Træning og fitnessTræningsmaskiner

Trappemaskine

0

Har du været i et fitnesscenter før, er du sandsynligvis stødt på en trappemaskine. De er nemlig at finde i de fleste fitnesscentre. Som regel er de også i brug, og det er ikke uden grund. Der er nemlig talrige fordele ved at motionere på en sådan maskine.

Hvad er en trappemaskine?

En trappemaskine er en maskine, der er udviklet specifikt til at kunne simulere gang på trapper. Det er en meget effektiv maskine til både konditions- og styrketræning. Netop derfor er det også blevet et populært valg blandt maskiner til hjemmetræning.

Trappemaskinen kan bedst beskrives som en særlig type stepmaskine, hvorfor disse ofte bliver sammenlignet. Dog er det vigtigt at notere sig, at de ikke er helt ens.

En rigtig trappemaskine er nemlig opbygget på en sådan vis, at den er forsynet med et roterende bånd med trin på. Det vil sige, at det faktisk er som at gå på en uendelig trappe. Dermed kan du blive ved med at gå i lige så lang tid, du har lyst til.

I teorien minder det meget om en rulletrappe. Der, hvor den adskiller sig fra en rulletrappe er, at du selv skal skabe fremdrift. Gør du ikke det, vil maskinens opbygning ganske enkelt medføre, at du falder af maskinen.

Er ikke en ny opfindelse

Trappemaskinen er bestemt ikke nogen ny opfindelse. Derimod er det en maskine, der har været i fitnesscenter og hjem verden over i mange år. De første modeller begyndte at dukke op i fitnesscentrene i starten af 1980’erne.

Siden da er der sket meget – både med maskinerne, men bestemt også med deres popularitet. I dag er det faktisk en af de mest populære motions- og træningsmaskiner i både fitnesscentre og til hjemmetræning.

Populariteten er naturligvis ikke uden grund, da den giver en meget effektiv træning, der rammer alle muskelgrupper i din underkrop. Dertil udmærker den sig også ved at pålægge minimal belastning på kroppens led, hvilket selvfølgelig også er en fordel.

Hvorfor bør man investere i en trappemaskine?

Der er mange gode grunde til, hvorfor du bør købe en trappemaskine. Den primære årsag er naturligvis, at den giver en effektiv træning. Det er dog ikke blot en effektiv konditionstræning, da maskinen er i stand til at kombinere både konditions- og styrketræning.

Styrketræningen er en fordel, da det har en skadesforebyggende effekt. Dertil er det også med til at holde dine muskler og knogler ved lige. Selve konditionstræningen har et hav af fordele, da du ikke blot kommer i bedre form, men også styrker hjerte og lunger.

Flere undersøgelser har vist, at trappegang har mange fordele. Blandt andet er det blevet konkluderet, at det kan styrke dit hjerte, så risikoen for hjertestop og andre hjertesygdomme er mindre. Det må siges at være en betydelig fordel ved brugen af en trappemaskine.

Derudover er træningen faktisk også med til at reducere dannelsen af stress samt risikoen for livsstilssygdomme såsom diabetes. Har du et ønske om at tabe dig, er det også et godt valg, da du kan kombinere konditionstræning med styrketræning.

Er det meget hårdere end almindelig gang?

Trappegang er meget hårdere end almindelig gang. Faktisk estimeres det at være omtrent dobbelt så hårdt som almindelig gang. Det er dog kun en fordel, for det betyder også, at man forbrænder cirka dobbelt så mange kalorier, når man går på en trappemaskine.

En anden stor fordel er, at der kun er en lille risiko for at pådrage sig en skade. Det skyldes, at der kun sker en meget lille belastning på dine led. Det er ikke tilfældet, når du f.eks. løber, hvor dine led nemlig bliver udsat for en betydeligt højere belastning.

Det er naturligvis ensbetydende med, at du ikke skal tro, at det er nemt at motionere på en trappemaskine. Når du ser folk på maskinen, kan det se nemt ud, men det oplever du hurtigt ikke er tilfældet, når du selv giver den gas på trappemaskinen.

