Bolig

Trapezplader. Se bedste modeller og priser

0

Du kan bruge trapezplader til mange forskellige formål, hvorfor der er stor forskel på, hvorfor folk er på udkig efter trapezplader.

Typisk bliver pladerne anvendt til overdækning af terrasser, cykelskure, udhuse og carporte. Alle trapezplader er dog ikke ens, hvorfor det er vigtigt at vælge blandt det store udvalg med omhu. Du skal nemlig være sikker på, at de valgte trapezplader egner sig til din opgave.

Omvendt sikrer det store udvalg af trapezplader dog, at du også kan finde en variant, der er særligt velegnet til netop det formål, du skal bruge dem til.

Trapezplader kan bruges til mange formål

Trapez- og plastikplader kan bruges til en lang række formål. Alligevel er det dog ofte de samme formål, der går igen, når folk går på jagt efter sådanne plader til et projekt.

Ofte bliver de nemlig brugt i forbindelse med overdækning til mindre bygninger såsom garager, carporte og udestuer. Du kan dog finde mange forskellige trapezplader på det danske marked, og ikke alle er lige velegnede til alle formål.

Hvad de dog alle har tilfælles er, at de er nemme at lægge. Står du over for et gør det selv-projekt, hvor disse plader ville være velegnede, skal du derfor ikke betvivle, hvorvidt du kan lægge dem selv.

Hvad er trapezplader?

Trapezplader er plader, der bruges til overdækning, og er lavet af enten stål, PVC eller polycarbonat. Årsagen til, at de hedder, som de gør, er at de har trapezformede profiler. Derfor er de selvfølgelig også nemme at kende.

Profilerne er dog ikke trapezformede med det formål, at de skal være nemme at kende. Derimod handler det om, at det er med til at gøre pladerne stærke. Det er naturligvis en af de klare fordele ved at vælge netop denne type plader.

Ofte er de lavet i en gennemsigtig plastik i enten blå eller hvide nuancer. I og med, at de er transparente, betyder det selvfølgelig, at der kan trænge en lys igennem.

Af denne årsag er de særligt gode til overdækning på steder, hvor det enten er nødvendigt, eller i hvert fald er en fordel, at der kan trænge naturligt lys igennem. Blandt andet kan man få stor glæde af dem på terrassen. 

Du har endda mulighed for at købe trapezplader, der har et indstøbt UV-filter. Det er en fordel at vælge disse plader, da filteret er med til at øge holdbarheden på pladerne yderligere.

Polycarbonat er et mere slagfast valg

Beslutter du dig for, at du gerne vil købe trapezplader, der er fremstillet i PVC, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at det ikke er den mest slagfaste løsning. Er det vigtigt, at du anskaffer og bruger slagfaste plader, er du bedre tjent med polycarbonat.

Ikke nok med, at denne type plader kan bryste sig af at være mere slagfaste, kan de også bryste sig af at tåle temperaturer fra -40 til 110 grader. Det er ikke tilfældet for PVC, der er et materiale, der nedbrydes, hvis de bliver for varme.

Som følge af dette, anbefales det også, at enhver flade, der vender mod trapezplader, der er fremstillet i PVC, bliver malet hvide. Dermed kan du nemlig minimere risikoen for, at der sker en varmeudvikling, der kan resultere i skader på pladerne.

Polycarbonat er et meget slidstærkt materiale, og kan desuden fås i et hav af forskellige størrelser og gennemsigtighed. Det er dog også gældende for PVC, som du kan få i både mange størrelser og gennemsigtighed.

Ydermere er det også et stort plus, at trapezplader ofte er en meget økonomisk fornuftig beslutning. Det vidner om, at der er et utal af fordele forbundet med at vælge netop denne løsning.

Trapezplader egner sig godt til gør det selv-arbejde

Der skal ikke være nogen tvivl om, at det ikke er alle typer tag, der er lige nemt at lægge selv. Hvis du er indstillet på, at du selv vil i gang med at lægge tag, bør der ikke herske tvivl om, at trapezplader er en god løsning. De egner sig nemlig rigtig godt til diverse gør det selv-projekter.

Langt de fleste trapezplader kræver desuden også blot, at der er en taghældning på mindst 5 grader. Det er dog vigtigt, at der er mindst en cm hældning per meter. Er der ikke det, er det nemlig ikke muligt for regnvandet at løbe væk fra taget.

