge den til. Selvom de alle er kraftfulde, har de ikke alle et lige godt filter.

Når du går på jagt efter din værkstedsstøvsuger, skal du derfor have fundet ud af, hvilket filter, der skal sidde i den. Heldigvis er det ikke noget, der er specielt teknisk, da du blot skal gå efter en bestemt støvklasse. Hver af disse støvklasser bliver beskrevet nærmere herunder.

Støvklasse L

Støvsugere, der befinder sig i denne støvklasse, kan sagtens være kraftfulde. Derfor kan de også bruges til at suge mange ting op. Faktum er dog, at det ikke er alt, den bør bruges til. Som følge af dens støvklasse, bør den nemlig kun bruges til almindeligt og ufarligt støv.

Er der tale om husstøv, jord og deslige, kan støvklasse L være glimrende. Er der tale om noget, der kræver mere kraft og et tættere filter, er det ikke den rette løsning. Hvis du skal bruge støvsugeren på et værksted eller en byggeplads, er det sjældent, at en støvsuger i støvklasse L er det rette valg.

Støvklasse M

Når man bevæger sig op i støvklasse M, står man pludselig med en støvsuger, der kan håndtere en del mere. Blandt andet kan den støvsuge træstøv fra nåletræer op. Er det ofte noget, du arbejder med på dit værksted, vil du derfor som minimum skulle vælge en støvsuger i denne støvklasse.

Det er dog ikke alt, hvad den kan bruges til. Du kan nemlig også tage en sådan støvsuger i brug, hvis du vil fjerne ting såsom spartelmasse, fyldemasse, lak, gips, cement, beton og fliseklæb. Ikke nok med det, så kan den faktisk også fjerne kvartsholdige materialer som f.eks. grus og sand.

Har du en støvsuger i denne støvklasse, skal der ikke herske tvivl om, at den kan tjene mange formål. Alligevel er det dog ikke den bedste støvklasse. Stiller du meget høje krav til din kommende støvsuger, skal du derfor gå endnu et trin op i forhold til støvklassen.

Støvklasse H

Her er der tale om den stærkeste støvklasse. Har du en støvsuger i denne støvklasse, er der nærmest intet, du ikke vil kunne bruge den til. F.eks. kan du bruge den til at fjerne støv, der er kræftfremkaldende. Det gælder bl.a. støv fra løvtræer eller respirabelt kvarts.

Det er selvfølgelig også en støvsuger i støvklasse H, du skal have fat i, hvis du har behov for at fjerne støv med kræft- og sygdomsfremkaldende partikler. Ikke nok med det, så kan du også bruge den, hvis du skal fjerne skimmelsporer, blyholdigt støv, asbest og mineralske fibre.

Slutteligt er der også behov for en støvsuger i støvklasse H, hvis du ved, at du skal bruge den til at fjerne bitumen og syntetiske mineralske fibre som f.eks. glasuld. Når man går på jagt efter en værkstedsstøvsuger, vil det som udgangspunkt bedst kunne svare sig at vælge en model i denne støvklasse.

Hvem kan få brug for en værkstedsstøvsuger?

Der kan være mange grunde til, at du overvejer at købe en værkstedsstøvsuger. Ganske vist får navnet det til at lyde som om, at den kun kan bruges på et værksted. Selvom mange bruger dem her, er det dog ikke tilfældet, da hovedparten af dem også er relativt transportable.

Hvis du har brug for at fjerne byggestøv, træstøv eller lignende, kan du ikke nøjes med en almindelig støvsuger. Derimod har du brug for en støvsuger, der er lavet til formålet. Heldigvis er det ganske nemt at finde, da du blot skal investere i en effektiv værkstedsstøvsuger.

Arbejder du f.eks. på et snedkerværksted, kan den være guld værd. Det kan den dog også, hvis du arbejder som murer eller tømrer. I begge tilfælde vil der nemlig være behov for at fjerne støv, der er skabt af arbejdet. Derfor bør man bestemt ikke tøve med at købe en sådan støvsuger.

Det er naturligvis vigtigt, at folk ikke tror, at man kun kan bruge denne støvsuger på et værksted. Til trods for, at navnet lægger op til det, er det ganske enkelt ikke tilfældet. Af denne grund kan der også være flere forskellige årsager til, hvorfor en værkstedsstøvsuger vil være et godt køb for dig.

Hvordan vælger man en god værkstedsstøvsuger?

Har du i sinde at købe en værkstedsstøvsuger? I så fald er det vigtigt, at du ikke blot vælger en vilkårlig model. De adskiller sig nemlig fra hinanden på mange punkter, hvorfor det ikke vil være dem alle, der er noget for dig. Derfor er det vigtigt, at du vælger blandt dem med omhu.

Ydermere er det også vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser, inden ud sætter jagten i gang. Det er nemlig ikke uden grund, at der er stor forskel på de forskellige modeller. Det hænger nemlig sammen med, at der også er stor forskel på folks behov og støvsugernes tiltænkte formål.

