unbracosæt
HåndværktøjVærktøj

Unbrakonøgle. Find den rigtige størrelse

0

Jeg er ofte i gang med små reparationer og optimeringer på både min og andres cykler. Jeg har flere gange lagt mærke til et særligt værktøj, som ofte redder mig, når jeg kommer i problemer med mine mange cykelreparationer. Det drejer som standard-værktøjet, unbrakonøglen. Derfor vil jeg dele med jer, hvad denne lille nøgle kan, og hvorfor den er vigtig at have i skuret, når man skal lave sine cykler eller måske samle forskellige møbler.

Hvad er en unbrakonøgle?

En unbrakonøgle er et værktøj du bruger, når du skal skrue bolte, der har et sekskantet hul i toppen. Det forestiller en lille metalstang, som har to sekskantede ender, der kan bruges til at stramme eller løsne forskellige bolte, beslag eller lignede. Den ses ofte være bøjet i en ret vinke, så den forestiller et ’’L’’. Jeg kan fortælle en sjov historie om navnet. Det første led af ordet ’’unbrako’’ stammer nemlig fra det amerikansk-engelske ’’Unbrako’’, som kommer fra ordet unbrake, der betyder at løsne en bremse. Og det er jo netop det, man gør, når man bruger en unbrakonøgle – man løsner.

Det er specielt efter 2. Verdenskrig, at denne nøgle er blevet brugt og udbredt mere og mere. Dengang var den det foretrukne valg, når det handlede om at stramme og løsne. Den blev opfundet til maskiningeniørerne, men i dag bruger enhver gør-det-selv mand en unbrakonøgle.

Vi kender også dette værktøj som en stift-nøgle, og de findes i alle forskellige størrelser og former.

Man kan få disse nøgler i flere forskellige kvaliteter. De er blandt andet begyndt at blive produceret mange steder med ergonomiske håndtag. Hvis du køber et unbrakonøglesæt, der er udstyret med et håndtag, vil du gøre din arbejdsstilling bedre og mere behagelig. Du vil også opdage, at du har et bedre greb, som gør det lettere for dig, når du fx skal løsne en skrue, som er ekstremt stram. De fås både som T-nøgler, Y-nøgler og L-nøgler – altså hvor de er formet som disse bogstaver. L-nøglen er den mest normale, mens man kan kalde Y- og T-nøglerne for de mere fornemme eller specielle udgaver.

Jeg ser ofte at ordet bliver udtalt og skrevet med et ’’m’’ i stedet for et ’’n’’, hvilket er en fejl.

Hvordan anvendes en unbrakonøgle?

Du skal bruge en unbrakonøgle, hvis du skal stramme eller løsne en skrue med seks kanter med et hul i toppen. Du kan bruge denne type værktøj i mange forskellige sammenhænge og til forskellige projekter. Jeg bruger i særdeleshed mine, når jeg skal reparere min cykel. Det samme gælder, hvis jeg skal samle et møbel, som jeg en sjælden gang køber som samlesæt.

Når du skal bruge en unbrakonøgle, skal du finde størrelsen, der passer til din skrue. Selve størrelsen varierer fra to til ti millimeter i diameter, og du køber typisk et sæt, hvor alle størrelserne er i. Formen og de små størrelser på unbrakonøgler gør, at du kan få den ind på vanskelige steder, hvilket specielt er gavnligt for dig, hvis du skal lave en cykel. Jeg vil derfor vove den påstand, at i Danmark hvor de fleste mennesker cykler, kan du finde et sæt unbrakonøgler i de fleste hjem.

Helt specifikt skal du bruge nøglen ved at sætte den korteste ende af L’et ind i hovedet på din bolt, og så skal du trykke ned på den lange side af L’et, når du skal dreje bolten. På grund af den specielle og specifikke form, kan du kun bruge nøglen på ting, der er designet til den – det vil sige bolte med seks kanter. Det er vigtigt, at du ikke prøver på at bruge unbrakonøglen, hvis du skal skrue en hvilken som helst anden form for skrue. Gør du det, så risikerer du at ødelægge både skruen og nøglen.

Unbrakonøgler og cykelreparationer

Hvis du gerne vil kunne vedligeholde din cykel og måske udføre små reparationer på den, så kræver det lidt forskelligt værktøj. Her kommer en liste over det, som jeg mener er det vigtigste cykelværktøj, hvis du selv vil kunne klare de mest basale reparationer.

Fastnøgler: En almindelig fastnøgle, som du med garanti allerede har i dit værksted, hvis du har et nogenlunde almindeligt værktøjssortiment. Det er et super godt værktøj at have ved hånden, når man skal fikse en cykel.

Unbraconøgler: Jeg bruger personligt de sæt med tre forskellige størrelser på. Du kan også bruge et helt almindeligt sæt, hvis det er i en fornuftig kvalitet. Her er det en fordel, hvis du bruger en nøgle, hvor der er et kuglehoved. Det vil gøre det lettere for dig at få nogle bestemte bolte ud, og du vil kunne komme lettere til steder, hvor det ellers kan være lidt besværligt. Det er et helt essentielt værktøj, hvis du skal skrue på cykler.

Kædepisk: Det er en rigtig god ting at have, hvis du skal skifte kassette på din cykel. Det er et uundværligt stykke værktøj, når det kommer til cykler, og det er noget, man let kan komme til for penge.

Aftrækker: Hvis du skal have din kassette af cyklen, skal du bruge en form for aftrækker. Der findes forskellige typer alt efter hvilken kassette du kører med. Du skal benytte den sammen med din kædepisk.

Kædetang: Den kan både bruges til at skille kæden ad, og sætte den sammen igen. Det er ikke en nødvendighed at investere i, når du skal reparere cykler, men det er altså en god idé at have.

Dæktang: Dette værktøj vil hurtigt blive din nye bedste ven, når du skal krænge dækket på feltkanten. Det letter virkelig dit arbejde, hvis du skal lege cykelmekaniker derhjemme.

Det er altså det værktøj, som jeg mener, er det mest essentielle, du bør have i dit cykelværksted. Der er naturligvis mange andre ting, som er gode at have, men med disse seks værktøjer, kan du altså klare de fleste små reparationer på din cykel. Derudover kan man sige, at de helt basale værktøjer, som man ofte i forvejen har i sit værksted, kan i mange tilfælde cykelrelaterede opgaver for dig også. 

Giv denne post en karakter

Lysterapilampe

Tidligere artikel

Ukrudtsbrænder. 10 mest effektive modeller mod ukrudt

Næste artikel

Du kan måske også lide