Når du skal montere disse plader, afhænger din fremgangsmåde af størrelsen på pladerne. Desuden har det også indflydelse, hvordan konstruktionen skal være. En generel retningslinje er dog, at afstanden mellem lægterne maksimalt må lyde på 60 cm.

Hvis der er længere mellem lægterne, så vil pladerne nemlig miste deres bæreevne. Dertil er det også vigtigt, at du er klar over, at trapezplader skal sættes fast med specielle skruer. Disse skruer er både stærke og lette at skrue fast.

Normalt skal de skrues i hver anden bølgetop, men der kan være situationer, hvor man afviger fra dette. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du passer på med, at du ikke strammer skruerne for hårdt, da bølgernes ellers kan bukke. Det kan i sidste ende resultere i et utæt tag.

Nemt at afkorte trapezplader

Til trods for, at det er muligt at finde et stort udvalg af trapezplader på det danske marked, er det ikke sikkert, at du kan finde nogen plader, der har den helt rette størrelse til dit projekt.

Du skal dog ikke tro, at det betyder, at du ikke kan bruge trapezplader til dit projekt, hvis du ikke kan finde nogen, der passer 100 % til dit byggeprojekt. Du har nemlig mulighed for selv at afkorte dem, så de får den ønskede længde.

Ikke nok med, at du har mulighed for det, så er det også rigtig nemt. Det kræver faktisk blot, at du saver dem til. Det bedste værktøj til dette, er en fintandet sav, eller en anden form for sav, der kan lave et meget fint snit.

Når du giver dig i kast med at save dine plader til, er det vigtigt, at du ikke blot gør det i frihånd. Derimod skal du sikre, at pladen bliver holdt fast på et underlag og er spændt lige ud i begge sider. Hvis ikke dette er tilfældet, er der en risiko for, at den sprænger, når du går i gang med at save.

Derudover må trapezplader heller ikke være for kolde, når du saver i dem. Det er nemlig også med til at forøge risikoen for, at de knækker. Endvidere bør det også nævnes, at du skal være meget påpasselig, for er der først kommet revner i din trapez, kan det resultere i utætheder.

Hvor bruger man trapezplader?

Som der er givet udtryk for før, er det muligt at bruge trapezplader til et stort antal formål. Derfor er det også svært at give et konkret svar på, hvor man bruger dem. Der er nemlig meget få begrænsninger på, hvor og til hvad de kan bruges.

Det er dog særligt ideelt at bruge trapezplader, hvis du ønsker at lægge et simpelt lag, hvor der ikke er krævet isolering. Det vil sige, at du kan bruge det som overdækning til din terrasse, tag til dit skur, tag på din carport eller måske som overdækning til et cykelskur.

Her er det dog vigtigt, at det er gjort klart, at du kun bør vælge det til tagløsninger, hvor der ikke er behov for en tung tagkonstruktion. Der bør dog ingen tvivl være om, at der er mange steder, hvor man kan få brug for et let tag. Netop derfor kan trapezplader også bruges til et hav af formål.

Hertil er det også værd at tilføje, at du kan få trapezplader i et hav af størrelser. I og med, at du kan få dem i et væld af længder, er du sikker på, at du kan finde en plade, der har en størrelse, der passer godt til dig. Dertil medfører det også, at du har rigtig mange muligheder med dem.

Trapezpladerne er derfor plader, som du med fordel kan bruge som tag og overdækning på steder, hvor der ikke er krav om isolering eller lignende. Derfor kan det bruges på alt fra udhuse til skure. Det er også et egnet valg, hvis du har et ønske om, at der kan komme lys gennem taget.

Er trapezplader ikke i dårlig kvalitet

Det skal ikke være nogen hemmelighed, trapezplader i lang tid har haft ry for at være dårlig kvalitet. Det er dog blot en gammel skrøne, hvorfor det er en skam, at der er mange, der afholder sig fra at gøre brug af pladerne, fordi de tror, at kvaliteten af dem er i den lave ende.

Faktisk bliver de produceret i en rigtig høj kvalitet, hvorfor du kan vide dig sikker på, at de kan holde i mange år. På flere trapezplader gives der endda helt op til mellem 10 og 15 års garanti af producenten.

Det er en garanti, der gives på både lysgennemgang og pladernes holdbarhed. Har du hidtil været bekymret for, at det er en tag- eller overdækningsløsning, der byder på dårlig kvalitet, bør du tro om igen. Sådan forholder det sig nemlig slet ikke.

Giv denne post en karakter

Lændestøtte

Tidligere artikel

Løbebånd

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig