Værkstedsbord test tilbud

Læs med og find ud af, hvordan du finder frem til det værkstedsbord du har brug for. Et værkstedsbord er lige så essentielt for et værksted, som et skrivebord er for et kontor.

Hvad er et værkstedsbord?

Et værkstedsbord er stedet du udfører de fleste af dine opgaver i værkstedet. Det har som regel en bordplade i en massiv træsort som eg eller bøg. Selve ben og understel er ofte i kraftigt stål, så det har en god modstandskraft. Nogle borde kan fastboltes til gulvet, skulle det blive nødvendigt. Du kan få en ganske almindelig udgave, uden nogle former for tilvalg, eller du kan anskaffe dig et med hylder, skuffer og skabe. Der er altså et værkstedsbord til alle, det eneste du skal overveje, er i hvor høj grad du skal benytte det og til hvad.

Hvad bruger man et værkstedsbord til?

Værkstedsbordet er gør-det-selv-mandens bedste ven. Det er nemlig her, du kommer til at tilbringe det meste af din tid, når du giver dig i kast med diverse projekter. Det er her du maler og lader tørre, borer, svejser, sliber, skruer eller saver. I led med disse opgaver, vil du her skrue elementerne der skal bearbejdes fast, hvilket er en nødvendighed for et tilfredsstillende resultat. Det er med andre ord dine ekstra hjælpende hænder, der betydeligt letter din arbejdsbyrde.

Det er en god idé at sætte dit arbejdsbord op mod en væg, så der er mulighed for at hænge en tavle til dit værktøj op ved lejlighed. Denne kombination er set meget ofte i diverse værksteder, og er bestemt ikke en dum idé at kopiere. Dette vil give dit værkstedsbord endnu større værdi, da værktøj og tegninger ikke vil optage plads her længere.

Hvordan valgte jeg mit værkstedsbord?

Eftersom jeg valgte værkstedsbordet som den allerførste genstand i mit værksted, var det første jeg målte højden på bordet. Er bordet for lavt, vil det med tiden blive betydeligt mærkbart i lænden. En dårlig arbejdsstilling kan give dig varige mén, du muligvis ikke slipper af med igen. Det er derfor af allerstørste betydning, at du får et værkstedsbord i en højde, hvor du hverken skal bukke dig, eller hæve skuldrene for at arbejde. Selvfølgelig vil du komme til at skifte arbejdsstilling løbende, mens du arbejder, men som grundstilling bør du ikke skulle bruge nogen som helst mængde energi på at finde den nødvendige balance.

Dette tip gælder for alle flader i dit hjem, du bruger længere tid ad gangen ved. Bordpladen i køkkenet er et andet godt eksempel, og mange danskere kan føle udmattelse i ryggen ved simple opgaver som at skulle skrælle kartofler ved vasken. Hvis du er i tvivl om hvilken højde, du har brug for at have værkstedsbordet i, kan du også anskaffe dig et hæve-sænke-bord. Der findes, ligesom meget andet værktøj og andre elementer i værkstedet, gode muligheder for tilpasning og variation.

Det næste jeg kiggede efter var, om bordet havde den nødvendige længde. Jeg kan godt lide at have flere bolde i luften, så der skulle være plads til, at der kunne saves, mens noget andet lå og tørrede efter en lakering osv. Jeg endte med at have en bordplade på 3 meter, men du kan selvfølgelig klare dig med mindre. Har du brug for at benytte din plads anderledes til tider, findes der også sammenklappelige arbejdsborde. Her har producenten Stanley før lavet løsninger.

Næste punkt på min liste var, om jeg skulle nøjes med et almindeligt værkstedsbord, eller filebænk som det også kan kaldes, eller om jeg havde brug for tilvalg. Jeg fandt det nødvendigt at investere i en mellemting, da jeg både kan lide at have opbevaringsmuligheder ved hånden og god benplads.

Muligheden for at sætte en stol til var for mig et stort plus. Værkstedsborde med skabe og skuffer kommer generelt med muligheden for, at låse dem af efter endt brug, hvilket øger sikkerheden i værkstedet. Jeg bruger ofte lak, lim og maling ved mit arbejdsbord, så jeg valgte at bruge skabet til de mere sundhedsskadelige materialer, så de var samlet ét sted. I skufferne smed jeg søm, skruer og andre små ting, man let kan lave et rod med.

Værd at vide, når værkstedsbordet skal vælges

De sidste faktorer der spillede ind i mit valg af værkstedsbord, var kvalitet og pris. Du tænker måske, at det burde ligge ret højt på listen, men sandheden er, at mange producenter leverer gode arbejdsborde. Når det så er sagt, gik jeg efter det hårdeste og mest sejlivede træ, jeg kunne finde. Mit valg faldt på en solid egetræsbordplade på ca. 50 mm. med dertilhørende ben i stål. Jeg undgik med vilje en løsning i jern, da det vejer betydeligt mere end det næsten lige så holdbare stål.

Der findes mange gode arbejdsborde derude, men skal du garanteres god kvalitet, bør du tage et kig på enten Bosch eller Küpper. Sidstnævnte er tysk håndværk og kan varmt anbefales, da de med garanti vil kunne tilbyde dig den løsning, du har brug for. Et eksempel kunne være, at du er i tvivl om hvorvidt højden på bordet passer til dig.

Et værkstedsbord fra Küpper, men også andre, giver dig muligheden for at justere i højden. Nogle borde justerer højden via skruefunktioner under benene, mens andre borde har en ramme, der muliggør påsætning af højdeindstillinger. Disse sættes mellem benene og bordpladen, og kan give dig op til ca. 10 centimeters ekstra højde på bordet. Dog skal du være OBS på, at disse højdeindstillinger oftest passer til producentens eget arbejdsbord, men det er muligt at finde løsninger på tværs af mærkerne.

I sidste ende stod jeg med et skønt arbejdsbord, der ser ud til at være uforgængeligt, uanset hvor meget jeg bruger det. Du skulle nu være meget bedre rustet til at tage beslutningen om, hvilket arbejdsbord du har brug for. Husk, at uanset hvilken model du vælger – så find et med den korrekte højde. Du gør dig selv en bjørnetjeneste ved at prioritere kvalitet eller udseende over komfort. Resten af tingene på min checkliste kommer i anden række.

Giv denne post en karakter

Bosch Multicutter. Multiværktøjet du ikke kan undvære

Tidligere artikel

Plæneklipper med elstart. De mest solgte modeller

Næste artikel

Du kan måske også lide