Mange er i tvivl om, hvordan de skal finde frem til den rette værkstedsstøvsuger. Det bedste, man kan gøre i denne sammenhæng, er at forberede sig ordentligt. Du kan eksempelvis komme godt fra start, hvis du svarer på nedenstående spørgsmål.

Hvilken støvklasse har du brug for?

Noget af det første, du skal overveje, er hvilken støvklasse, der er brug for. Her er det meget vigtigt, at du ikke vælger forkert. Gør du det, vil du nemlig ikke kunne bruge din støvsuger til det tiltænkte formål. Vil du være på den sikre side, skal du blot vælge en model i støvklasse H.

Der er selvfølgelig mange, der godt kan nøjes med en støvsuger i f.eks. støvklasse M. Mange er dog i tvivl om, hvorvidt de kan dette. Er man i tvivl, skal man enten sikre sig grundigt, at man kan nøjes med en støvklasse M-støvsuger, eller i stedet tage en støvsuger i støvklasse H.

Ved du på forhånd, hvilke konkrete opgaver, du skal bruge din støvsuger til, bør det dog ikke være videre vanskeligt at vurdere, hvilken støvklasse, der er den rette. Det ændrer dog ikke på det faktum, at det er vigtigt, at du ikke vælger vilkårligt, da den rette støvklasse er vital.

Hvad kræver du af sugeevnen?

På trods af, at de fleste værkstedsstøvsugere er kraftfulde, er der alligevel forskel. Har du brug for en støvsuger, der kan klare det meste, skal du vælge en model med en høj sugeevne. Skal du f.eks. bruge den til at suge små stykker af murbrokker op, så kræver det en vis sugeevne.

Skal du derimod bruge den på et træværksted, hvor det primært er spåner og træstøv, der skal fjernes, er det en anden sag. Det vidner dog om, at du er nødt til at gøre dig tanker om dette. Igen kan du vælge at være på den sikre side, ved at gå efter en model med en høj sugeevne.

Her skal du dog være opmærksom på, at en øget sugeevne ikke er gratis. Køber du en støvsuger med en meget høj sugeevne, vil det have indflydelse på prisen. Ser du gerne, at din nye støvsuger ikke er alt for dyr, skal du sikre, at du ikke betaler for mere sugeevne, end du reelt har brug for.

Skal den have en auto-funktion?

En stor del af dem, der køber en værkstedsstøvsuger, gør det, fordi de skal bruge den sammen med deres el-værktøj. Hvis det er tilfældet, kan det være en fordel at vælge en maskine, der er udstyret med en auto-funktion. Det betyder nemlig, at den starter af sig selv, når værktøjet starter.

Dermed er du sikret, at du ikke kommer til at sætte gang i f.eks. savning eller slibning, før din støvsuger er tændt. Det kan være en fordel, hvis du ofte slukker og tænder for dit el-værktøj. Gør man det, er der nemlig en risiko for, at man på et tidspunkt glemmer at tænde for støvsugeren.

I dag er der heldigvis en lang række værkstedsstøvsugere, der kan bryste sig af at have en sådan funktion. Hvis du har et ønske om at få fingrene i en støvsuger med denne funktion, skal du derfor ikke lede længe. Ligeledes er det heller ikke nogen, der vil komme med en stor merpris.

Hvad er dine krav til opsamlingsbeholderen?

Ikke alle værkstedsstøvsugere er blevet udstyret med en stor opsamlingsbeholder. Derfor er det også et aspekt, der skal inddrages i dine overvejelser. Hvad der typisk er værd at tage højde for er, at en større beholder, også resulterer i, at støvsugerens fysiske størrelse bliver større.

Hvis du ønsker, at din værkstedsstøvsuger ikke er for stor og klodset, kan det betyde, at du må gå på kompromis med opsamlingsbeholderens kapacitet. Om du er åben for dette, er naturligvis noget, du selv skal tage op til overvejelse.

I denne forbindelse er det dog værd at nævne, at det er sjældent, at der er behov for, at en værkstedsstøvsuger er kompakt. Derimod giver det god mening, at den har en stor beholder, da der kan blive suget meget skidt og snavs op i løbet af en arbejdsdag.

Skal den bruges til både tør- og vådsugning?

Mange har hørt, at en industri- og værkstedsstøvsuger kan bruges til både tør- og vådsugning. Faktum er dog, at det ikke er alle modeller, der kan dette. Har du et krav om dette, er det derfor vigtigt at sikre, at den valgte støvsuger også egner sig til vådsugning.

Har du ofte brug for at fjerne spildte væsker e.l., kan det være en fordel med en støvsuger, der også klarer vådsugning. Det samme gør sig gældende, hvis du skal bruge den på området, hvor der kan ligge regnvand eller deslige.

Giv denne post en karakter

Vådsliber – hold dit værktøj skarpt

Tidligere artikel

Hulahopring

Næste artikel

Du kan måske også lide