Hvordan vælger man den rette trappemaskine?

Der findes mange trappemaskiner på det danske marked. Derfor kan det være svært at vælge blandt de mange muligheder. Det er særligt tilfældet, hvis du ikke ved, hvilke parametre de forskellige trappemaskiner adskiller sig på.

Står du overfor at skulle købe en trappemaskine, er der mange ting, du skal have fokus på. Herunder bliver du præsenteret for en række af de mest afgørende faktorer. Hvor meget vægt, du vælger at tillægge hver af disse faktorer, er naturligvis en personlig vurdering.

Under alle omstændigheder er det dog vigtigt, at du tager dig tid til at vælge med omhu. Kun på denne måde kan du nemlig sikre, at du ender med at vælge den rette trappemaskine for dit vedkommende.

Materialer og konstruktion

Konstruktionen af din trappemaskine har naturligvis stor betydning. Det vil nemlig have en stor indflydelse på, hvordan den føles under dig, når du bruger den til at motionere. Derfor er materialerne selvfølgelig et af de aspekter, der har betydning.

Skal du føle dig komfortabel og sikker, når du benytter en trappemaskine, er det vigtigt, at konstruktionen er i orden. Her er det især vigtigt at sikre sig, at den har en solid og robust ramme, da der blive pålagt en del belastning under træningen.

Når du skal vælge trappemaskine, skal du vælge en model med en ramme i stål. På denne måde er du sikker på, at du får den bedste og mest holdbare ramme. Det er meget vigtigt, da det er rammen, der danner hele fundamentet for resten af konstruktionen.

Uden om selve rammen vil der være en form for skjold. Dette skjold har til formål at beskytte de indvendige mekanismer. Det er dog ikke på alle maskiner, at det er lavet i alle materialer, men som udgangspunkt vil det være lavet i et stærkt og tykt plastik.

Plastikken er et rigtig godt valg til sådanne formål, da det er et stærkt materiale, der også er let at vedligeholde. Materialevalget til håndtagene varierer også en del, men ofte adskiller de sig dog ved enten at være polstret eller ej.

Vælger du en trappemaskine med polstrede håndtag, er det en god idé at sikre, at der er tale om EVA-skum. Det er nemlig en helt særlig form for skum, der er blevet lavet til sådanne formål. Derfor har det ikke blot en høj komfort, men også en god holdbarhed.

Funktioner

Det er ikke alle trappemaskiner, der kan bryste sig af at have det samme udvalg af funktioner. Derfor er det også et aspekt, du er nødt til at have med i dine overvejelser. Blandt andet skal du sørge for at tage højde for computeren og displayet på maskinerne.

I langt de fleste tilfælde vil det være en fordel at vælge en maskine, der er udstyret med et stort og tydeligt display. Det er dog ikke nok, at det er stort, for det skal også være nemt at bruge – helst så nemt, at du også kan bruge det, mens du træner.

Dertil er det også en god idé at overveje, om du vil have en pulsmåler indbygget. Der er mange modeller, der er blevet udstyret med håndtag, der har en indbygget pulsmåler. Det er der mange, der bruger, da de ønsker at følge med i deres udvikling og deres puls under træning.

Har man ikke behov for en pulsmåler, kan man spare en sum penge, ved at vælge en af de modeller, der ikke har en pulsmåler. Når du går på jagt efter din trappemaskine, bør du også holde øje med, om den f.eks. er udstyret med ting som flaskeholder og transporthjul.

I og med, at det er en meget stor maskine, er det særligt vigtigt at holde øje med, om den har transporthjul. Vil du gerne kunne flytte rundt på den forholdsvis let, er det nemlig altafgørende. Ofte vejer de nemlig flere hundrede kilo, og kan derfor ikke blot løftes.

Føler du, at det vil være nødvendigt for dig, kan du også vælge en model, der er udstyret med step-up-trin. Det er et eller to faste trin, der sidder nederst på maskinen, som kan gøre det let at træde op eller ned fra maskinen, så du ikke træder direkte op på rulletrappen.

Holdbarhed

Som regel er en trappemaskine både stor og ofte produceret til brug i kommercielle sammenhænge. Af denne grund er det meget sjældent, at man skal være bekymret for, om den har en god holdbarhed. Det er nemlig noget, som langt de fleste modeller kan bryste sig af.

Det er selvfølgelig vigtigt, at du – som nævnt tidligere – har fokus på, at den er bygget i solide materialer og har en holdbar ramme. Ikke nok med, at maskinen i sig selv er stor og tung, så skal den også kunne holde til din kropsvægt i lang tid ad gangen.

For at sikre, at maskinen bliver ved med at køre som den skal, kræver det dog, at man tager sig tid til at vedligeholde de bevægelige dele. Man skal derfor ikke være bange for, at konstruktionen ikke holder – det er i højere grad de bevægelige dele, man skal frygte for.

Af denne grund er det naturligvis meget vigtigt, at man sørger for at læse op på, hvad der skal til, for at vedligeholde de forskellige modeller. Det er nemlig ikke alle trappemaskiner, der har det samme behov for vedligeholdelse og pleje.

Højde

Når du skal købe en trappemaskine, er det også meget vigtigt, at du er opmærksom på højden. Det er nemlig en af de højeste maskiner på markedet, hvorfor den vil optage en del plads. Af samme grund har mange producenter angivet en minimumshøjde.

Minimumshøjden varierer en del fra maskine til maskine, men det er vigtigt at huske, at man også skal kunne gå på maskinen. Det vil sige, at det ikke er tilstrækkeligt, at der er plads til selve trappemaskinen. Der skal også være plads til din egen højde.

Som regel vil en trappemaskine have en minimumshøjde på 2,5 meter til loftet. Derfor er det meget vigtigt, at man får målt op til dette, inden man køber sig en trappemaskine. Det er nemlig ikke sjovt at få den leveret, for at finde ud af, at man ikke har højt nok til loftet.

I og med, at der stilles krav til minimumshøjden, er det ikke alle, der har mulighed for at have en trappemaskine stående. Heldigvis er der mange, der sagtens kan finde et sted i hjemmet, hvor de kan opfylde minimumshøjden, således at de kan have en trappemaskine stående.

Vægt

Det er også vigtigt at overveje vægten af de kommende trappemaskine. Det vil dog især være tilfældet, hvis du mener, at du får behov for at flytte rundt på den. I et sådant tilfælde vil det nemlig være en fordel, at man ikke har valgt en for tung model.

Vægten på en trappemaskine kan lyde på alt fra cirka 100 kg, og helt op til mere end 300 kg. Her er det vigtigt at notere sig, at en tungere model er bygget med mere robuste materialer, hvilket er afgørende i forhold til både kvalitet, sikkerhed og holdbarhed.

Derudover vil en tungere model også kunne håndtere en tungere belastning. Det kan også være værd at overveje, hvis man eksempelvis ønsker at udfordre sig selv, ved at gå på trappemaskinen iført en tung vægtvest.

Pris

Det er ikke til at komme udenom, at økonomien også er noget, der spiller ind for de fleste. Er du på jagt efter en trappemaskine, er der en god chance for, at du også har gjort dig lidt tanker om, hvad du er villig til at betale for din nye træningsmaskine.

Det er dog meget vigtigt, at det er gjort klart, at det ikke er en billig maskine. Nogle af de billigste modeller har nemlig en pris på omtrent 30.000 kr. Skal man have en trappemaskine, er man derfor nødt til at være villig til at betale, hvad det koster.

Nogle af de dyrere modeller koster langt over 100.000 kr., men det kan sjældent betale sig at vælge en sådan model, hvis man blot er på jagt efter en model til privat brug. Skal den derimod bruges i et professionelt regi, er det selvfølgelig en helt anden sag.

Giv denne post en karakter

Kompostkværn. Maskinen du ikke kan undvære i haven

Tidligere artikel

Rottefælde. Find den bedste model i denne Guide

Næste artikel

Du kan måske også lide